Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı G-20 zirvesinde herkesin gözü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan-ABD Başkanı Barack Obama görüşmesindeydi. Ama zirvede dönem başkanlığını devreden ile devralan ülkeler, yani Türkiye ile Çin arasındaki görüşmeler önemliydi.

Bu görüşme Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Antalya'ya varmasından sonra ayağının tozuyla yapıldı. İki lider de söze Fransa'daki ölümlerden duydukları üzüntüyü ve teröre karşı birlikle hareket etme gerekliliğini ifade ederek başladı. Çin basınında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuk mevkidaşına "Türkiye topraklarında Çin karşıtı terör eylemlerine izin vermeyeceklerini" söylediği yazıldı.

ÇİN İLE 7 DEV ANLAŞMA

Erdoğan ve Xi görüşmeden sonra iki ülke arasında imzalanan 7 anlaşmanın imza törenine katıldı. Bakanlar düzeyinde imzalanan anlaşmalar arasında Demiryolu İşbirliği Anlaşmasının yanı sıra İpek Yolu Ekonomik Kuşağı ve 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu ile Orta Koridor Girişiminin Uyumlaştırılmasına ilişkin Mutabakat Zaptı, E-ticarette İşbirliğinin Güçlendirilmesi Mutabakkat Zaptı ile kiraz ve süt ürünlerinin ithaline ilişkin anlaşmalar bulunuyor.

30-40 MİLYAR DOLAR

Demiryolu İşbirliği Anlaşması, Edirne-Kars Yüksek Hızlı Tren projesi çerçevesinde hazırlandı. Bu anlaşmaların kapsamının 30-40 milyar dolar olması bekleniyor.