IMF'nin 'Görüşmelerde ilerleme olmuyor' diyerek müzakere heyetini Washington'a geri çağırmasıyla birlikte, ay sonuna kadar yetecek miktarda parası kalan Yunanistan'ın iflasına yönelik endişeler bir kez daha arttı.

Washington'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan IMF sözcüsü Garry Rice, "Farklılıkları giderme yönünde hiçbir ilerleme kaydedilemedi. Herhangi bir anlaşmadan oldukça uzağız" dedi.

"IMF hiçbir zaman masayı terk etmez. Her zaman diyaloğa ve müzakereye açığız. Ancak top Yunanistan'ın sahasında" diyen Rice, Atina'daki hükümet yetkililerinin yeni bir kemer sıkma programı teklifi üzerinde çalıştıklarını da belirtti.

IMF sözcüsünün 'IMF hiçbir zaman masayı terk etmez' sözlerine karşılık IMF heyetinin Washington'a dönüş yoluna geçmesi, piyasada 'Yunanistan görüşmeleri krize sürükleniyor' algısının oluşmasına neden oldu ve Atina borsası bu sabah yüzde 4'e yakın değer kaybetti.

Dün ise Avrupalı liderlerin çözüme yönelik çalışmaların hızlandırılması yönünde açıklamalar yapmasıyla birlikte Atina borsasında yüzde 6'ya varan yükselişleryaşanmıştı.

IMF Başkanı Christine Lagarde, Yunanistan'a yardım paketinin son diliminin verilmesi için önce Atina'nın 'ikna edici' bir kemer sıkma programı açıklamasında ısrarcı.

Yunanistan'ın Haziran ayı sonunda IMF'ye 1,5 milyar euroluk borç geri ödemesi yapması gerekiyor. Ancak radikal solcu Syriza hükümeti, kurtarma paketinin son dilimi olan 7,2 milyar euroluk kaynağın serbest bıraklılmaması durumunda bu parayı ödeyemeyeceklerini dile getiriyor.

IMF ve AB ise kurtarma paketinin Atina'ya gönderilmesi için önce 'ikna edici' bir kemer sıkma programının sunulmasında ısrarcı. Syriza'nın ısrarla bir kemer sıkma programına karşı çıkıyor.

Yunanistan hükümetinin küçük ortağı olan Bağımsız Yunanistan partisinin lideri ve Savunma Bakanı Panos Kammenos,ülkesinin 18 Haziran'a kadar süresi olduğunu ifade etti.

Yunan televizyon kanalı Mega'ya konuşan Kammenos, "Anlaşma ya 18 Haziran'a kadar olur ya da hiç olmaz" dedi.Euro Bölgesi Maliye Bakanları'nın 18 Haziran'da toplanması bekleniyor.

Temerrüt senaryosunun gerçekleşmesi halinde Yunanistan'ın uluslararası piyasalardan borçlanamaz hale gelmesi olası. Böyle bir durumda kamu çalışanlarının maaşlarını ödemek bile olanaksız hale gelebilir.

Ülkede Euro kullanlıldığı için Yunanistan'ın bu nakit sıkışıklığını para basarak aşması da mümkün olmayabilir.

İşte bu yüzden Yunanistan'ın temerrüde düşmesi halinde Euro Bölgesi'ni de terk ederek tekrar Drahmi kullanmaya dönümesinden endişe ediliyor.