Genç ve deneyimli kadrosuyla güler yüzlü ve güvenilir hizmeti ile Ekşioğlu gayrimenkul ve yatırım danışmanlığı Sağlıkkent,Newista,Kristal Şehir, Bey Kastri, Pusula, Ayışığı, Türkbükü, Puket Resıdence ve daha bir çok projede etkin çalışma ve sunumlarla en doğru yatırımı yapmanıza yardımcı oluyor.

Zafer Bey İnşaat sektörünün son 10/15 yıllık gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?


Ülkemizde inşaat sektörünün gelişimine baktığımızda oldukça iç açıcı bir tablo görmekteyiz. 80’li yıllarda kurulan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), konutlara finansman desteği sağlayarak sektörün gelişimine yön verdi. Çoğunlukla kooperatif konutlarından oluşan bu yapılar, söz konusu kredi desteğiyle artış gösterdi. Türkiye bugüne baktığımızda 190.2 milyar dolarlık hacme sahip, 90 ülkede faaliyet gösteren bir ülke olarak gurur kaynağımızdır. Yapılan teşvikler, kaliteden ödün vermeyen köklü inşaat firmalarıyla ekonomimiz ve sektörümüz gelişimini sürdürecektir.

Projelerinizde yabancıya satış oluyor mu? Bu kapsamda mütekabiliyet yasasına dair değerlendirmeleriniz nelerdir?


Aslını isterseniz bize göre mütekabiliyet yasası için ülkemizde çok geç kalınmış diyebiliriz. Elbette ki, projelerimizin birçoğunda yabancı satışları olmaktadır. Ancak bu oran bizim hedeflediğimiz oranların maalesef ki çok altında. Sağlık Kent Sitesi’nde bununla ilgili bir çalışma yaptık ve yabancılara yapılacak satışlarda özel şartlar belirledik.



İnşaat – yatırım sektörünün en önemli sorunları sizce nelerdir?


Ülkemiz gelişen, buna bağlı olarak ihtiyaçları artan bir ülke konumundadır. Diğer ülkelerde olduğu gibi, gelişimin ana eksenini ise hiç kaçınılmaz olarak inşaat sektörü oluşturmaktadır. Barajlar, enerji üretim tesisleri, yollar, havaalanları, kentsel mekanlar, fabrikalar hastaneler ve diğer tüm yaşamsal mekanlar ile o mekanları yaşanılır kılabilecek tüm alt yapının ilk adımı inşaatla atılmaktadır. İnşaat sektörü, kendisine bağlı 200’den fazla alt sektörün ürettiği mal ve hizmete talep yaratan konumda olup bu yaygın etki, sektörün lokomotifi olma vasfının en temel göstergesidir.

İngiltere’de yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, ortalama yeni bir evde 150 farklı meslek kolunu ilgilendiren 23.000 parça bulunmaktadır. Hiçbir ekonomik faaliyetin bu kadar çok doğrudan ya da dolaylı etki doğurma gücü olmadığı dikkate alındığında sektörün lokomotif gücünün, gelişmekte olan ülkeler için vazgeçilmez değeri daha açık olarak ortaya çıkmaktadır. İnşaat sektörünün gelişmesinde hükümet politikalarının, uluslar arası kredi kuruluşlarının, politika ve ekonomiyi etkileyen kararların doğrudan etkisi bulunmaktadır.

Yatırım kararını veren ya da onu finanse eden otoritenin tercihi bu alanda faaliyette bulunan firmaları doğrudan etkilemektedir. Yüksek oranlı- istikrarlı büyüme ve beraberinde istihdam yaratma ihtiyacı her zamankinden daha fazla olan Türkiye ekonomisi için, inşaat sektörünün önemi her zamankinden daha önemli hale gelmiştir.

Beklentileriniz, öngörüleriniz ve hedefleriniz nelerdir?

Geçtiğimiz yıl içinde ülkemizde yaşanan seçim süreci aynı zamanda faiz oranlarının yükselmesi, bölgesel olarak bulunmuş olduğumuz yerlerde ki arsa maliyeti ve inşaat maliyetlerinin artmasından kaynaklı fiyat artışları, sektörde olduğu gibi bizde de satışları etkiledi. Sektörde yeniden bir yükseliş trendi beklemekteyiz. Bunun için de mevcut faiz oranlarının düşmesi ve siyası istikrarın devamı şart. Öncelikle temel politikamız öz kaynaklarımızla hareket etmektir. Bankalara aşırı faiz ödeyerek bunu fiyatlarımıza dolayısıyla da müşterilerimize yansıtmak istemiyoruz. Herkesin ulaşılabilir fiyatlarla ev sahibi olması için projeler sunuyoruz.

http://zafereksi.com/