Yerli aşı üretiminde dışa bağımlılığı bitirecek dev protokol

Dünya Sağlık Örgütü Listesinde yer alan pek çok şirketin Türkiye temsilciliğini yürüten Turk İlaç A.Ş, ithal edilen ürünleri Türkiye’de üretmek için yatırım kararı aldı.

Yerli aşı üretiminde dışa bağımlılığı bitirecek dev protokol
TURK İlaç ve Serum Sanayi A.Ş, Ankara Üniversitesi ile yerli aşı üretimi konusunda önemli bir AR-GE ve İşbirliği Protokolü İmzaladı. Dünya Sağlık Örgütü Listesinde yer alan pek çok şirketin Türkiye temsilciliğini yürüten Turk İlaç A.Ş, ithal edilen ürünleri Türkiye’de üretmek için yatırım kararı aldı.

TÜRKLERDE AŞI ÇALIŞMALARI OSMANLI’YA KADAR UZANIYOR
Türklerde aşı araştırma ve geliştirme hatta üretim tarihi çok eskilere Osmanlı dönemine kadar uzanıyor. İlk çiçek aşısı Osmanlı döneminde bulunurken aşının batıya ilk transferi yine bu dönemde gerçekleşti.

Sultan Abdülhamit’in kuduz aşısı üretimi için Louise Pasteur’e verdiği desteği hatırlatan Turk İlaç ve Serum Sanayi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Berat Battal, 1928 yılında kurulan Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü’nün çiçek ve kuduz aşılarını üreten ilk kuruluş olduğunu vurguluyor.

PROTOKOL TÜRKİYE VE SEKTÖR İÇİN KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR
Ankara Üniversitesi ile imzalanan protokolü, Üniversite-Sanayi iş birliğinin ötesinde stratejik bir adım olarak gören Battal, işbirlikteliğinin aşı konusunda dışa bağımlılığa son verecek öncü bir adım olduğunu belirtti. Projenin; aşı üretiminde söz sahibi olan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından aşı üretimi ile ilgili ürün kaliteleri onanmış firmaların sahip oldukları teknoloji transferini zaman içinde Türkiye’ye kazandırmayı hedeflediğini belirten Battal, projenin amacı ve temel hedefini şöyle açıklıyor.

‘‘Türkiye’de beşeri aşı üretimini tekrar başlatmak, aşı araştırma geliştirme laboratuvarında öğrencilere AR-GE laboratuvarlarında çalışma olanağı sunmak, şu anda tamamı ithal edilen aşıların yerli üretimleri sayesinde hem ülke ekonomisi hem de ihracata katkı sağlamak olarak sıralanabilir’’ dedi.

Battal Şirketler Grubu olarak 1991 yılından bu yana sektörün farklı alanlarında çalışmaları olduğunun altını çizen Mehmet Berat Battal, labaratuar cam malzemeleri, tek kullanımlık tıbbi sarf malzemeleri, soğuk zincir ürünleri, otoklav cihazları, tek kullanımlık enjektör ve vakumlu kan toplama tüpleri üretimi gibi alanlarda çalışmaları bulunduğunu ifade etti.



ÜRETECEĞİMİZ AŞILAR İÇİN TEKNOLOJİ TRANSFERİ ANLAŞMALARI İMZALADIK
Turk İlaç A.Ş olarak 2011 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı için ithal yolla aşı tedariği yapan ana tedarikçiler arasında yer aldıklarını vurgulayan Battal, aşının bir kalem, kitap yada herhangi bir endüstriyel malzemeden farklı olarak aşı üretimi için yapılması gereken üretim yatırımının son derece ağır ve riski yüksek bir alan olduğuna dikkat çekiyor.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanmış, aşı üretimi yapan aşı ana tedarikçi üreticilerin sayı olarak azlığına vurgu yapan Turk İlaç A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Berat Battal: ‘‘ Söz konusu tedarikçi firmalardan bir kaçının tek yetkili tedarikçisiyiz, temsilcisi olduğumuz bu firmalar ile Türkiye’de üretimini planladığımız aşılar için teknoloji transferi anlaşmaları imzalamış bulunmaktayız’’ dedi.

ÜRETİM YÜZDE 100 YERLİ SERMAYE İLE 2 TESİSTE GERÇEKLEŞECEK
İlaç sektörünün günümüz şartlarında ulaşabildiği en modern tesisini hayata geçiren Turk İlaç A.Ş, söz konusu tesisi İyi Üretim Uygulamaları GMP koşullarında inşa ediyor.

Ankara Akyurt’ta hayata geçen tesis için üretim ekipmanlarının seçiminde uluslararası normlar esas alındı. İki yerleşkede toplam 8600 m2 tesisin 1. yerleşkesi 6400 m2 ilaç tablet kapsül üretim, I.V paranteral solüsyon ve ampul dolum hattı yatırımı için tasarlandı.

Tablet üretiminde bilinen konvansiyonel tablet çeşitlerinin yanısıra, çift taraflı etken maddeli tablet üretimi, kapsül üretiminde ise doğrudan kuru granülasyon ile üretimin yanında kaplanmış, peletlenmiş çoklu etken madde içerebilecek özellikte üretim teknolojisi kullanıldı.

1,2 ve 5 ml’lik ampul dolum hattına sahip olan Turk İlaç A.Ş, bu hatta aseptik koşullarda en son teknoloji ile uyumlu aşı dolumu planlıyor. Yapımı devam eden 15.000 m2’lik ikinci yerleşkede ampul ve IV üretim kapasiteleri genişletilerek ampul dolum hattına flakon ve prefilled sırınga hatları da ilave edilerek mevcut kapasitenin artırılması planlanıyor.



Bu tesiste dolumu yapılan aşıların aynı zamanda üretimine de başlanmak üzere tüm GMP üretim sahası projeleri tamamlandı ve onaylandı, yatırım ve teknoloji transferi çalışmaları ise sürüyor.

Difteri, tetanoz ve hepatit B aşılarının üretimi planlanan tesiste ayrıca formülasyon, dolum, ambalajlama ve kalite kontrol test aşamaları da gerçekleştirilecek. Söz konusu yatırım ülkemizde formülasyon aşamasından başlayan % 100 yerli sermayeli ilk biyoteknolojik aşı üretim tesisi olma özelliği taşıyacak.

AĞIRLIKLI HEDEFİMİZ İHRACAT
Üretimin sadece iç pazar ihtiyacına yönelik olmadığını belirten Turk İlaç A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Berat Battal, aşı gibi üretim maliyeti oldukça yüksek bir ürünün sadece iç pazar ile ayakta kalabilmesinin çok da mümkün olmadığını belirtti.

Bu süreçte aşı üretiyor olmayı yeterli görmediğini ifade eden Battal, ihracat yapılacak ülkelerin norm ve standartlarına uygun üretim yapmanın da kritik önem taşıdığını kaydetti. Battal: ‘‘Ürettiğiniz aşının kontrol testlerini başarı ile geçmiş olması yeterli değil, üretici ülkenin denetleyici sağlık kurumunun da, uluslararası otorite tarafından tanınmış, kabul edilmiş olması gerekiyor ki ihracat için sorun olmasın’’ dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.