ABD IŞİD’İ VURDU

ABD ilk kez terör örgütü Irak Şam İslam Devleti’ni doğrudan hedef aldı. Ezidi ve Hıristiyanlara yönelik olası soykırım tehdidi ve ABD’nin müttefiki Irak Kürt Bölgesi’nin başkenti Erbil’in tehlikeye girmesi üzerine Obama, Pentagon’a ‘vur’ yetkisi verdi. IŞİD’in Erbil yakınlarında Kürt ve Amerikalıları tehdit etmesi üzerine Basra’dan kalkan Amerikan jetleri, Erbil civarında IŞİD mevzilerini vurdu.

ABD IŞİD’İ VURDU
 AMERİKAN savaş uçakları dün Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil çevresindeki IŞİD mevzilerini bombaladı. Böylece 15 Aralık 2011’de Irak’taki işgali sonlandırmasından bu yana ABD, ilk kez bu ülkeye yönelik bir askeri operasyon gerçekleştirmiş oldu. Pentagon Sözcüsü Tuğamiral John Kirby, dün Twitter’dan açıklamasında Erbil’i savunan Peşmerge güçlerine IŞİD topçusunun ateş açması ve bu bölgedeki ABD’lilerin tehdit altında kalması üzerine uçakların bunları vurduğunu söyledi. Saldırı Türkiye saati ile 13.45’te gerçekleşti.
2. saldırıda konvoy vuruldu:

Basra Körfezi’nde USS George H.W. Bush uçak gemisinden kalkan ‘Eşekarısı’ diye bilinen iki F/A-18 Hornet tipi savaş uçağından atılan lazer güdümlü 226’şar kiloluk bombalar Erbil çevresindeki bir IŞİD seyyar topçu bataryasını vurdu. Kürtler, saldırının Erbil’e 45 km uzaklıktaki Mahmur’da olduğunu belirtti. ABD, ilk saldırının ardından IŞİD hedeflerine iki ayrı operasyon daha düzenledi. Akşam saatlerinde yine Erbil çevresinde gerçekleşen saldırılara jetlerin yanı sıra insansız hava araçları da katıldı. Pentagon, 1 saat arayla gerçekleşen iki operasyonda IŞİD’e ait iki havan topunu, çevresindeki militanları ve 7 araçlık bir IŞİD konvoyunu vurduğunu açıkladı.

SİNCAR’A İNSANİ YARDIM:

Pentagon, Ezidilerin yaşadığı Sincar’da IŞİD’den kaçanlara yapılan havadan yardım faaliyetinin ABD Merkez Komutanlığı’nın bünyesindeki birden fazla hava üssünden gerçekleştirildiğini bildirdi. İlk aşamada Sincar Dağı’nda mahsur kalan binlerce Ezidi için 8 bin kumanya ve 200 bin litre içme suyu bırakıldı.

OBAMA’DAN YEŞİL IŞIK:

Önceki gece yaptığı konuşmada ABD Başkanı Obama, hava operasyonunun IŞİD tehdidi altındaki Ezidilerin ve Hıristiyanların soykırıma maruz kalması veya Erbil’deki ABD personelinin hedef alınması halinde gerçekleştirileceğini bildirmişti. Obama, IŞİD’in Ezidileri sistematik şekilde imha etme çağrısında bulunduğunu, bunun soykırım olacağını dile getirmişti. Barack Obama, 2011’de ABD askerini Irak’tan çekerken, şimdiye kadar yaşanan krizlerde müdahale taleplerini geri çevirmişti.

Operasyon neden şimdi yapılıyor

ULUSLARARASI toplumun Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün 9 Haziran’da Musul’u ele geçirmesinin ardından artırdığı baskılara rağmen, ABD’nin IŞİD karargâhlarını vurmak için neden düne kadar beklediği tartışma konusu oldu.

Soykırımın engellenmesi: IŞİD’in kontrolü altına aldığı bölgelerde azınlık mensuplarını “İslam’a dönün ya da ölümü göze alın” diye tehdit ettiği öne sürülüyor. Ezidi ve Hıristiyanların soykırım tehdidiyle karşı karşıya kalması ABD Yönetimi’ni harekete geçiren en önemli nedenlerden biri. Nitekim Obama, “Soykırımı engellemeye yönelik yeteneğimiz varsa, ABD bunu yok sayamaz” dedi.

Amerikalıları ve Erbil: ABD’nin Erbil’de 90’ı danışman olmak üzere 245 askeri personeli ve konsolosluk görevlisi bulunuyor. Ayrıca Erbil, ABD’nin Irak’taki en önemli müttefiki Irak Kürt Yönetimi’nin başkenti. Zaten, Pentagon Basın Sözcüsü John Kirby, “IŞİD’in Peşmerge’ye karşı kullandığı toplarının bulunduğu noktanın ABD personelinin yer aldığı Erbil yakınlarında yer aldığını” belirtti.

IŞİD’in vurulması: ABD’nin operasyon gerekçeleri içinde IŞİD’in doğrudan hedef olması en sonda yer alıyor. 2011’de Irak’tan askerini geri çeken Obama Yönetimi, kesinlikle Irak’a askeri müdahaleye karşı çıkıyordu.

İncirlik kullanılmadı

Amerikan jetlerinin IŞİD’i vurduğunu açıklaması, Türkiye Hava Sahası’nın kullanıp kullanılmadığı sorusunu da gündeme getirdi. Türk askeri kaynakları, “Hiçbir şekilde Türkiye Hava Sahası kullanılmadı.  İncirlik de kullanılmadı. Bilgi, ABD uçaklarının Katar üzerinden geçiş yapıp harekat yaptıkları yönünde. Basra Körfezi’ndeki uçak gemisinde bulunan uçaklar olabilir. ABD’nin operasyon yapacağı bekleniyordu” dediler. 
Operasyonun bitiş tarihi belirlenmedi

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, Obama’nın IŞİD’e yönelik operasyonların sona ermesi için herhangi bir tarih belirlemediğini açıkladı. Earnest, “Değerlendirmelerde Amerikalı personelin güvenlik durumunu, Kürt ve Iraklı güçlere desteğimizi ele alıyoruz” dedi. Güvenlik kaygıları gerekçesiyle ABD havayolu şirketlerinin Irak hava sahasında uçması yasaklandı. THY de Erbil seferlerini iptal etti. Bu arada, Kürt gazeteci Deniz Fırat, Mahmur’da IŞİD saldırısında hayatını kaybetti.
Anahtar Kelimeler:
ABDVurduIŞİDİ
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.