KOBİ’lere gerek devlet destekleri ve hibeler konusunda, gerekse kurumsallaşma, markalaşma ve mali, idari ve yönetim alanlarında rehberlik etmek için ülkemizde daha yeni tanınmaya başlayan ve sayıları şimdilik 63 olan KOBİ Danışmanlığı KOSGEB’in geliştirdiği bir model olarak ortaya çıktı . Belgelendirme sayısı ihtiyacı karşılayacak düzeye geldiğinde, KOSGEB tarafından firmalarla Kobi Danışmanları eşleştirilecek. Türkiye genelinde 63 Akredite Kobi Danışmanından biri olan GNG Kurumsal Danışmanlık Ve Eğitim Hizmetleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Güre İle Kobi Danışmanlığını konuştuk.

■■ Ülkemizde ilk kez uygulanan Kobi danışmalığı ne iş yapar?
Kobi danışmanı ilk olarak görüşmeyi yaptığı firma ile ilgili mevcut durum analizi yapar, sorunlu alanları belirler, bunlara ilişkin çözüm önerilerini işletme sahibiyle paylaşarak çalışma yöntemini belirler. Danışman tarafından yapılan işlemler sonuçları ile birlikte değerlendirilir, bu süreç KOSGEB tarafından da izlenir. Kobi için uygun devlet destek ve hibeleri araştırılarak, bu destekler için gerekli proje ve iş planları Kobi danışmanlarınca hazırlanır. Mevcut durumda girişimcilik belgesi alarak yeni işletme olan Kobiler için 50.000 TL hibe , 100.000 TL faizsiz kredi destekleri söz konusu iken, işletme gelişme,büyüme ve uluslararasılaşma desteği kapsamında 290.000 TL, Arge destekleri kapsamında 1.500.000 TL, Endüstriyel uygulama desteği olarak 818.000 TL, Tekno yatırım kapsamında 5.000.000 TL, yine Stratejik ürün destek kapsamında firma başı 5.000.000 TL destekler almak mümkündür. Ayrıca Kobi Danışmanları ihtiyaca göre işletmelere yönetim danışmanlığı, finansal danışmanlık, üretim danışmanlığı, pazarlama danışmanlığı gibi hizmetlerde sunar.

■■GNG Kurumsal Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri Aş. hakkında neler söylemek istersiniz?
Belgelendirilmiş ilk Kobi Danışmanlarından olduktan sonra firmamızı kurarak Kobilerimize hatta Bobilere hizmet etmeye başladık. Firmamız genel olarak piyasa tecrübesi en az 20 yıl olan danışmanlardan oluşmakta, hizmet alanlarımız Kosgeb destekleri, Tubitak destekleri, Ekonomi Bakanlığı destekleri, İşkur Destekleri ve Sgk desteklerinden oluşmaktadır. Yok mu bize bi teşvik diyenlere biteşvik.com sloganıyla çıktığımız yolda emin adımlarla ilerlemeye çalışırken, hem işletmelerimize hizmet etmenin gururunu yaşıyor hem de ülkemizin yerli ve milli üretim hedeflerinin bir neferi olmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda Gng danışmanlık, Gng Finans, Gng Yazılım, Gng Akademi gibi birimlerimizle hizmet vermeye gayret ediyoruz, özellikle Gng Akademinin ayrı bir misyonu daha olacak, buda üniversite öğrencilerini işin içine dahil ederek, okul bittiğinde onlara kariyerli bir hayatın kapısını aralamayı planlamaktayız.

■■Akredite Kobi Danışmanları Derneği hakkında bilgi verebilir misiniz?
Sınavları başarıyla tamamlayan Kobi Danışmanları olarak Şubat ayında İstanbul merkezli ‘Akredite Kobi Danışmanları Derneği’ni kurduk. Derneğin Kurucu Yönetim Kurulu Üyesiyim ve 7 Ekim’de gerçekleşecek 1. Olağan Genel Kurulumuzda Genel Başkan Adayıyım. Derneğimizin amacı daha çok kobi danışmanı olması için mesleğin tanıtımının yapılması, devlet kurumlarımız ile Kobiler arasında bir köprü oluşturmak. Kobilerin katılımıyla çalıştaylar düzenlemek, danışmanlarımız aracılığıyla nitelikli projeler hazırlanarak özellikle ithal edilen ürünlerin yerli üretiminin yapılmasına katkıda bulunmak, desteklerin daha çok duyurulmasını sağlamak. Akredite Kobi Danışmanları derneğine http://kodd.org.tr adresinden ulaşılabilir.

■■Son olarak neler söylemek istersiniz?
63 danışman arkadaşımız ile birlikte Kobilerimize nitelikli hizmet vermeye hazır olduğumuzu belirtmek isterim.