“BU RUSLARI TEHDİTTİR”

- Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu: “Abdülhamid padişah olunca devleti Yıldız Sarayı’ndan yönetmeye başlamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yıldız Sarayı’nı seçmensinin tarihteki Sultan Abdülhamid ve II. Wilhelm ilişkisine atıf olarak Merkel’e hatırlatma yapma adına seçmiş olabileceğini düşünüyorum. Bu noktada II. Wilhelm hatırlatması ve Osmanlı Almanya ilişkilerine bir atıfta bulunulması, aslında Erdoğan’ın ince düşüncesinin bir karşılığıdır. Erdoğan, Almanlarla ile yakınlaşarak Ruslara karşı elindeki kartlarını güçlendiriyor. Bu aynı zamanda Rusya’ya da bir tehdittir.

‘TÜRKİYE AYARLARINA DÖNÜYOR’

- Araştırtmacı-yazar Müfit Yüksel: “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel’i Yıldız Saray’ında ağırladı. Çünkü artık ‘Türkiye imparatorluk ayarlarına dönüyor’ şeklinde bir mesaj verilmek istenmiş olabilir. Bunun yanında tarihte Abdülhamid’in Alman Kayzeri 2. Wilhelm’i burada ağırlamış olması da geçmişteki Alman Türk ilişkileri üzerinden dünyaya özelde de Rusya’ya bir mesaj şeklinde algılanabilir.”

117 SENE SONRA İLK

- Tarihçi, araştırmacı-yazar Dr. Ahmet Anapalı: “1898 senesinde Osmanlı hükümdarı 2. Abdülhamid Han devleşen İngiltere’ye karşı Alman kozunu devreye soktu ve Osmanlı-Alman yakınlaşması gerçekleşti. Bu yakınlaşmanın adresi Abdülhamit Han’ın sarayı olan Yıldız Sarayı idi.Aradan 117 sene geçmesine rağmen sanki hiçbir şey değişmedi ve dünya ve Ortadoğu bölgesine patronluk yapmaya çalışan İngiltere’ye karşı 2. Abdülhamid Han’ın torunu Cumhurbaşkanı Erdoğan yine bir Alman yöneticisi olan Angela Merkel’i Yıldız Sarayı’nda karşıladı.Ne diyelim tarih galiba gerçekten tekerrürler bütünü.”