Tarım Bakanlığı çiğ et, kıyma, hazırlanmış et karışımları ve et ürünlerinin tekniğine uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması ve piyasaya arzına ilişkin hususları düzenleyen Et ve Et Ürünleri Tebliğinde önemli değişiklikler ve eklemeler
yaptı.

Tebliğe eklenen “Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmeler son tüketiciye dökme olarak çiğ et ve çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımları satışı yapamayacak” fıkrası ünlü et restoran ve lokantalarını üzdü.

Nusret, Günaydın, Butcha gibi lüks restoran zincirleri başta olmak üzere hiçbir restoran ve lokantada çiğ et ürünleri satılamayacak. Bu durumdaki işletmeler, bir ay içinde bünyelerindeki kasap reyonlarını kapatmak zorunda kalacak. Bakanlık yetkilileri, “Örneğin ünlü bir İnegöl köfte restoranına gittiniz. Köfteyi çok beğendiniz, iki kilo da evininize çiğ olarak götürmek istediniz. Artık bunu yapamayacaksınız. O işletmeler artık çiğ et ürünü satamayacak. 1 ay içinde bu reyonlarını kapatmak zorundalar” dediler.

KASAPTA KÖFTE SIRASI BAŞLAYACAK

Perakende işletmelerde kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı et karışımlarının üretimi yapılamayacak. Bir başka ifadeyle kasaplarda marketlerde hazır köfte, mangallık şiş, tavuk gibi ürünler hazırlanıp satılamayacak. Ancak vatandaşın talebi üzerine kasap, onun gözü önünde anında önce lop etten kıyma çekecek, ardından da o kıymayla köfte yapabilecek.

Bakanlık yetkilileri bu değişiklikle kasapların sucuk ve köfte, mangallık ürünler hazırlayıp satmalarının net bir şekilde yasaklanmış olduğunu belittiler. Ancak müşterinin talebi üzerine ve onun gözü önünde köfte, ızgara ürünleri hazırlanabilecek. Tebliğin buna ilişkin ilgili hükmü şöyle:

“Perakende işletmelerde kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı et karışımlarının üretimi yapılamaz. Ancak tüketici talebi üzerine anında kıyma ve hazırlanmış et karışımları hazırlanabilir. Çiğ kanatlı etleri hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilir ve perakendeci tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunulur.

Ancak tüketici talebi doğrultusunda satın alınan ürün parçalanabilir. Çiğ kırmızı etler ise; asgari hijyenik şartlar göz önünde bulundurularak, 29/12/2011 tarihli ve 28157 sayılı 3 üncü mükerrer Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinin 13 üncü maddesinin üçüncü fıkrası hükümlerine uygun olarak satışa sunulabilir.”

BÜTÜN TAVUĞU KASAP BÖLEBİLECEK
Yine market ve kasaplarda açık, dökme kanatlı et satışı yapılamayacak. Çiğ kanatlı etlerin mutlaka hazır ambalajlı olarak piyasaya sunulması gerekecek. Ancak vatandaş isterse marketteki ya da mahallesindeki kasaba poşetteki bütün tavuğu, paketteki tavuk butlarını parçalatabilecek.

ÇİĞ KÖFTE, İÇLİ KÖFTENİN ETİ DE TEBLİĞE UYGUN OLACAK
Tebliğin kapsamında olmayan mantı, içli köfte, çiğ köfte, kadınbudu köfte, lahmacun, pide, kebap, pizza gibi yemek, hazır yemek, tabldot yemek ve mezelerin üretiminde kullanılan çiğ et, kıyma, kanatlı kıyma ve et ürünleri de Tebliğin kurallarına uygun hazırlanacak.

RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI

Bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni tebliğde dikkat çeken diğer değişiklikler ise şöyle:

- Tebliğ kapsamındaki ürünlere dışarıdan et proteini katılamayacak.

- Kanatlı eti ürünlerine deri olarak sadece kanatlı karkası üzerindeki kanatlı derisi katılabilecek.

- Çiğ etler ve sakatat birbiriyle temas etmeyecek şekilde muhafaza edilerek sevk edilip, satışı yapılacak.

- Kayseri mantısı, İnegöl Köfte, Akçaabat Köfte gibi coğrafi işaret olarak tescil edilmiş et ürünleri de katkı, etiketleme yönetmelikleri ile bulaşan limitlerine uymak zorunda olacak. Ancak bunların geleneksel hazırlanma içeriklerine karışılmayacak.