Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından geçen yıl açıklanan Asansör Eylem Planı'nın en önemli hedeflerinden biri olan asansörlere kimlik numarası verilmesi uygulaması başlıyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, yönetmelikle ülkedeki yaklaşık 431 bin asansörün bakım ve yıllık kontrol faaliyetlerinin nasıl yapılacağına ilişkin önemli düzenlemeler getirildi.

Asansör Eylem Planı çerçevesinde duyurulan ve yönetmeliğin hazırlanması sırasında çalışmaları tamamlanarak hizmete alınan veri tabanı ile periyodik kontrol faaliyetini yapmakla yetkilendirilen muayene kuruluşlarının kontrolünü yaptığı asansörlere ilişkin veriler, artık anlık olarak Bakanlık tarafından takip edilebilecek.

Böylece periyodik kontrol hizmetlerinin, ülkenin her yerinde aynı standartta verilmesi hedefleniyor.

Her asansöre tek bir kimlik numarası

Asansör Eylem Planı'nın en önemli hedeflerinden biri olan her asansörün tek bir kimlik numarasına sahip olması ve tüm işlemlerin bu numara üzerinden takip edilmesi uygulaması da yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte hayata geçirilecek.

Periyodik kontrol ücretlerine standart

Bugüne kadar belediyeler ile muayene kuruluşları tarafından tespit edilen periyodik kontrol ücretlerinin alt ve üst sınırları, artık ilgili komisyon kararı doğrultusunda Bakanlık tarafından belirlenecek ve çıkarılacak bir tebliğ ile kamuoyuna ilan edilecek.

Kırmızı etiketli asansörler kullanılamayacak

"Kusursuz" olarak tanımlanan asansörler yeşil, "hafif kusurlu" olarak tanımlanan asansörler mavi, "kusurlu" olarak tanımlanan asansörler sarı, "güvensiz" olarak tanımlanan asansörler ise ilgili idare adına periyodik kontrolü yapan "A tipi" muayene kuruluşu tarafından kırmızı renkli bilgi etiketi ile işaretlenecek.