Akdeniz mutfağının vazgeçilmezi zeytinyağı, sadece lezzet katmakla kalmayıp, sağlığımıza da birçok fayda sağlıyor. Son yapılan bir araştırma sonucunda, zeytinyağı tüketiminin bunama riskli ölümleri önemli ölçüde azalttığı ortaya çıktı.

Araştırmada, Akdeniz diyetini takip eden ve zeytinyağını düzenli olarak tüketen kişilerin, zeytinyağı tüketmeyen kişilere kıyasla bunama riskli ölümlerden ölme risklerinin %47 daha düşük olduğu gözlemlendi. Bu bulgu, zeytinyağının beynin yaşlanma sürecini yavaşlatmaya ve bunama riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Zeytinyağı'nın Faydaları:

  • Beyin fonksiyonlarını geliştirir: Zeytinyağındaki oleocanthal bileşeni, Alzheimer hastalığına yol açan beyin plaklarını azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Hafızayı güçlendirir: Zeytinyağı, hafıza ve öğrenme ile ilişkili beyin bölgelerinin işlevini destekler.
  • Bilişsel gerilemeyi önler: Zeytinyağı tüketiminin, yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi önlemeye yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
  • Kalp sağlığını korur: Zeytinyağı, kalp hastalığı risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olan tekli doymamış yağlar açısından zengindir.
  • Kansere karşı korur: Zeytinyağındaki antioksidanlar, kanser hücrelerinin oluşumunu engellemeye yardımcı olabilir.

Nasıl Tüketilmeli:

Halen teşhis alamayan 1 milyon çölyak hastası var Halen teşhis alamayan 1 milyon çölyak hastası var

Zeytinyağının faydalarından tam olarak yararlanmak için soğuk pres yöntemiyle elde edilmiş sızma zeytinyağı tüketmeniz önemlidir. Zeytinyağını salatalarda, soslarda, pişirmelerde veya doğrudan ekmek üzerine gezdirerek tüketebilirsiniz.