MARDİN'den Van'ın Başkale İlçesi'ne gelen ve geçimlerini hayvancılıkla sağlayan Karabulut ailesi, 7 bin 500 küçükbaş hayvanla çıktıkları yaylada, kurdukları çadırlarda yaşıyor.
Mardin’den gelerek Başkale’deki verimli yaylalarda yaz mevsimini geçiren göçerler, dağlardaki yaylaları şenlendiriyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hayvancılıkla uğraşan göçerler, bölgede havaların ısınmasıyla birlikte yine yüksek yaylalara yerleşti. Hayvanlarını otlatmak için kışın ovalara, yazın yaylalara göç eden binlerce göçer gibi yerlerini yurtlarını bırakarak Mardin’den yola koyulan Karabulut ailesi yüz nüfusuyla ilçenin rakımı en yüksek yaylası olan Güzeldere yaylasında kışın başlarına kadar kalacaklarını söyledi.
Ailenin reisi Hacı Memet Karabulut, göçerlik ve çobanlığın kutsal bir meslek olduğunu belirterek, "Hayvancılıkla uğraşmak bizi rahatsız etmiyor ama, her mevsim iki ay yol yürümek ve kış aylarında olumsuz şartlarda barınmak bizi zorluyor. Bu işe uygun hem bizim hem de hayvanlarımız için barınaklarımız olsa yaşam bambaşka olurdu" dedi.
EN BÜYÜK YÜK KADINLARIN OMUZUNDA
Her mevsim kilometrelerce yol katederek göç ettikleri bölgelerde kendilerine uygun alanlarda kurdukları çadırlarda yaşamlarını sürdüren göçer ailelerde en büyük yükü kadınların omuzladığını belirten Hazal Karabulut da, bütün ömrünü yaylalarda geçirdiğini, devletin bölgede bitme durumuna gelmiş hayvancılığı desteklemesini istedi. 
FOTOĞRAFLI