MUŞ'ta Varto depremi sırasında evlerin yüzde 90'ı yıkıldığı için merkez Sunay Mahallesi'nde yaptırılan deprem konutlarında yaşamaya başlayan Akkonak Köylüleri, 48 yıl aradan sonra köylerine döndü. Yeniden verilen köy statüsü gereği Akkonaklılar muhtar seçimi için sandık başına gitti.
Muş'a 43 kilometre uzaklıktaki Akkonak Köyü'nde 1966'daki Varto depremi sırasında evlerin yüzde 90'ı yıkıldı ve 7 kişi öldü. Deprem sonrası köy boşaltıldı ve depremzedeler merkez Sunay Mahallesi'nde yaptırılan deprem konutlarına yerleştirildi. 
Deprem sonrası köylülerin büyük bir bölümü köylerini terk etmedi. Afet konutlarını alanlar ise kısa bir süre sonra yeniden köyüne göç etti. Köy halkı 2013 yılında köylerinin yeniden hüviyetine kavuşması için müracaata bulundu ve referanduma gidildi.

REFERANDUM YAPILDI
Referandum oylamasında 243 oy kullanıldı, 241 oy evet, 1 oy çekimser ve 1 oy da hayır çıktı. Referandumun sonucu Valilik tarafından İçişleri Bakanlığı'na bildirildi. Bakanlık Akkonak'ı yeniden köy statüsüne aldı. 150 haneli 1200 nüfuslu Akkonak Köyü'nde 17 Ağustos 2014 günü yapılan Muhtarlık seçimine tek aday olarak Mahmut Cantürk katıldı. 395 seçmenden sandığa giden 217 seçmenin oyunu alarak alarak muhtar seçilen Cantürk 48 yıl sonra köyünün muhtarı seçildi.
Muhtar Mahmut Cantürk köylerinin yeniden kimliğine kavuşmasının heyecanını yaşadıklarını söyledi. Köyüne hizmet yapmak için halkla el ele vereceğini belirten Cantürk şöyle dedi:
"Deprem sonrası köyümüz büyük hasar gördü. Devlette evlerin büyük bir bölümün yıkıldığı için köy statüsünden çıkardı. Ancak kimse topraklarını terk etmedi. Hepimizin ekip biçtiği tarlası yaylası vardı. Devlet Sunay mahallesinde deprem konutları yaptı ama büyük bir çoğunluk gidip oturmadı. 2013 yılında yapılan referandumla köy statüsünün yeniden verilmesini istedik. Bakanlıkta bu talebimizi yerine getirdi. Ben de halkın isteği üzerin aday oldum ve muhtar seçildim."