Rusya, Suudi Arabistan, Venezüella ve Katar arasında bugün petrol piyasası hakkında son dönemdeki en üst düzey görüşmeyi gerçekleştirerek, petrol piyasasını ağır baskı altında tutan arz fazlası karşısında sonunda adım atmaya hazırlandıklarının potansiyel sinyalini veriyor.

Katar'ın başkenti Doha'da yapılacak toplantıya Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Naimi, Rus mevkidaşı Alexander Novak, Venezüella Petrol Bakanı Eulogio Del Pino ve Katarlı bakan Mohammad bin Saleh Sada katılıyor.

30 DOLARIN ALTINI GÖRDÜ

Bir buçuk yıldan uzun bir süredir düşüş eğiliminde olan petrol fiyatları 10 yıldan uzun bir süredir ilk defa 30 doların altında seyrediyor. Fiyatların bu seviyedeki seyri neredeyse herkesin beklentilerinden uzun süredir devam ediyor.

FİYAT DÜŞMESİN' ÖNERİSİ

Del Pino son haftalarda büyük petrol üreticilerini ziyaret ederek, fiyatların daha fazla düşmemesi için üretimin mevcut seviyelerde "dondurulması" önerisine destek toplamaya çalışıyordu.

Rusya'dan bir sektör kaynağı toplantıda bir karar alınmasından bahsetmek için henüz erken olduğunu ifade ederken, görüşmeler hakkında bilgi sahibi kaynaklar görüşmenin ardından basın toplantısı yapılacağını belirtti.

ÜRETİM '11 OCAK SEVİYESİNDE' TUTULACAK

Gelen ilk bilgilere göre petrol üretiminin ocak ayı seviyesinde tutulması kararlaştırıldı. Bu adımın 'piyasaya istikrar sağlayacağı' açıklaması yapıldı. Uzmanlar, kararın uzun zamandır beklenen bir anlaşma olduğunu söyledi. Uzmanlara göre, tarafların anlaşmaya sadık kalmaları durumunda fiyatın 40 dolarlar seviyesini göreceğine işaret ediyor. Fiyatlar ise 34 dolar seviyesinde seyrediyor. Alınan karara göre petrol arzı 11 Ocak seviyesinde tutulacak.