Dişlerimizi nasıl fırçalamalıyız? Fırçamızı ve macunumuzu doğru seçebiliyor muyuz? Ağız bakımımıza yeterli zamanı ayırıyor muyuz?

Hastalarıma “Dişlerinizi fırçalıyor musunuz?” diye sorduğumda hepsi “Evet.” diye cevaplıyor, hatta birçoğundan günde 3 kere fırçalıyoruz cevabı alıyorum. Ama ağız muayenelerinde bu cevaplara hiç uymayan bir tablo ile karşılaşıyorum; gıda artıklarından ve bakterilerinden oluşan plaklar, kanamalı ve şiş diş etleri, çürükler..

Yoğun bir okul ve iş hayatımız var, yapılacak ödevlerimiz, hazırlanacak yemekler, yıkanacak çamaşırlar. Kısacası yapılacak bir sürü iş var ve zamanımız çok kıymetli.

Annem “ev temizliğinde dip bucak temizlenmeli” derdi. Diş temizliğinde de uygulamamız gereken altın kural bu olmalıdır. Dişlerimiz üstten fırça gezdirilecek tek boyutlu organlar değildir. Önler, arkalar, üstler, diş araları ve hatta dilimiz muntazam bir şekilde fırçalanmalıdır. Fırçamızın kılları 45 derece ile açılıp bu aralara ulaşmazsa istersek günde 10 kere fırçalayalım, doğru fırçalayamamış oluyoruz.

Diş fırçası alışverişi yaparken fiyat olarak en pahalısı tercih nedeni asla olmamalıdır. Ergonomik olarak elimize uygun, rahat fırçalayabileceğimiz sapı ve başlığı olan bir fırça ve uygun bir macun tercih etmeliyiz. Gerekli ekipmanı tamamladıktan sonra fırçalama işlemi için sadece 3 dakika yeterlidir.

Çocuklarımız küçükse onları da işlerimizi fırçalarken yanımızda bulundurup bunu tüm ailenin alışkanlık kazanması için eğlenceli bir oyuna çevirebiliriz. Diş fırçalamak bir alışkanlık haline dönüşünceye kadar size en uygun zaman yatmadan önceyse, değil ise sabah kalkınca kahvaltıdan sonra fırçalamaya devam etmeliyiz.

Yemeklerden sonra ve günün diğer zamanlarında daha az özen göstererek fırçalayabiliriz. Ulaşamadığımız diş araları için diş ipi ve diş araları fırçalarını kullanabiliriz ki bunları çok uygun fiyatlara bulabiliriz. Bunlar kesinlikle ağız bakım aksesuarlarımız arasında vazgeçilmezlerden olmalıdır.

Çoğunlukla ihmal edilen diş etlerimiz ve ağzımızın pembe kısımları fırçaların kesinlikle değmesi gereken bölgelerdendir. Orta sertlikte bir fırça başlarda bu bölge için sert gelirse, yumuşak bir fırça ile onları canlandırmalı ve bakteri plaklarından uzaklaştırmalıyız.

Saçımızı, evimizi, tırnaklarımızı ve arabamızı temiz tutmak için çabalıyorsak, dişlerimiz de bunu hak ediyordur. Onlarla yemek yiyoruz, konuşuyoruz ve gülüyoruz. Hayat konforumuz ve kalitemiz onlar sayesinde artabilir ve azalabilir.

Senede iki kere diş hekimimize uğrayarak onlara gerekli bakımı sağlamış oluruz. Bu bakım bizi maddi ve manevi birçok zorluktan ve hastalıktan kurtarmış olacaktır.

Sağlıkla kalın ve güzel gülün.