Dünya halklarının diplomatik çözümlere yöneldiğini söyleyen Obama, eğitim ve sağlık imkânlarının tarihteki en iyi haline geldiğini, insanların özgürce hayallerinin peşinden koşabildiğini ifade etti.


“UKRAYNA’DAKİ ATEŞKES ANLAŞMASI BİR İLK ADIMDIR”

Rus yayılmacılığına değinen Obama, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunu ele geçirerek barışa tehdit olduğundan bahsetti. “Ukrayna’daki ateşkes anlaşması bir ilk adımdır” diyen Obama daha sonra Afrika’daki ebola salgının etkilerine değindi. BM’nin, bu birliğin var olmasının bile büyük bir olay olduğunu söyleyen Obama, “Bu sistemin çökmesi, sağlık harcamalarının artırılamaması ve gelişmekte olan ülkelerin sağlık koşullarının geliştirilememesi dünyayı çok daha kötü bir yer haline getirebilir” dedi.

“KORKUYA KARŞI UMUT”

“Hiçbir ülke kendi milletini üstün göremez, komşusunun toprağını işgal edemez” diyen Obama, “Tarihin doğru tarafında, bizim yanımızda olun” ifadesini kullandı. ABD olarak istikrarsızlığa ve korkuya karşı umudu seçtiklerini söyleyen Obama, “Aşırıcılara karşı birleşmemiz gerek, aksi takdirde istikrarsız durumlar artarak patlak verecektir” dedi.

İran konusunda da Obama şunları söyledi: “İran nükleer sorununa barışçıl bir çözüm arıyoruz. İran bu tarihi fırsatı kullanmalı. İran liderlerine net bir mesaj veriyorum. Fırsatı kaçırmayın, birlikte bir anlaşmaya varabiliriz.”

Obama ayrıca, temiz enerjinin gelişmesini teşvik ettiklerini söyleyerek, iklim değişikliğine karşı çocuklarımız ve torunlarımız için gezegenimizi korumamız gerektiğini, karbon salınımını azaltmanın önemi ve çevre sorunlarına küresel olarak bakma hususunu ortaya koydu.

“İSLAM’A KARŞI ASLA SAVAŞMAYIZ”

Aşırıcılığın Müslüman dünyasını tehdit ettiğini belirten Obama, terörün tarih boyunca kullanıldığını Kennedy’nin de söylediğini hatırlatarak “Terör yeni bir sorun değil ancak bu çağda çok daha güçlenmiş durumda, dini kullanıyor ve teknolojik olarak da gelişti. IŞİD bugün her inançtan elinden geldiğince çok sivili öldürüyor” diye konuştu.

“MEDENİYETLER ÇATIŞMASI SÖYLEMİNİ REDDEDİYORUZ”

Obama “Biz medeniyetler çatışması gibi bir söylemi reddediyoruz. ABD’nin hiçbir zaman İslam’a karşı savaşmayacağını bir kez daha tekrarlıyorum. Biz ve onlar diye bir şey yoktur. ABD’de birçok Müslüman vatandaşımız var. Biz aşırılık fikrini reddediyoruz” dedi.

IŞİD ZAYIFLATILMALI VE YOK EDİLMELİ

IŞİD’in zayıflatılması ve yok edilmesi gerektiğini söyleyen Obama, “El Kaide’yi Afganistan’da yendik, artık orada yeni hükümet kuruluyor. Bu aşırıcılar da kendilerine yeni yerler alıyorlar ve Orta Doğu’da güçlü hale geldiler, bu yüzden IŞİD zayıflatılıp yok edilmeli. IŞİD, Irak ve Suriye’de anne, çocuk, dini azınlık demeden herkesi katlediyor. Gösterdikleri videolarla dünya kamuoyunun vicdanına şoklar yaşatıyorlar. Sadece nefret ve fanatiklik yaratıyorlar. Hiçbir din böyle bir şeyi savunmaz. Bunun bahanesi olamaz. Bunlarla müzakere olmaz, onların anladıkları tek dil şiddettir” diye konuştu

IŞİD’e karşı savaşan kara birliklerini silahlandırıp destek olacaklarını da belirten Obama, “Gelecek yıkanlara değil, yapanlara aittir” dedi.

“IŞİD’İN İDEOLOJİSİ ÇÜRÜTÜLÜRSE, ÖRGÜT YOK OLUR”

“Hiçbir çocuk nefretle doğmaz, hiçbir çocuk da şiddete yöneltilerek eğitilmemelidir. Teröristler, gençleri internet üzerinden ikna ederek yurtdışından getirtip askeri yapıyor. Terörist propagandasına inanan Müslüman gençler de kullanılıyor. Bu ideolojik temeli yok edilirse IŞİD yok olacaktır. Hoşgörüsüzlüğü hayatımızdan, okullarımızdan kaldırmalıyız” diyen Obama, mezhep çatışmalarının ortadan kaldırılmasının terörle mücadelede çok önemli olduğunu vurgulayarak, bu sorunun sadece Müslümanlar arasında değil Hıristiyanlar arasında da görüldüğünü ortaya koydu.

“NEFRET İÇİN SAVAŞANLAR YALNIZ KALACAK”

Obama, “Suriye devleti binlerce vatandaşını öldürdü, milyonları evinden sürdü ve göç etmek zorunda bıraktı, bu yüzden Suriye rejimi meşruiyetini kaybetmiştir. ABD de Suriye devletinin ve IŞİD’in saldırılarına karşı muhalif güçlere destek veriyor. Bu çılgınlığın bitmesi için başka bir yol yok” diye konuştu.

“IŞİD’E KATILANLAR VAKİTLERİ VARKEN CEPHEDEN UZAKLAŞSIN”

IŞİD’e saldırıların süreceğini vurgulayan Obama, “IŞİD’e katılanlar vakitleri varken cepheden uzaklaşsın” dedi.

İslam’ın eğitimle ve gelişimle öne çıkan büyük bir kültür ve uygarlık olduğunu vurgulayan Obama, insanları koşulların iyileştirilmesinin ve kadınların iş hayatına, siyasete katılmasının önemine dikkat çekti. Obama, teröre katılmaktan başka seçeneği kalmayan insanların durumlarının düzeltilmesi gerektiğini anlattı.

FİLİSTİNLİ ÇOCUKLARIN ÖLDÜRÜLMESİ KABUL EDİLEMEZ

“İsrail-Filistin sorununun çözülmesi gerekiyor. Bölge şiddet sarmalı içinde. İsrail - Filistin arasında çatışmalar ve bunların önemli bir bilançosu oldu. İsraillilere roket saldırılar yapılması ya da Filistinli çocukların öldürülmesi kabul edilemez. Gazze ve Batı Şeria’daki mevcut koşul devam edemez. Ben başkan olduğum sürece İsrail, Filistin ve geri kalanının düzeni için çabalayacağım” diyerek konuşmasını sürdüren Obama, insan haklarının nereden başladığına dair Roosevelt’in zamanında sormuş olduğu soruya cevap verdi: “İnsan hakları küçük yerlerde, eve yakın yerlerde başlar. Haritada değil bireylerde, yaşadığımız yerlerde, okulda, fabrikada, çiftlikte başlar” diyen Obama, özgürlük mirasını güçlendirmek için ABD’ye destek vermelerini isteyerek sözlerini noktaladı.