Ülkelerindeki savaştan kaçarak yeni bir hayat umuduyla geldikleri Ege kıyılarından Yunan adalarına geçerken hayatlarını kaybeden göçmenlerin, yolculuk sırasında giydiği bazı can yeleklerinin sahte olduğunun belirlenmesi üzerine, İzmir'de deniz malzemeleri satışı yapan iş yerlerine yönelik operasyonlar yoğunlaştırıldı.

Standart dışı ve taklit üretilen can yelekleriyle mücadele eden güvenlik güçleri, zabıta ekipleri ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) yetkilileri, İzmir'de son 4 ayda aralarında imalathanelerin de bulunduğu 50 işyerinde denetim yaptı.

Bu denetimlerde 3 bin civarında standart dışı can yeleği ele geçiren ekipler, 2 imalathanedeki 22 lastik bota da el koydu. Ekiplerin yaptıkları denetimlerde vergi yönünden incelenen 5 iş yerine de 2 bin 520 lira özel usulsüzlük cezası kesildi.

Ekiplerin, üzerinde marka basılı ürünlerden numune aldığı, inceleme sonuçlarına göre de cezai yaptırımların uygulanacağı kaydedildi.

Tanınmış firmaların avukatlarının da taklit ürünleri yakından takip ettiği ve tespit edilen imalathane ve satıcılara "markanın korunması kanunun" uyarınca davacı oldukları belirtildi.

Denetimler nasıl yapılıyor?

Denetimlerde ilk kez ürünü sattığı tespit edilen iş yerleri uyarı yazısı alırken, uygunsuz üretim ve satışların devamı halinde büyük ölçekli idari para cezası uygulanacağı tebliğ ediliyor. Bu işyerlerinin çalışma ruhsatları da iptal ediliyor.

Türkiye'ye gelen sığınmacıların deniz yoluyla yurt dışına kaçışta kullandığı standart dışı can yeleklerine tekstil ve ayakkabı mağazaları başta olmak üzere cep telefonu satıcılarında dahi rastlanabiliyor.

Piyasada 25-30 liraya alıcı bulan can yelekleri, 5 ile 10 liraya mal ediliyor. Standartlara uygun markalı can yeleklerinin 100-250 lira civarında etiketlendirildiği piyasada sığınmacılar hayatları pahasına sahte ama ucuz ürüne yöneliyor.