İsrail tanklarının saldırısı nedeniyle yürek yakan görüntülerin yaşandığı Şucaiye’nin unutulan hikayesini Habertürk Gazetesi’nden tarihçi ve yazar Murat Bardakçı yazdı.

 
Bardakçı Şucaiye Mahallesi’nin unutulan tarihini şu ifadelerle okuyuculara aktardı:

“1917 Kasım’ında 32 Alay’ın 11. Bölüğü’nün ancak son neferinin de yıkılmasından sonra kaybettiğimiz Gazze’nin Mantartepe’si, İsrail bombalarının önceki gün en az 60 can aldığı bugünün Şucâiiyye’si’dir. Gazze’nin en stratejik tepelerinden olan “Şucâiiyye”, yahut tam ismi ile “Hayye’l- Şucâiiyye”, “Kahramanlar Mahallesi” demektir ve bundan sekiz asır önce, Memlükler zamanında buraya yerleştirilen göçebe Türkmen ve Kürt boylarının 13. Yüzyıldaki Haçlı seferlerini kahramanca durdurmalarından sonra bu ismi almış, mücadelenin hatırası bu isim ile yüzyıllarca muhafaza edilmiş, biz Şucâiiyye’ye orada bulunan “Ali mantar Türbesi”nin isminden hareketle “Mantartepe” demişizdir.

Şimdi çoluk-çocuk, kadın-erkek denmeden hemen her gün dünya kadar masumun katledildiği Şucâiiyye, İngiliz mermileri ve bombaları ile bundan 97 sene önce işte böyle yüzlerce Mehmetçik’e de mezar olmuştu…
Dolayısı ile, bugün İsrail’in canını aldığı biçare Filistinliler’in yanında dururken, Şucâiiyye’de 97 sene önce toprağa düşmüş ama artık kemikleri bile kalmamış olan 32. Alay’ın 11. Bölük’ündeki yüzlerce Mehmetçik’i de hatırlamamız şart.”