Sigara ve alkole zam geldi!

Yılın ilk gününde sigara ve alkol fiyatlarına zam geldi.

Sigara ve alkole zam geldi!
2015 yılının ilk gününden itibaren uygulamaya sokulan sigara ve içkilerdeki vergi artışlarına ilişkin Bakanlar Kurulu’nun kararı dün Resmi Gazete’de yayımlandı.Sadece maktu vergide yapılan artış, yüzde 37 ila enflasyonun üzerinde gerçekleşti. Sadece maktu verginin artışı ile hem fiyatı düşük hem de yüksek fiyattan satılan sigaraların fiyatlarını artıracak. Orta grup sigaralarda 1 liraya yakın bir artış olması bekleniyor. Sigara üzerinden alınan vergi nispi ve maktu olarak ikiye ayrılıyor. Maktu vergiler de kendi arasında ‘asgari maktu’ ve ‘maktu’ olarak ikiye ayrılarak uygulanıyor. Bu kapsamda Bakanlar Kurulu sigarada vergi artışını sadece ‘maktu vergi’ üzerinden yaptı. Artış ile 0,1366 lira olan maktu vergi tutarı 0,1866 liraya yükseltildi.

Artış oranı yüzde 37 oranında olurken, sektör temsilcileri ise bu artışın beklentilerin üzerinde olduğunu belirttiler. Bakanlar Kurulu Kararı ile asgari maktu oranı ise 0,1971 olarak aynı kaldı. Yine nispi vergilerde de bir değişiklik yapılmadı. Bu değişiklikle sonra 20 adetlik bir paket sigara üzerindeki en düşük vergi tutarı 4,07 liradan 4,12 liraya yükselmiş oldu.

DÜŞÜK SİGARA ARTACAK
Bakanlar Kurulu kararıyla sadece maktu verginin artırılması hem fiyatı yüksek hem de düşük fiyattan satışa sunulan sigaraların fiyatını etkileyecek. Yapılan hesaplamaya göre, 6,3 lira altındaki sigaralarda her halükarda 4,12 lira tutarındaki yeni getirilen vergi ödenecek. Durum böyle olunca, bu tutarın üzerindeki sigaralarda nispi vergi oranı devreye girecek. Yüzde 65,25 oranındaki nispi vergiden sonra maktu oranlı vergi devreye girecek.

Buna göre, 7 liralık bir sigarada 4,3726 olan vergi tutarı 4,4166 liraya çıkacak. Bakanlar Kurulu kararıyla alkollü ürünlerde ise yüzde 15’ler civarında artış yapıldı. Rakının litresinden alınan 93.67 liralık maktu vergi tutarı yüzde 15 artışla 107.72 liraya çıkarıldı. Yine biradan alınan vergi 0,77 liradan yüzde 15 artışla 0,85’lere çıkarılırken, cin ve votkanın vergisi de yüzde 12 arttı.

1 MİLYAR LİRALIK GELİR
Hükümetin zamların ardından sadece sigaradan 1 milyar lira tutarında ÖTV geliri elde edeceği hesaplandı. Bu kapsamda sigara firmaları getirilen vergi artışını fiyatlara hiç yansıtmayıp kendileri karşılarlarsa, 250 milyon lira tutarında bir yükle karşılaşacaklar. Eğer söz konusu artıştan dolayı sigara fiyatında yüzde 10’luk zamma yönelirlerse, maliyenin ÖTV gelirinin 1 milyar lirayı bulacağı öngörülüyor.

Rakının fiyatı 5.5 TL artacak

Hükümetİn alkollü ürünlerde yüzde 15 oranında yaptığı ÖTV artışının fiyatlara yansımasının da yüzde 10’lar seviyesinde olacağı hesap edildi. Bu kapsamda 60 liraya satılan 70’lik rakının fiyatı 65 liraya çıkacak. Önceki hali ile 29.5 lirası ÖTV, 5.31 lirası da KDV olmak üzere toplam 34.81 liraya gelen rakı üzerindeki vergi yükü, şimdiki artışla 40 liraya çıkacak. Bu tutarın 33.92 lirası ÖTV olurken, 6.1 lirası da KDV olacak.

Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği (Gisder) Yönetim Kurulu Başkanı Egemen Demirtaş, bu zamlar sonrası viskinin artık rakıdan ucuza satılacağını söyledi. Demirtaş şöyle konuştu: “Viskide litre saf alkol içeriği başına ÖTV 124.23 TL’de kaldı. Rakıda ÖTV 107.72 TL’ye yükseldi. Ama rakının alkolü, üretim yöntemi nedeniyle 45 derece, viskinin ise genelde 37.5 derece. Bir şişe 70cl – 37.5 derece viski için ÖTV 32.61 TL. Bir şişe 70cl - 45 derece rakı için ÖTV 33.93 TL. ”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.