ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki’nin “(Erdoğan'ın) açıklamalarının kesinlikle kırıcı ve yanlış olduğunu düşünüyoruz” şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Erdoğan, Psaki’yi dinlemediğini belirterek, “Eğer böyle bir ifadeyi kullanmışsa öncelikle Amerika’yı öz eleştiriye tabii tutuyorum. Asıl üzücü, kırıcı açıklamaları şu ana kadar Amerika yapmıştır” dedi.

Çin’in İsrail’i eleştiren açıklamalarına da değinen Erdoğan, “Çin’in yapmış olduğu açıklamayı takdirle karşılıyorum. Budur adil yaklaşım. Bunu ortaya koymak gerekir” diye konuştu.

“ASIL KIRICI DAVRANAN AMERİKA’DIR”

“Gazze’nin bombardıman altında tutulması, bütün bu olayların neticesinde 300’ü aşkın insan ölmüştür. Bütün bunların karşısında Amerika hala, ‘İsrail burada savunma hakkını kullanıyor’ diyorsa burada asıl özeleştiriyi Amerika’nın yapması lazım” ifadesini kullanan Erdoğan, asıl ‘kırıcı’ davrananın Amerika olduğunu belirtti.

''ÇİN'İN YAPTIĞI AÇIKLAMAYI TAKDİRLE KARŞILIYORUM''

Amerika’nın bugün dünya barışına katkısının çok daha fazla olması gerektiğine dikkat çeken Erdoğan, “Biz hiçbir zaman kalkıp da ‘Amerika bu işte belirleyicidir’ ifadesini bu noktada, bu duruşla göremeyiz, güvenemeyiz de. Çünkü böyle olmaması gerekir. BM Güvenlik Konseyi’nin bir üyesi olarak adil davranması lazım” şeklinde konuştu.
Çin’in İsrail’i eleştiren açıklamalarına da değinen Erdoğan, “Çin’in yapmış olduğu açıklamayı takdirle karşılıyorum. Budur adil yaklaşım. Bunu ortaya koymak gerekir” dedi.

“ONLARIN CİĞERİ SIZLAMIYOR AMA BİZİM SIZLIYOR”

Herkesin İsrail’in yanında yer almasının düşündürücü olduğunu vurgulayan Erdoğan, BM’nin İsrail hakkında ‘estirdiği terör’ sebebiyle bugüne kadar 280 civarında aldığı karar olduğuna dikkat çekti. Erdoğan, “İnsanları acımasızca, sürekli olarak öldürmektedir. Orantısız güç kullanmak suretiyle çoluk çocuk demeden, denizin kenarındaki çocukları öldürecek kadar bu iş ihanete varmıştır. Bütün bunları nasıl görmezlikten gelebiliriz. Amerika gibi bir ülke bunları nasıl görmezlikten gelebilir. Tabii onların ciğeri sızlamıyor ama bizim sızlıyor” ifadelerini kullandı.Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Filistin’in farklı bağlılıklarının olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''BIRAKSINLAR BİZ DE DÜŞÜNDÜĞÜMÜZÜ KONUŞALIM''

“Bunlar karşısında nasıl ki onlar açıklama yaptıkları zaman bizim gönlümüz kırılıyorsa bıraksınlar da biz de düşündüğümüzü konuşalım. Onlar bize metin gönderecekler de biz o metni mi okuyacağız?”

“DİĞERLERİNİN TUZU KURU, ONLARIN BÖYLE BİR DERDİ OLAMAYABİLİR”

“Ben cumhurbaşkanlığına çıktığım andan itibaren bu işi kendi akışı halinde asla bırakmam, takipçisi olacağım” diyen Erdoğan, “Çünkü benim milletim adına canım yanmıştır. Bunu bilen birisiyim. Ama diğerlerinin tuzu kuru. Onun için onların böyle bir derdi olamayabilir. Ama bizim derdimiz var. Çünkü ülkemizin geleceği, sorumluluğu üzerimizde olacaktır. Ülkemizin birliği, beraberliği, bütünlüğü cumhurbaşkanının bir numaralı görevidir. Bu görevi de bir kanara bırakmamız mümkün değil” dedi.