Tevfik Caner Ertay adlı üniversiteli gencin, Eskişehir’deki Gezi protestoları sırasında dövüldüğü ve polis otosunun bagajında gezdirildiği iddiasına ilişkin hazırlanan polis müfettişi raporundan bir skandal daha çıktı. Ertay’ın cep telefonunun polisler tarafından ‘önleyici dinleme’ kapsamında takip edildiği, bu şekilde eski otogar binasında saklandığının tespit edildiği ve daha sonra dövüldüğü belirlendi.

Polis Başmüfettişi Zeki Acar’ın hazırladığı disiplin soruşturması raporunda üniversite öğrencisi Tevfik Caner Ertay’ın cep telefonunun önleyici dinleme kapsamında takip edildiği ve saklandığı yerin de böyle bulunduğu ifade edildi. Kanıt olarak eski İstihbarat Şube Müdürü Mustafa Arık’ın ifadesi gösterildi. Arık, ifadesinde, “Ertay’ın iletişim aracına önleme amaçlı iletişime müdahalenin yapıldığını, yer tespitiyle ilgili bilgilerin yardımcısı Ahmet Bilici tarafından ilgili birimlere bildirilmiş olduğunu” söyledi.

Polis Mevlüt Saldoğan da Terörle Mücadele Şubesi’nden (TEM) Komiser Yardımcısı Murat Umutlu’yu kastederek “Arkadaşlar Tevfik Caner otoparkın içinde saklanıyormuş, onu bulup gözaltı yapacağız, talimat bu şekilde” dediğini anlattı. Raporda Ertay’ın çevik kuvvetin müdahalesine ve darbına maruz kaldığı, eski otoparka sığındığı, polisin çekilmesini beklediği anlatıldı. Yarım saat sonra binaya TEM polisleri Adem Arslan, Ahmet Kızıl ve İzzet Erkan’ın gelip Ertay’ı yakaladığı ve ‘darp ederek’ eski otoparkın avlusuna indirdikleri belirtildi. Avluda Murat Umutlu ile polisler Mevlüt Saldoğan, Ömer Faruk Albayrak, Emre Koç, Mehmet Nuri Eliaçık ve Adil Çavdar’ın beklediği kaydedilerek, “Bu noktada üçüncü darp olayının yaşadığı iddiasının mevcut olduğu” ifade edildi. Gözaltı aracıyla hastaneye götürülen Ertay’ın iddiaya bakılırsa Saldoğan, Albayrak ve Koç tarafından hakaret ve tehdide uğradığı anlatıldı. Son olarak aracın AKP il binasının önünde durdurulduğu, eski Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Aygün ile şube müdürleri Mustafa Arık, Ayhan Karayel ve Halil Kısalar’ın burada beklediği ve dördüncü darbın bu anda gerçekleştiğinin iddia edildiği vurgulandı. Raporda, “Darp eyleminin de vatandaşın canını koruma görevini yasalarla üstlenmiş olan görevliler tarafından hiçbir mukavemet yaşanmaksızın yakalandıktan sonra ve tekerrür halinde gerçekleştirildiği ve sorumlu amirlerin de bilgisinin bulunduğu öğrenilmiştir” denildi. Arslan, Erkan ve Kızıl’a ‘Emniyet binalarına getirilenleri dövmek’ten 12 ay süreli, 4 polis hakkında ‘amirlerden bilgi saklamak’tan 4 ay kısa süreli, Aygün, Karayel ve Umutlu hakkında ise ‘Hizmet içinde resmi sıfatının gerektirdiği saygınlığı ve güven duygusunu sarsacak eylem ve davranışlarda bulunmak’tan 16 ay süreli durdurma cezası talep edildi. Rapor, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’na da gönderildi.
100 metre ilerisinde

Tevfik Caner Ertay adlı gencin, Gezi protestoları sırasında hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz’ın dövüldüğü noktaya 100 metre uzaklıkta ve onunla aynı saatlerde dövüldüğü tespit edildi. Ertay’ın dövüldükten sonra polis otosunun bagajında gezdirildiği ortaya çıkmıştı.