TKE kurucusu Hilal Sena CAN, testlerden başarıyla geçen kule vinç’in seri imalatı için fizibilite çalışmalarına başladıklarını belirtti.

Hilal hanım nasıl karar kıldınız bu sektörde yer almaya?

Kule vinç sektörüne olan ilgim, babamın uzun yıllardır bu sektörde çalışmasından dolayı kaynaklanıyor. Merakımı onunla paylaştığımda beni destekledi. Böylelikle 15-16 yaşlarında babamla birlikte şantiyelerde gelişen ve gün geçtikçe artan ilgim, 22 yaşında profesyonel olarak ilk adımı atmamı ve 2019 yılında kendi şirketimi kurmamı sağladı. Bir yandan da Mimarlık üzerine eğitim hayatıma devam ettim ve inşallah bu yıl mezun oluyorum.

Yerli ve milli teknolojiyle geliştirdiğiniz Kule Vinç hakkında bilgi verir misiniz?

Araştırmalarıma göre kule vinç orta-yüksek teknolojide ve ihracat değeri yüksek bir ürün. Bu ürünlerin %99'u ithal ediliyor. Bunun da rakamsal boyutu yıllık ortalama 45 milyon euroya tekabül ediyor. 1 yıllık ar-ge sürecinden sonra yerli ve milli teknolojiyle, Türkiye pazarı şartlarına uygun bir kule vinç geliştirdik. İlk prototipi 2019 yılında ürettik ve testlerden başarıyla geçti. Seri imalat için fizibilite çalışmalarına başladım. 2020 yılı son çeyreğinde fabrikamı kurmayı hedefliyorum. Cumhurbaşkanımızın yerli ve milli üretime olan hassasiyeti hepimizce malum. Ben de ülkem için sorumlu bir vatandaş bilinciyle ülke ekonomisine katma değer sağlayacak, ihraç değeri yüksek, ithalatı önleyici, ihracatı ön plana çıkaran, ülke ekonomisine döviz girdisi sağlamayı hedefliyorum. Rakamsal boyutu 45 milyon euro olan ithalatın önüne tabi ki geçemem. Ama devletim beni bu konuda desteklerse neden olmasın?

Bundan sonraki adımlarınız neler olacak?

Pandemi süreci bizim de planlarımızı ertelememize sebep oldu. Ama ben bu süreçte de boş durmadım. Dünya pazarını araştırdım. Bir takım yurt dışı temsilcilikler oluşturmak adına ön görüşmelerde bulundum. Bu ülkeler arasında Cezayir, Ürdün, Gana, Irak, Özbekistan, Kazakistan gibi ülkeler bulunmaktadır. Bu sektörde söz sahibi firmalarla görüştüm. Ciddi bir işbirliği sürecine girdik. Pandemi sonrası kendileriyle Türkiye'de tekrar görüşmelerde bulunacağız. Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan'ın ihracatın önünü açacak çalışmalarını takip ediyorum. Ayrıca kendisinden bu konuda destek isteyeceğim. Yine Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank'ın genç girişimcilere olan özel ilgisini yakınen takip ediyorum. Kendisinden Pandemi sonrası randevu isteyeceğim. Bu çalışmalarıma Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da ilgisiz kalacağını düşünmüyorum. Ayrıca TİM bünyesinde OAİB üyeliğimi gerçekleştirdim. Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Dünya kule vinç pazarının en genç ve tek kadın kule vinç üreticisi ünvanına sahibim. Kendime çok güveniyorum. Ufkumu hep geniş tuttum ve tutmaya devam edeceğim. Ürettiğim bu kule vinci bir dünya markası yapacağıma inanıyorum. İşimin çok zor olduğunun farkındayım ama bu zorlukları yeneceğime olan inancım tamdır.