Perseid Meteor Yağmurları Ne Zaman ve Nerelerden Görünür? (Perseid Meteor Yağmurları 2014 Yılı Ne Zaman Oluşur?)

Perseid Meteor Yağmurları Ne Zaman ve Nerelerden Görünür? (Perseid Meteor Yağmurları 2014 Yılı Ne Zaman Oluşur?) haberi, Perseid Meteor Yağmurları Ne Zaman Meydana Gelir? Gök Taşı yağmurları ile ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir? Meteor Ne Demektir? Perseid Meteor Yağmurları Ne Zaman Gözükecek? Perseid Meteor Yağmurları Tehlikelimidir? Perseid Meteor Yağmurları Nerelerde Görülür? Perseid Meteor Yağmurları Türkiye'ye Uğrar mı? Perseid Meteor Yağmurları Dünya'ya Etkisi Nedir? Perseid Meteor Yağmurları Nerede Oluşur? Meteor Olayları Görünme Tarihleri, Perseid Meteor Olayları Geçmişlerde Nasıl Gözüktü? Gök Taşı, Meteor, Meteor Yapmuru ve diğer tüm kavramlara haberinyoksa.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Dünyanın en popüler arama motoru Google bugün yeni Doodle'ı ile kullanıcılarının karşısına çıktı. Dün Cumhurbaşkanlığı Seçimlerini Doddle yapan Google bugün Perseid Meteor Yağmurlarını Doodle Yaptı. Peki Perseid Meteor Yağmurları Nedir? Perseid Meteor Yağmurları Nerede Başlar?

Perseid Meteor Yağmurları Ne Zaman ve Nerelerden Görünür? (Perseid Meteor Yağmurları 2014 Yılı Ne Zaman Oluşur?)
Perseid Meteor Yağmurları Ne Zaman ve Nerelerden Görünür? (Perseid Meteor Yağmurları 2014 Yılı Ne Zaman Oluşur?) haberi, Perseid Meteor Yağmurları Ne Zaman Meydana Gelir? Gök Taşı yağmurları ile ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir? Meteor Ne Demektir? Perseid Meteor Yağmurları Ne Zaman Gözükecek? Perseid Meteor Yağmurları Tehlikelimidir? Perseid Meteor Yağmurları Nerelerde Görülür? Perseid Meteor Yağmurları Türkiye'yr Uğrar mı? Perseid Meteor Yağmurları Dünya'ya Etkisi Nedir? Perseid Meteor Yağmurları Nerede Oluşur? Meteor Olayları Görünme Tarihleri, Perseid Meteor Olayları Geçmişlerde Nasıl Gözüktü? Gök Taşı, Meteor, Meteor Yapmuru ve diğer tüm kavramlara haberinyoksa.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Dünyanın en popüler arama motoru Google bugün yeni Doodle'ı ile kullanıcılarının karşısına çıktı. Dün Cumhurbaşkanlığı Seçimlerini Doddle yapan Google bugün Perseid Meteor Yağmurlarını Doodle Yaptı. Peki Perseid Meteor Yağmurları Nedir? Perseid Meteor Yağmurları Nerede Başlar?

Google, Perseid Meteor Yağmurları'nı doodle yaptı. Perseid Meteor Yağmurları'nın neden doodle olduğu merak konusu oldu. Google'da Perseid Meteor Yağmurları neden doodle oldu? Halk arasında 'yıldız kayması' olarak bilinen göktaşı yağmurunun en yoğun olanlarından Perseid Meteor Yağmurları, 12-13 Ağustos tarihlerinde maksimum seviyeye ulaşacak. Perseid Meteor Yağmurları nedir sorusunun yanıtı haberimizde.

Google'dan Perseid meteor yağmurları Doodle'ı sürprizi. Perseid meteor yağmurları dün gece itibari ile doodle oldu. Peki Perseid meteor yağmurları neden Google tarafından Doodle yapıldı. Perseid meteor yağmurları nedir? Perseid meteor yağmurlarını ne zaman ve nasıl izleyebiliriz. Perseid meteor yağmurları nerelerden görülecek? Perseid meteor yağmurları hakkındaki tüm detaylı bilgiyi sizler için derledik. İşte Perseid meteor yağmurları'nı gözlemleyebileceğimiz tarih. Perseid meteor yağmurları hakkında merak ettiğiniz her şey bu haberde.

Perseid Meteor Yağmurları Doodle Oldu! Perseid Meteor Yağmurları Nedir? Google bugün Perseid Meteor Yağmurları ile ilgili özel bir Doodle hazırladı. Peki bu Perseid Meteor Yağmurları nedir? Gök Taşı yağmurları ile ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir?

Perseids ya da Perseid gök taşı yağmuru, en bilinen gök taşı yağmurlarından biridir.

Her yılda bir Temmuz sonu - Ağustos başı civarında gözlemlenebilir, ancak en yoğun olduğu zaman 12 Ağustos'u 13 Ağustos'a bağlayan gecedir.

Dünya'nın Güneş yörüngesinde dönerken swift-tuttle kuyrukyıldızının parçalarının içinden geçmesiyle oluşur, Perseus Takımyıldızı bölgesinde gözlemlenebilir.

Bağımsız ,tek meteor zerrelerinin çok küçük olduğunu söylersek belki garip görünecektir. Gerçekte bu zerrelerden bazıları bir toplu iğne başı büyüklüğündedir. Buna karşılık, ağırlığı tonları bulan bazı meteorlar da vardır. Meteorların çoğu dünyanın atmosferinden geçerken ısının etkisiyle tamamen yok olur. Sadece büyük meteor parçaları dünyaya ulaşabilir.

GEÇTİĞİMİZ YIL NASIL YAŞANDI?

Astronomi meraklıları ve bilimciler dün Perseid meteor yağmurlarının Dünya atmosferine girmesini çıplak gözle izledi.

Perseid meteor yağmurları, 1992 yılında Dünya'nın yakınlarından geçen Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından arda kalan kalıntılardan oluşuyor.

Bu meteor yağmurları, Güneş'in etrafında dönüşü sırasında Dünya'nın bu kozmik toz bulutuna rastlaması sonucu gerçekleştiğinden her yıl aynı dönemde gözlemlenebiliyor.

Meteorlar aslen Perse takımyıldızından geldiğinden, meteor yağmuruna Perseid ismi veriliyor.

Bilim insanları her gün ve gece binlerce meteorun düştüğüne inanmaktadırlar. Ancak dünya yüzünün büyük bir bölümü suyla kaplı olduğundan,dünyaya kadar ulaşabilen meteorların çoğu okyanuslara ve göllere düşerler.

Perseid meteor yağmurları hangi gün gerçekleşecek?

 Perseid meteor yağmurları ne zaman gerçekleşecek, Perseid meteor yağmurları nereden daha net gözlemlenebilir, Perseid meteor yağmurları çıplak gözle izlenebilir mi? Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) Antalya'da bulunan Ulusal Gözlemevi'nin 2014 yılı en önemli gök olayları arasında gösterilen Perseid Göktaşı Yağmuru, 12-13 Ağustos gecelerinde en yoğun dönemine ulaşacak. Gökyüzünde muhteşem bir manzara ortaya çıkaracak bu önemli gök olayı, ışık yoğunluğunun en az olduğu bölgelerde çıplak gözle rahatlıkla izlenebilecek.

12-13 Ağustos gecesi yaşanacak gökyüzü şölenine ilişkin TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden (TUG) yapılan açıklamada, halk arasında 'yıldız kayması' diye bilinen olayın, aslında göktaşlarının son derece yüksek hızlarla Dünya atmosferine girerek sürtünme sonucu yanmasıyla oluştuğuna dikkat çekildi. Yıldızlarla ilgisi olmadığı belirtilen bu meteorların, çoğunluğu kum tanesinden daha küçük boyutlu kaya parçaları ve kozmik moloz olduğu, çoğunun Dünya yüzeyine hiç ulaşamadığı, yüzeye ulaşabilenlerin de meteorit adıyla anıldığı kaydedildi.

Bir yılda 8 göktaşı yağmuru TUG uzmanları, yılda sekiz kez meteor yağmuru olayı yaşandığına dikkat çekti. En etkileyicilerinin başında Perseid'in yanı sıra, Ocak ayının ilk haftası yaşanan Quadrantid (Dörtlük) ve 13-14 Aralık'ta yaşanacak Geminid (İkizler) göktaşı yağmurlarında 1 saatte 120'ye yakın meteor görülebilecek. Ayrıca bu yıl Nisanda Lyrid (Lir) saatte 20, Mayısın ilk haftası Eta Aquarid (Eta Kova) saatte 60, Temmuzda Delta Aquarid (Delta Kova) saatte 20 gözlemlenen meteor yağmurları oldu. 12-13 Ağustos'taki Perseid'den sonra 20-21 Ekim'de Orionid (Avcı) saatte 20, 17-18 Kasım'da Leonid (Aslan) saatte 15 ve 13-14 Aralık tarihlerinde Geminid (İkizler) saatte 120 adet görülebilecek şekilde meteor yağmuru yaşanacak.

12 Ağustos'ta maksimuma ulaşacak

Bu yıl 12- 13 Ağustos tarihlerinde, gece yarısından sonra meteor yağmuru maksimuma ulaşacak. Şehir ışıklarından uzak bir yerde gece boyunca saatte 90'a kadar meteor görmek mümkün. Perseid meteor yağmuruyla ilişkili tüm meteorlar Perseus (Kahraman) Takımyıldızı'ndan geliyormuş gibi görünecek. Bu yüzden özellikle Perseus Takımyıldızı'nın gece boyunca yükselmesini beklemek gerekecek. Perseus Takımyıldızı, ülkemizdeki gözlemciler için gece yarısı civarında Kuzeydoğu'dan yükselecek, bu sırada Ay da dolunaya yakın görünümde olacak.

'Dileğiniz çok çalışırsanız olur'

 

Meteor yağmurlarını gözlemek için insan gözü dışında özel bir gözlem aletine ihtiyaç olmadığını belirten TUG Müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık, "İhtiyaç duyacağınız şeyler, şehir ışıklarından uzak bir yer, açık ve bulutsuz bir gökyüzü. Eğer hava soğuksa soğuğa karşı kalın giysiler ve tercihen rahat bir şezlongdur. Ayrıca meteor yağmurlarının yıldız kayması olarak algılanması sonucu birçok kişi de dilek tutuyor. Hiçbir ilgisi yok ama isteyen istediği dileği tutabilir, ancak gerçekleşmesini onlara bağlamasın. Gerçekleşme koşullarını insan kendisi hazırlar. İyi bir dilek tuttuysa çok çalışırsa olur" diye konuştu.

GOOGLE DOODLE NEDİR ?

Perseid Meteor Yağmurları Nedir? Ne Zaman Meydana Gelecek? (Google Perseid Meteor Yağmurlarını Doodle Neden Yaptı?)

Doodle'lar 1999 yılından bu yana Google'ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin tarafından Google ana sayfasını renklendirmek ve ilgi çekmek için kullanılmaktadır.

Doodle'larda tüm dünya ülkeleri için önemli gün ve tatillere, kültürel olaylara ve tarihte yer alan önemli kişilere yer verilmektedir.

Google Türkiye kullanıcıları ise Cumhuriyet Bayramı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Kabotaj Bayramı gibi bazı özel günlerde Doodle tasarımlarıyla karşılaşmıştır. Google kullanıcıları, Doodle'ların üstüne tıklayarak, ilgili konuya dair daha ayrıntılı bilgiye de erişebilirler

 Bu Doodle yarışmasında jüri üyeliğini ise Whoopi Goldberg (Amerikan Komedyen Aktrist), Jim Davis (Garfield 'ın çizeri), Evan Lysacek (Buz Pateni Dünya Şampiyonasında Altın Madalyalı Sporcu), Michael Phelps (Yüzme Dünya Şampiyonasında Altın Madalyalı Sporcu), Nicole Stott (NASA 'da Astronot) ve daha bir çok ünlü şahsiyet yapmıştır. (Ay, Ayrıca Google, Doodle uygulamaları için farklı zamanlarda yarışmalar da düzenlemektedir. Örneğin 2011 Mayıs ayında Amerika'da ilk ve orta dereceli okullar arasında düzenlenen yarışmada kazanan öğrenciye üniversite bursu, kazanan okula teknoloji laboratuarı gibi ödüller verilmiştir.

Meteorlar gökyüzünde tek ve belirli bir yönde hareket halinde görülebilir. Fakat genellikle binlerce meteor bir aradadır. Dünya güneşin çevresinde turunu yaparken,bu meteor guruplarına yaklaşabilir. Atmosferin üst tabakalarına temasla çok kızışan meteorlar da bize bir "meteor yağmuru" görünümü verir,Perseids ya da Perseid gök taşı yağmuru, en bilinen gök taşı yağmurlarından biridir.

Her yılda bir Temmuz sonu - Ağustos başı civarında gözlemlenebilir, ancak en yoğun olduğu zaman 12 Ağustos'u 13 Ağustos'a bağlayan gecedir. Dünya'nın Güneş yörüngesinde dönerken swift-tuttle kuyrukyıldızının parçalarının içinden geçmesiyle oluşur,Perseus Takımyıldızı bölgesinde gözlemlenebilir.Şehir ışığından uzak bir kırsal alanda veya herhangi bir bölgede gece 00:00'dan itibaren rahatlıkla gözlemlenebilir, gök taşı yağmurunun olacağı gün bulutlu olursa veya Ay dolunay halindeyse gözlemlenmesinde hafif kusurlar olabilir.

Meteor yağmuru, meteorların dünya atmosferine girdiği zaman, uzayda bıraktıkları belirgin ışıklı izin, havanın yüzeyleriyle sürtüşmesinden doğan kızışmasıdır.

2014 yılında gerçekleşecek olan gök olaylarını sizler için derledik ve bir liste oluşturduk. Astronomi bilimcilerinin verilerine göre derlediğimiz bu listeden yararlanarak gök olaylarını gözlemleyebilir keyifli dakikalar geçirebilirsiniz. Bu gök olaylarının (Meteor yağmuru, kuyruklu yıldız geçitleri vs.) tabiki hepsi çıplak gözle görülemeyecek ve tabi ki bazılarını dünyanın belirli noktalarından görülebilecek. Özellikle ilgisi olanlar için son derece değerli bir liste olarak görebiliriz. Geçen sene verdiğimiz liste için teşekkürler eden arkadaşlara buradan sevgilerimizi gönderiyoruz. Bu senede yeni liste ile sizlerle olmaktan mutluluk duyuyoruz. Gök olayları listemizi sosyal medyada paylaşmanızı rica ediyoruz. Bu sayede olabildiğince fazla insanımız bu listeden yararlanabilir.

Perseid meteor yağmurları nasıl izlenebilir

 Çukurova Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÇÜ Uzaymer) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Emrahoğlu, 11-13 Ağustos tarihleri arasında çıplak gözle izlenebilecek olan Perseid Göktaşı Yağmuru'nun en yoğun olduğu zamanın 12 Ağustos'u 13 Ağustos'a bağlayan gece olduğunu belirterek, gözlem ve fotoğraflama önerilerinde bulundu.

 Göktaşı yağmuru gözlem noktasının Perseus takımyıldızı bölgesinde olacağı için bu bölge ile anıldığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Nuri Emrahoğlu, gece yarısından itibaren sabaha kadar çıplak gözle gözlemlenebileceğini söyledi. Gözlemin şehir ışıklarından uzak, açık havada yapılması gerektiğini belirten Emrahoğlu, “Atmosfere giren göktaşları çeşitli yarı çaplara sahiptir. Büyüklüklerine ve yapılarına göre atmosfere girdiği andan itibaren sürtünmeden dolayı ısınıp ışık çıkarmaya başlar ve çok hızlı hareket ederek yeryüzüne düşerler . Bunlardan bazıları yer yüzünde krater açabilecek büyüklüğe de sahip olabilirler. Tüm gözlemler gibi gece gözlemleri de sabır gerektirir. Bu nedenle gözlemin sıkıcı olmamasını istiyorsanız, termosunuza sıcak suyunuzu doldurunuz, hem çayınızı ve kahvenizi içiniz hem de bu güzel olaya şahitlik ediniz” diye konuştu.

Göktaşları çok hızlı hareket ettiğinden teleskoplarla izlenemeyeceğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Nuri Emrahoğlu, “Bunu için geniş açılı bir merceğiniz (11mm-24 mm F2.8, iso 800-1600), digital fotoğraf makinanız ve tripotunuz varsa 10sn pozlamalı fotoğraflar çekebilirsiniz. Bu arada diğer gökcisimlerini de kayıt ederek güzel bir olayı daha yakalamış olursunuz. Bilgisayarınıza parasız olan Stellarium programınızı yüklediğinizde gökyüzünde nereyi ve neyi kayıt altına aldığınızı daha iyi anlarsınız. Tüm gözlemciler yönlerini kuzey doğu yönüne çevirmeli, programda ifade edilen saatten başlayarak istatistik yapmalı ve göktaşların yönlerini ellerinde hazır bulundurdukları kağıtlara çizmelidirler. Kaç tane olay gözlemlediklerini göktaşının yönünü, saat ve dakikasını kayıt altına almalıdırlar. Bunlardan bazıları yere düşebilir. Eğer yerini iyi tespit ederseniz http://turk-met.net/ deki araştırmacılardan birine ulaşmaya çalışınız. Bu web sitesinden de anlayacağınız üzere TÜBİTAK destekli bir araştırma yapılmaktadır. Ben de bu araştırmacılardan biriyim. Bu araştırmanın amacı Türkiye topraklarına düşen göktaşlarını toplayıp güneş sisteminin oluşumu hakkında bilgi birikimi yapmak, bu birikimi uluslar arası ortamda benzer araştırmaları yapan merkezlerle paylaşmak ve güneş sistemimizin oluşumunu doğru bilgilere dayandırmak içindir” şeklinde konuştu.

2014 YILI GÖK OLAYLARI LİSTESİ

Dünya’nın Swift-Tuttle Kuyrukluyıldızı’nın arkasında bıraktığı malzemenin oluşturduğu buluta giriyor olması, “yıllık” olarak gözlemlediğimiz

 

1 Ocak

Yeni ay: Ay tam olarak Dünya ile Güneş arasına girecek ve Dünya'dan görülmeyecek. Tam olarak 11:14 UTC saatinde gerçekleşecek. Bu zaman diliminde yıldız kümelerini ve galaksileri gözlemlemek yapılabilecek en güzel aktivitelerden biridir ne de olsa ayışığı gökyüzünü aydınlatmayacak.

2,3 Ocak

Quadrantids Meteor Yağmuru: Saat başına 40 meteor görülecek. En çok 3-4 Ocak’ta görülecek olmasına rağmen 1-5 Ocakta da görülebilecek. En iyi görebileceğiniz zaman gece yarısı karanlık bölgeler. Dünyanın herhangi bölgesinden izleyebilirsiniz

5 Ocak

Jupiter Dünya'ya en yakın konumuna gelecek. Bu gecede Jupiter'in halkasını incelemek için harika bir fırsata sahip olacağız. Orta ölçekli teleskoplar ile gözlemleyebilirsiniz.

16 Ocak

Bu tarihte dolunay dediğimiz tam ay denilen olay gerçekleşecektir.

30 Ocak

Yeni ay: Ay tam olarak Dünya ile Güneş arasına girecek ve Dünya'dan görülmeyecek. Bu zaman diliminde yıldız kümelerini ve galaksileri gözlemlemek yapılabilecek en güzel aktivitelerden biridir ne de olsa ayışığı gökyüzünü aydınlatmayacak.

14 Şubat

Bu tarihte dolunay dediğimiz tam ay denilen olay gerçekleşecektir.

1 Mart

Yeni ay: Ay tam olarak Dünya ile Güneş arasına girecek ve Dünya'dan görülmeyecek. Bu zaman diliminde yıldız kümelerini ve galaksileri gözlemlemek yapılabilecek en güzel aktivitelerden biridir ne de olsa ayışığı gökyüzünü aydınlatmayacak.

16 Mart

Bu tarihte dolunay dediğimiz tam ay denilen olay gerçekleşecektir.

20 Mart

Mart ekinoksu yaşanacak ve gece ile gündüz eşit olacaktır. Baharın ilk günü yaşanacaktır.

30 Mart

Yeni ay: Ay tam olarak Dünya ile Güneş arasına girecek ve Dünya'dan görülmeyecek. Bu zaman diliminde yıldız kümelerini ve galaksileri gözlemlemek yapılabilecek en güzel aktivitelerden biridir ne de olsa ayışığı gökyüzünü aydınlatmayacak.

8 Nisan

Mars Dünya'ya en yakın konumuna geçecektir. Mars'ın gözlemlemek ve fotoğraflamak için en uygun zamanlardan biridir.

15 Nisan

Total Lunar Eclipse. Ay Dünya'nın gölgesine düşecektir.

22,23 Nisan

Lyrids Meteor Yağmuru: Saat başına yaklaşık olarak 20 meteor olarak gerçekleşecektir. Dünyanın herhangi bir bölgesinde görebilirsiniz.

29 Nisan

Güneş ışınlarının arasına giren ay etrafında güneş ışınlarının halkalarını gösterecektir. Ay tutulması diyebiliriz. Güney Afrika ve Antartika'dan güzel bir şekilde gözlemlenebilir.

5,6 Mayıs

Eta Aquarids Meteor yağmuru. Saat başına 60 meteor görülecek. Gece yarısından sonra karanlık bölgelerden gözlemlenebilir.

10 Mayıs

Saturn at Opposition. Ayın ve Satürn’ün fotoğrafını görüntülemek isteyenler için harika bir fırsat olacak.

14 Mayıs

Bu tarihte dolunay dediğimiz tam ay denilen olay gerçekleşecektir.

28 Mayıs

Yeni ay: Ay tam olarak Dünya ile Güneş arasına girecek ve Dünya'dan görülmeyecek. Bu zaman diliminde yıldız kümelerini ve galaksileri gözlemlemek yapılabilecek en güzel aktivitelerden biridir ne de olsa ayışığı gökyüzünü aydınlatmayacak.

13 Haziran

Bu tarihte dolunay dediğimiz tam ay denilen olay gerçekleşecektir.

21 Haziran

En uzun gündüz yaşanacaktır. Ayrıca yazın ilk günü yaşanacaktır.

27 Haziran

Yeni ay: Ay tam olarak Dünya ile Güneş arasına girecek ve Dünya'dan görülmeyecek. Bu zaman diliminde yıldız kümelerini ve galaksileri gözlemlemek yapılabilecek en güzel aktivitelerden biridir ne de olsa ayışığı gökyüzünü aydınlatmayacak.

 

12 Tmmuz

Bu tarihte dolunay dediğimiz tam ay denilen olay gerçekleşecektir.

26 Temmuz

Yeni ay: Ay tam olarak Dünya ile Güneş arasına girecek ve Dünya'dan görülmeyecek. Bu zaman diliminde yıldız kümelerini ve galaksileri gözlemlemek yapılabilecek en güzel aktivitelerden biridir ne de olsa ayışığı gökyüzünü aydınlatmayacak.

28, 29 Temmuz

Delta Aquarids Meteor yağmuru. Saat başına 20 meteor görülecek. İzlemek için en iyi saatler gece yarısından sonradır ve karanlık bölgelerden izlemeniz gerekmektedir.

10 Ağustos

Bu tarihte dolunay dediğimiz tam ay denilen olay gerçekleşecektir.

12, 13 Ağustos

Perseids Meteor yağmuru. Saat başına 60 meteor görülebilecek. İzlemek için en iyi zaman gece yarısından sonra karanlık bölgelerdir.

18 Ağustos

Venüs ve Jüpiter yan yana gelecektir.

25 Ağustos

Yeni ay: Ay tam olarak Dünya ile Güneş arasına girecek ve Dünya'dan görülmeyecek. Bu zaman diliminde yıldız kümelerini ve galaksileri gözlemlemek yapılabilecek en güzel aktivitelerden biridir ne de olsa ayışığı gökyüzünü aydınlatmayacak.

9 Eylül

Bu tarihte dolunay dediğimiz tam ay denilen olay gerçekleşecektir.

23 Eylül

Gece gündüz eşitliği yaşanacak ve sonbaharın ilk günü yaşanacaktır.

7 Ekim

Uranus at Opposition. Uranüs dünya için görünmez konuma düşecek. Sadece çok güçlü teleskoplar ufak yeşil-mavi bir nokta görebilecek.

8,9 Ekim

Draconids Meteor yağmuru. Yanlızca çok güçlü teleskoplarla gözlemlenebilecektir. Saatte yaklaşık olarak 10 meteor görülecektir. Dünyanın herhangi bir yerinden görülebilir.

 

22,23 Ekim

Orionids Meteor yağmuru. Saat başına 20 meteor görülecek. İzlemek için en iyi zaman gece yarısından sonra olacak.

23 Ekim

Yeni ay: Ay tam olarak Dünya ile Güneş arasına girecek ve Dünya'dan görülmeyecek. Bu zaman diliminde yıldız kümelerini ve galaksileri gözlemlemek yapılabilecek en güzel aktivitelerden biridir ne de olsa ayışığı gökyüzünü aydınlatmayacak.

5,6 Kasım

Taurids Meteor yağmuru: Saatte 5-10 meteor görülecektir. Dünya üzerinde herhangi bir yerden görülebilir. En iyi görülebilecek zaman gece yarısından sonra karanlık bölgelerdir.

6 Kasım

Bu tarihte dolunay dediğimiz tam ay denilen olay gerçekleşecektir.

17,18 Kasım

Leonids Meteor yağmuru. Saat başına yüzlerce meteor görülecek. Her 33 yılda meydana gelen bir olay gerçekleşmiş olacak.

22 Kasım

Yeni ay: Ay tam olarak Dünya ile Güneş arasına girecek ve Dünya'dan görülmeyecek. Bu zaman diliminde yıldız kümelerini ve galaksileri gözlemlemek yapılabilecek en güzel aktivitelerden biridir ne de olsa ayışığı gökyüzünü aydınlatmayacak.

6 Aralık

Bu tarihte dolunay dediğimiz tam ay denilen olay gerçekleşecektir.

13,14 Aralık

Geminids Meteor yağmuru. Saat başına 120 rengarenk meteor görülecek. İzlemek için en uygun saat gece yarısından sonra.

21 Aralık

Kışın ilk günü yaşanacaktır. Aynı zamanda en uzun gece yaşanacaktır.

22 Aralık

Yeni ay: Ay tam olarak Dünya ile Güneş arasına girecek ve Dünya'dan görülmeyecek. Bu zaman diliminde yıldız kümelerini ve galaksileri gözlemlemek yapılabilecek en güzel aktivitelerden biridir ne de olsa ayışığı gökyüzünü aydınlatmayacak.

 

Perseid Meteor Yağmurları Ne Zaman Gözükecek? Meteor Olayları Görünme Tarihleri, Perseid Meteor Olayları Geçmişlerde Nasıl Gözüktü? Perseid Meteor Yağmurları Hakkında Bütün Bilgilere haberinyoksa.com. adresinden ulaşabilirsiniz...Perseid Meteor Yağmurları Nedir? Ne Zaman Gözükecek? (2014 - Perseid Meteor Yağmurları Doodle Oldu) Google bugün Perseid Meteor Yağmurları ile ilgili özel bir Doodle hazırladı. Peki bu Perseid Meteor Yağmurları nedir? Gök Taşı yağmurları ile ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir? Perseid Meteor Yağmurları Doodle Oldu! Perseid Meteor Yağmurları Nedir? Meteor Ne Demektir? Perseid Meteor Yağmurları Nedir? (Google Perseid Meteor Yağmurlarını Neden Doodle Yaptı?)

METEOR NEDİR?

Meteor (meteorit): Gökyüzünde bir yerden kopup başka gök cisimlerinin çekim etkisine giren daha küçük gök cisimleridir.Yer yuvarlağı, Güneş etrafında dönerken, böyle bir göktaşı (meteor) topluluğunun yörüngesinden geçerse, Yer’in çekim etkisine giren bazı meteorlar, 12 ile 70 km/sn’lik bir hızla atmosfere girerek sürtünme nedeniyle hızla ısınır. Sıcaklığı 2000°C’ye yaklaşır. Böylece bir bölümü ya da tamamı gaz haline geçerek yanmaya başlar (akan yıldız).

 Kendileri ışıksız olan akan yıldızların bazıları yeryüzüne çarparak meteor kraterleri (göktaşı çukuru) açarlar. En büyük meteor krateri, Amerika’da Arizona eyaletindedir. Türkiye’deki en büyük meteor krateri Doğu Bayazıt’ta, Mako Gümrük Kapısı yakınlarındadır.

METEOR (GÖKTAŞI YAĞMURU) NEDİR?

Meteor yağmuru, meteorların dünya atmosferine girdiği zaman, uzayda bıraktıkları belirgin ışıklı izin, havanın yüzeyleriyle sürtüşmesinden doğan kızışmasıdır.

Bağımsız ,tek meteor zerrelerinin çok küçük olduğunu söylersek belki garip görünecektir. Gerçekte bu zerrelerden bazıları bir toplu iğne başı büyüklüğündedir. Buna karşılık, ağırlığı tonları bulan bazı meteorlar da vardır. Meteorların çoğu dünyanın atmosferinden geçerken ısının etkisiyle tamamen yok olur. Sadece büyük meteor parçaları dünyaya ulaşabilir.

Bilim insanları her gün ve gece binlerce meteorun düştüğüne inanmaktadırlar. Ancak dünya yüzünün büyük bir bölümü suyla kaplı olduğundan,dünyaya kadar ulaşabilen meteorların çoğu okyanuslara ve göllere düşerler.

Meteorlar gökyüzünde tek ve belirli bir yönde hareket halinde görülebilir. Fakat genellikle binlerce meteor bir aradadır. Dünya güneşin çevresinde turunu yaparken,bu meteor guruplarına yaklaşabilir. Atmosferin üst tabakalarına temasla çok kızışan meteorlar da bize bir "meteor yağmuru" görünümü verir.

Perseid meteor yağmurunun da başlangıcına işaret ediyor.

NASA’nın Meteroid Dairesi’nden Bill Cooke, Dünya’nın buluta yeni giriyor olmasından dolayı, meteor yağmurunun şu anda yoğun olmadığını ifade ediyor. Ancak; Dünya’nın, malzemenin en yoğun olduğu bölgeden geçeceği 12 Ağustos civarlarında, her saat düzinelerce meteorun izlenmesi mümkün olacak.

 

Meteorlar gökyüzünün herhangi bir bölümünde görülebilecekler. Uzmanlar, meteor yağmurunu izlemek isteyenlere de bazı önerilerde bulunuyorlar: Yatar vaziyette olun, şehir ışıklarından kaçının ve gökyüzünün mümkün olduğu kadar büyük bölümünü görüşünüz içinde tutun.

Her yıl yaklaşık olarak bu dönemlerde başlayan meteor yağmuru gece semalarında yine göze hoş gelen görüntüler yaratacak.

Perseids ya da Perseid gök taşı yağmuru, en bilinen gök taşı yağmurlarından biridir.

Her yılda bir Temmuz sonu - Ağustos başı civarında gözlemlenebilir, ancak en yoğun olduğu zaman 12 Ağustos'u 13 Ağustos'a bağlayan gecedir. Dünya'nın Güneş yörüngesinde dönerken swift-tuttle kuyrukyıldızının parçalarının içinden geçmesiyle oluşur,Perseus Takımyıldızı bölgesinde gözlemlenebilir.Şehir ışığından uzak bir kırsal alanda veya herhangi bir bölgede gece 00:00'dan itibaren rahatlıkla gözlemlenebilir, gök taşı yağmurunun olacağı gün bulutlu olursa veya Ay dolunay halindeyse gözlemlenmesinde hafif kusurlar olabilir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.