Baharatların tazeliğini korumak için ne yapmalı?

Sağlık deposu olan baharatlar doğru saklanmazsa zamanla nemlenir. Baharatların tazeliğini korumak için dikkat etmeniz gerekenler.

Baharatların tazeliğini korumak için ne yapmalı?
İnsanoğlu yaşadığı bölgedeki hayvansal ürünlerden faydalanırken avlanamadığı dönemlerde de sebzelere tat katmak amacı ile bitkilerden ve sebzelerden baharatları üretme tekniğini geliştirmiştir.

Bol baharatlı yemekleri olan toplumlar incelendiğinde aslında yaşadıkları bölgenin avlanma açısından sıkıntılı olduğu ve topraklarının diğer toplumlara göre verimsiz olduğu görülmektedir. Yemeklerinde aradıkları çeşitliliği de yaşadıkları bölgedeki bitkilerden çeşitli teknikler ile baharatlar üreterek sağladıkları tespit edilmiştir. Kimi zaman bitki ve sebzelerin tohumları kimi zaman da yaprak kısımları kullanılarak üretilen baharatlardan rengârenk ve birçok tatta olanına rastlamak mümkün.

Baharatların tadını veren esas maddeleri ise, özellikle tohumlardan üretilen baharatlar için, öğütülürken ortaya çıkan yağları. Baharatların yağları, öğütülme aşamasında, toz olan kısımla özleşerek farklı aromalar ortaya çıkarmakta. Günümüzde gelişen teknoloji ve gıda sektörü sayesinde dünya mutfağının tüm baharatlarına ulaşmak mümkün. Ancak sıkıntı baharatların muhafaza edilmesi aşamasında başlıyor.

Baharatların tatlarını korumak için püf noktaları

Baharatların ortalama ömrü 1 yıldan oluşuyor. 1 yıllık raf ömründe baharata aromasını veren yağ, zamanla özdeşleştiği toz kısımdan ayrılıyor ve baharatlarda tat bozulması ya da tat yok olması gerçekleşiyor. Baharatlarımızın ilk günkü tazeliğini koruyup tatlarının mümkün olduğunca saklı kalabilmesi alınacak bir dizi önlem ile sağlanabilir. Eğer vaktiniz ve imkânınız varsa tercih ettiğiniz baharatın nasıl yapıldığını araştırıp, mümkünse kurutulmuş tohum ve yapraklarını temin edin. Daha sonra evinizde bunları kullanacağınız miktarlarda öğüterek taze taze tüketebilirsiniz. Temin ettiğiniz tohum ve yaprakları da oda sıcaklığından bir miktar daha serin ve kuru ortamda muhafaza etmelisiniz.

Yine tüketeceğiniz ölçülerde satın alacağınız baharatlar ile taze tada ulaşımı sağlamış olursunuz. Yine de stok yapmak isteyecek olursanız baharatların tatlarını korumak için şu noktalara dikkat etmelisiniz;

Satın aldığınız baharatları poşetlerinden çıkarıp, tamamen kuru cam kavanozlarda muhafaza etmeye özen göstermelisiniz.
Baharatı kavanoza koyduktan sonra ambalaj üzerindeki tarihi de kavanozun üstüne yazın ki zaman aşımına uğradığında farkına varabilesiniz.

Cam kavanozlara koyduğunuz baharatlarınızı evinizin en serin ve kuru bölgesinde muhafaza etmelisiniz.Kavanozların güneş ile temasını kesmelisiniz.Kavanoz kapaklarının tamamen kapalı olduğundan emin olmalı, baharatın rafta durduğu süre içinde hava almasını engellemelisiniz.

Tercih edeceğiniz aralıklarla da baharatınızı temiz bir bez üzerine döküp biraz havalandırıp tekrar kavanoza koymanızda fayda vardır. Bu sayede bir miktar aşağılara çökmüş olan yağın tekrar toz kısımla özdeşleşmesini sağlamış olacak ve tadının tazeliğini koruyacaksınız.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.