2 Bin Yıllık Tapınak Mezarı Kurtarma Kazısı

Ferah IŞIK / DENİZLİ, () - DENİZLİ'nin Tavas İlçesi'ne bağlı Kızılcabölük Mahallesi'ne 1 kilometre mesafede bulunan Roma dönemine ait 2 bin metrakerelik alan üzerine kurulu tapınak mezar için kurtarma çalışması başlatıldı. Denizli...

2 Bin Yıllık Tapınak Mezarı Kurtarma Kazısı

Ferah IŞIK / DENİZLİ, () - DENİZLİ'nin Tavas İlçesi'ne bağlı Kızılcabölük Mahallesi'ne 1 kilometre mesafede bulunan Roma dönemine ait 2 bin metrakerelik alan üzerine kurulu tapınak mezar için kurtarma çalışması başlatıldı. Denizli Müze Müdürlüğü tarafından başlatılan kurtarma kazılarının yapıldığı Herakleia Hieron Tapınağı'na giden Vali Abdülkadir Demir, "Tapınağı turizme kazandıracağız" dedi.
Denizli Valiliği tarafından, antik dönemin fiziki ve ruhsal güç tanrısı Herakles'e adanan 2 bin yıllık tapınak mezarda kurtarma kazıları başlatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izniyle, 2 bin yıl önce inşa edilen Ören Sırtı Mevkisi'ndeki tapınak mezarda ilk kez kazı çalışmaları başlatıldı. Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek şunları söyledi:
"Mezarın üst bölümünde mitolojik kabartmalarla işlenmiş büyük blok parçaları bulunuyor. Bloklarda Artemis, Apollan, Herakles, Pan, Dionysos, Menad gibi tanrı ve tanrıçaların kabartmaları var. Tapınak ve mezarın 2 bin yıl önce bölgede yaşayan soylu ve zengin birine yapıldığını tahmin ediyoruz. Yüzeyin 6- 7 metre aşağısına kadar kalıntılar var. 2015 yılına kadar tüm yapıyı gün yüzüne çıkaracağız."
Kazı çalışmalarını yerinde inceleyen Vali Abdülkadir Demir, kazı çalışmalarının tamamlanmasının ardından restorasyon çalışmalarına gelecek yıl başlanacağını söyleyerek, "Kazı ve restorasyon çalışmalarının ardından tarihi ve anıtsal değeri yüksek yapıyı turizme kazandıracağız. Müze Müdürlüğü tarafından yürütülen kazıya Pamukkale Üniversitesi ve Tavas Belediyesi de destek veriyor" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI
 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.