Işid, Karaman'ın İhracatini Vurdu

KARAMAN'da özellikle bisküviye dayalı Irak ve Suriye'ye yapılan ihracat, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün saldırılarından olumsuz etkilendi. Geçen yıl 120 milyon dolar civarında bisküvi ihracatı yapılırken, saldırılar nedeniyle...

Işid, Karaman'ın İhracatini Vurdu
KARAMAN'da özellikle bisküviye dayalı Irak ve Suriye'ye yapılan ihracat, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün saldırılarından olumsuz etkilendi. Geçen yıl 120 milyon dolar civarında bisküvi ihracatı yapılırken, saldırılar nedeniyle 80- 70 milyon dolar azalma görüldü.
Karaman Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mustafa Toktay, Organize Sanayi Bölgesi'nde 175 fabrikanın bulunduğu ve bununda yüzde 65'nin de başta bisküvi olmak üzere gıda üretimi yapan fabrikalardan oluştuğunu ifade etti. Geçen yıl Karaman'da, 450 milyon dolar ihracat yapıldığını belirten Toktay, şunları söyledi:
"2013 yılı itibarıyla yaklaşık 450 milyon dolar ihracatımız var. Bu ihracatın çoğunluğu Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerini oluşturuyor. Bizim Organize Sanayi Bölgesi'nde ürettiğimiz bisküvinin yüzde 38’i de, Irak ve Suriye’ye gidiyordu. Bu da yaklaşık 120 milyon dolarlık bir ihracat demektir. Ancak son dönemlerde IŞİD'in bu ülkelerdeki etkisi nedeniyle bu rakamda 80-70 milyon dolarlık gerileme oldu."
Bu bölgedeki sıcak çatışmaların sona ermesi halinde ihracatın yeniden yükseleceğini ifade eden Toktay, "Bu ülkelerde yaşanan sıcak gelişmelerden dolayı nakliye ücretleri de çok arttı. Daha önce 2 bin 500 dolara giden nakliye şu anda 6 bin 500, 7 bin dolara gidiyor. Çünkü riskli bir ortama gidiyor. Artık onu da geçtik. Oradaki iç savaş durumundan dolayı gönderilen malların o ülkeler içerisinde satılmasında zorluk, para tahsilatında zorluk yaşanmaktadır. Onun için orada doğacak riskleri de göğüslememek adına sanayicilerimiz ihracatlarını bu bölgelere kısıtlamaktadır. Bu konuda tedirginiz. Bir an önce, olumlu gelişmeleri hep birlikte izleyerek, bizler kadar sanayicilerimizin de bu tedirginlikten kurtulmalarını ümit ediyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI

Anahtar Kelimeler:
IşidIrakKARAMANİhracat
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.