Merkel’den Türkiye’yle İlgili Flaş Karar

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün Almanya Başbakanı Angela Merkel'e telefon açıp, 2 Haziran'da Alman Parlamentosunda görüşülecek 1915 Olayları'na ilişkin tasarısıyla ilgili "iki ülke arasındaki ilişkileri zedeler" demişti. Alman basınında bugün yer alan haberlerde Merkel'in yarınki "soykırımı" tasarısı oylamasına katılmayacağı öğrenildi.

Merkel’den Türkiye’yle İlgili Flaş Karar
Almanya Başbakanı Angele Merkel’in yarın aynı saatlerde Berlin’de düzenlenecek olan dijital eğitim konferansına katılacağı için oylamada yer almayacağını yazdı.

Merkel’in yanı sıra Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel ve Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier de önceden planlanmış etkinliklere katılacakları için oylama sırasında parlamentoda bulunamayacak.

Hükümet kanadından oylamaya katılacaklar ise Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Gerd Müller, Federal Sağlık Bakanı Hermann Gröhe ve Federal Çevre Bakanı Barbara Hendricks olacak.

Yeşiller Merkel’in oylamaya katılmasını istedi

Alman Yeşiller Partisi, Başbakan Angela Merkel’den 1915’te yaşananları soykırım olarak niteleyen karar tasarısının oylanacağı perşembe günkü meclis genel kuruluna katılmasını istedi.

Yeşiller Milletvekili Britta Haßelmann, Bild gazetesine verdiği demeçte, “Başbakan’ın mevcudiyetiyle bu zor ve önemli tartışmanın ehemmiyetini vurgulamasını arzulardım” dedi.

Erdoğan’la Merkel telefonda görüşmüştü

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün, Angela Merkel’e telefon açıp, 2 Haziran’da Alman Parlamentosu’nda görüşülecek 1915 Olayları’na ilişkin tasarısıyla ilgili “Almanya sağduyulu bir yaklaşım sergilemeli” demişti. Uganda seyahati öncesi yaptığı açıklamada Erdoğan konuşmayı basına şöyle aktarmıştı:

Dün Başbakan Şansölye Merkel ile bir görüşme yaptık. 1-2 saat önce ben de kendisi ile bir görüşme yaptım. Kendileri elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz gibi ifadeler kullanıyorlar. Biz önce şuna inanacağız, bizim sözde ermeni soykırımı gibi bir problemimiz var mı? Biz bu konuda rahatız.

Bize bu konuda böyle bir yaklaşım gösterenler, Almanya 3 milyon Türk’ün yaşadığı bir ülke, böyle bir oyuna gelecek olursa bu iki ülke arasındaki diplomatik, ekonomik, askeri, bütün bunları zedeler. Öyle düşünüyorum ki bütün bunlar değerlendirilecektir. Çıkmamış bir kararı değerlendirmeyi doğru bulmam. Çıkınca içinde neler var, gerek hükümetimiz, gerek biz bunun değerlendirmesini yaparız. Bunun uluslararası hukukta hiçbir bağlayıcılığı yoktur.

Yıldırım’dan Berlin’e uyarısı

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım soykırım karar tasarısı konusunda uyarıda bulundu. Yıldırım, tasarının onaylanmasının Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilere zarar vereceğini ifade etti.

Başbakan Binali Yıldırım, karar tasarısına ilişkin olarak, “Çok saçma bir oylama. Aslı astarı olmayan, 1915’te Birinci Dünya Savaşı şartlarında yaşanmış, her toplumda yaşanabilen, sıradan bir olaylar” dedi.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.