Fark koleji eğitim dünyasında yeni bir okul, yeni bir düşünce, yeni bir marka, yeni bir model, ama bu modelin arkası eğitimde 25 yıllık köklü bir geçmişe dayanıyor.

Fark Koleji sadece eğitimcilerle değil farklı meslek dallarındaki uzmanların da katkı sağlaması ile oluşturduğumuz farklı bir eğitim modeli sunuyor diyen Fark Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Yavaşcan ile eğitim sektörüne getirdikleri yenilikleri, başarılarını ve yeni dönem hedeflerini konuştuk.

■■ Rıdvan Bey Fark Koleji hakkında bilgi verir misiniz?

Fark Koleji fiziksel imkanları ile Türkiye ortalamasının üstünde olan bir okul. Binamız 20 yıl önce bir eğitim kurumu için inşa edilmiş. Florya gibi son derece nezih, eğitime inanan ve değer veren ailelerin olduğu bir semtte bu işi yapmaya çalışıyoruz. Dolayısı ile ailelerin bizden beklentilerinin son derece yüksek olduğu bir lokasyonda yer almaktayız. Biz bir kere bütün çocuklarımızı kahvaltıya çağırıyoruz, öğretmen ve arkadaşları ile kahvaltı yapıyor. Onların sosyalleşmesi ve sağlıklı beslenmeleri gerekiyor. Temel farklılıklarımızdan bir tanesi bu, diğeri ise bizim ders programlarımızda bazı farklılıklarımız var. Biz öğrencileri bir sonraki okula hazırlayan kurum olmaktan ziyade kendisinin bizzat iyi bir okulda olduğuna inanması için programlarımızı hazırlıyoruz. Öncelikle yaptığımız en önemli konulardan bir tanesi sanat ve sporu önemsemek oldu. Eğitimle alakalı bakış açımızdaki önemli konulardan bir tanesi eğitimin sanayileşmesine karşıyız. Sanayileşen bir eğitim çabası içerisinde olmak istemiyoruz.



■■ Bize bu eğitim sisteminin çıkış hikâyesini özetler misiniz?

Yunus Emre’nin çok güzel bir söz var, “Ete kemiğe büründüm yunus diye göründüm” demiş. Dolayısıyla herkes et kemikten ama birisi Yunus, birisi Ayşe, birisi Fatma’dır. Herkesin bir karakteri, kişiliği, özelliği vardır. Okul sadece bilginin alındığı bir yer olmamalı. Çünkü bilgiye bugün internet aracılığı ile çok rahat ulaşabiliyorsunuz. Okul sağlıklı bilginin alınabildiği ve kapasiteli insanların yetiştirildiği yerler olmalı. Biz öncelikle herkesin insani değerlerinin ortaya konması gerektiğini düşünüyoruz. Biz adımızdaki fark sözcüğü ile aslında insanları farklı yapmaya çalışmıyoruz, herkesin farklı olduğuna inanıyoruz, asıl meselenin herkesin kendi farklılığının farkındalığına inanması gerektiği insanların en kıymetli evlatlarını ve onların en değerli zamanlarını alıyorsunuz. O yüzden biz Fark Koleji olarak okul olmaktan ziyade ekol olmak için yola çıktık.



Friendly Activity Research Knowledge

Rıdvan Yavaşcan; “Eğitim içerisinde çocuğa verilmesi gereken en önemli konu sevgi, saygı, arkadaşlık ve dostluk olduğuna inanıyoruz. Fark kelimesinin ilk harfi (F) Friendly (Arkadaşlık)’dır. Adımızın ikinci harfi olan A harfinin anlamı Activity (Etkinlik)’tir. Yani öğrenci burada sürekli aktif olmak zorundadır. Okulumuzun fiziki imkânları buna müsait. Türkiye’de gerçek standartlarda kapalı spor salonumuz ve yüzme havuzumuz var. Aynı zamanda üç ayrı yapıdan oluşan bahçe yapımız var. Yine bünyemizde iki tane görsel sanatlar atölyemiz, üç tane müzik atölyemiz var. Adımızın üçüncü harfi olan R harfinin anlamı Research (Araştırma)’dır. Dördüncüsü ise Knowledge (Bilgi)’dir. Öğrencinin önünde bekleyen büyük sınavlar var. Burada özellikle ortaokul seviyesinde daha ağarlıklı olmak üzere branş öğretmenlerin devreye girdiğini görüyoruz. Bunla beraber beşinci sınıfta dil ağırlıklı eğitim yapıyoruz. Öğrenciler yoğun bir İngilizce dersine tabi tutuluyorlar. Aynı zamanda İspanyolca bizim ikinci dilimiz, bunun yanında Matematik, Fen, Türkçe gibi branşlarla da öğrenciler branş dersleri alıyor. Sınav başarılarımız ile alakalı güzel başarılarımız oldu bu yıl. Öğrencilerimiz Florya’nın en yüksek ortalamasını yakalayan bir TEOG başarısı yakaladılar. Bunun yanı sıra okulumuzda en önem verdiğimiz konuda okul içerisindeki ahlaki değerleri önemsiyoruz.



FARK-SİS: OKUL İÇİNDE OKUL

Rıdvan Yavaşcan; “İnsanların farklılıklarını avantaj kabul ederek, kişiye özgü öğrenme modelleri üretebilen bir modeli hazırlarken, öğrencilerimizin yaşayacağı dönemin şartlarını düşünerek planlama yaptık. Eğitim kurumlarımızı bu modelin uygulandığı dev bir atölye olarak tasarladık. Fark eğitim modeli kişiyi öncelikle zayıf yanları ile ele alıp BEDEN – ZEKA – DUYGU düzleminde dengeli gelişimini esas alan günümüzün kişiye özel en başarılı uygulamasıdır. Model, temelinde insanların farklı olduğunu ama bu farklılığın başkalarına karşı bir üstünlük sağlamak aracı olmadığı esasına dayanır. FARK-SİS isimli bu eğitim sistemi öğrencilerin aynı okulda farklı okullarda farklı seviyelerde eğitim almasını içerir. Okul içinde okul denilebilecek fark-sis (school in school) modeli temelde 2 okul her okul içinde ise 5 ayrı okulu barındıran modern bir sistemdir. FARK - S.i.S (School in School): Sanat okulu, Spor okulu, Dil okulu, Bilim okulu, Sınav okuludur.” 



Eskişehir ve Bursa’da da olacağız

Bursa’da 20 yıla yakın bir zamandır eğitim yatırımları yaparak Birey Okullarının ve Faruk Saraç MYO gibi kurumların eğitime dolayısı ile ülkemize kazandırılmalarına öncülük yapan Rıdvan YAVAŞCAN, 2015 yılında Yılın Eğitimcisi ödülüne layık görülmüştür. Eğitimci kimliğinin yanında hukukçu kimliği de bulunan Rıdvan YAVAŞCAN, EĞİTİM AL- EĞİTİM VER anlayışının insan ruhunu yaşatacak bir unsuru olduğuna inandığını, bu inançla da “nefes alıp verdikçe; Eğitim alıp vermeye devam edeceğin”i söyleyerek şöyle devam etti: “Fark Koleji modeli şuan sadece İstanbul/ Florya’da Anaokulu İlkokul ve Ortaokul düzeyinde olsa da yoğun bir taleple karşılaştığımız Lisemiz de yakın zamanda hizmete girecek. Şube sayısının artması çabamız yok. Ancak şartlar oluştuğunda ve kalitenin korunması kaydı ile İstanbul ve Anadolu’ya açılmayı planlıyoruz. Eğitim şehri benim memleketim Eskişehir ve 20 yılımı verdiğim Bursa öncelikli projelerimiz olacaktır.”



www.farkkoleji.com