28 üye ülkeden oluşan Avrupa Birliği’nin en az bir üyesinin vatandaşlarından vize isteyen ülkelere vize uygulamayı tartışmaya açma kararı, serbest ticaret anlaşması eşiğinde olan AB ileABD arasındaki tansiyonu yükselteceğe benziyor.

Şu anda geçerli olan uygulamaya göre Washington ve Ottawa, 2007 yılında AB’ye dahil olan Romanya ve Bulgaristan vatandaşlarından vize talep ediyor.

ABD aynı zamanda Hırvatistan, Polonya ve Kıbrıs’ı da, diğer Avrupa ülkelerine uyguladığı vize muafiyetinin dışında tutuyor.

İNGİLTERE VE İRLANDA'YI KAPSAMAYAYCAK

AB’nin vize talebi kararının uygulanabilirliği tartışılır, ancak böyle bir kararın alınması durumunda AB’nin en önemli gelir kaynaklarından birisi olan turizmin büyük ölçüde baltalanabileceği belirtiliyor.

Brüksel’de görevli Amerikalı ve Kanadalı yetkililer ise, konuyla ilgili yorum yapmaktan şimdilik kaçınıyor.

Tartışmaya açılan konu, vize politikaları AB’den farklı olan İngiltere ve İrlanda'yı ise kapsamayacak.

AB’NİN VİZE KARARI OBAMA’NIN ZİYARETİNDEN SADECE BİR HAFTA ÖNCE ALINACAK

Avrupa Komisyonu’nun vize talebi kararını 12 Nisan Salı günü vermesi bekleniyor. Bu tarihin, ABD Başkanı Barack Obama’nın serbest ticaret anlaşmasını da kapsayan Avrupa ziyaretinden sadece bir hafta önce olması dikkat çekiyor.

AB ve ABD, ‘Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’ (TTIP) adı verilen anlaşmanın imzalanması için kritik bir dönemden geçiyor.

İki taraf da önümüzdeki ocak ayında koltuğunu bırakacak olan Obama’nın Avrupa ziyaretinin anlaşmanın imzalanması için bir şans olabileceğini düşünüyor.