Trafik Cezası

Trafik Cezası Yiyen Araçlarda Sigorta Primi Yükselmesi Olacak mı?

Trafik Cezası



Trafik Cezası fazla yiyen araçlar veya ceza puanı yüksek olan araçlarda sigorta primleri yüksek olacak mı? Bir diğer ifade ile Amerikan Sisteminin baz alındığı sigortacılık hizmetlerinde Teşvik usulü ile sigorta hizmetleri yürürlüğe girecek mi?

Trafik kazalarını azaltmak ve sürücüleri daha sorumlu davranmaya yöneltmek amacıyla trafik cezalarında artışa gidileceği konusunda sizlere ayrıntılı olarak değerlendirme yapmıştık.

Trafik Kanunu baz alındığında yapılacak kapsamlı değişikliklerle ilgili bilgiler de yavaş yavaş gündeme gelmeye başladı. Bu bilgiler içerisinde İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan çalışmaların kasko ve trafik sigortasına da etkisi olacağı yer alacağına dönük bilgiler bulunuyor.

Yapılacak olan değişiklik ile ilgili farklı ülkelerdeki benzeri uygulamalar inceleniyor, incelemelerde ABD modeli ön plana çıkmış görünüyor. Teşvik usulünün yapılacağı bu sistem ile trafik cezalarının da azalması bekleniyor. ABD sisteminde sadece trafik kazası yapanlar değil, trafik kurallarını ihlal edenler de ciddi bir yaptırımla karşı karşıya kaldıkları için bu sistemin faydalı olacağı kanaati oluşuyor.

Örnek ile açıklarsak; kırmızı ışık ihlali 3 defa gerçekleştirildiği zaman ödeyeceğiniz sigorta primi 2 kat yükseliyor. Böyle bir durum araç sahibinin ister istemez kaçınacağı bir konu olacağı için çok önemli bir aşama kaydedilebileceği düşünülüyor. Ülkemizdeki kural ihlallerinden ötürü online olarak gerçekleştirilebilmektedir.

Amerikan Modeli Sigortacılık Planlamayla ilgili açıklamada bulunan Yetkililer şu ifadelere yer verdi. Herhangi bir model için 750 TL kasko ücretini ödemeye tabi tutuluyorsunuz, defalarca trafik ihlali yapsanız dahi aynı sigorta priminin ödemesini yapıyorsunuz. Bu uygulama hayata geçirilirse, kırmızı ışığı 5 kez ihlal etmeniz durumunda kasko priminiz artış gösterecek. Bu uygulamanın gerçekleşmesi için çalışmalar devam ediyor. Modelin hayata geçirilmesi için öncelikle yasal değişiklik gerekiyor. Bu konu ile ilgili çalışmaların tam sürat devam ettiği belirtildi.  trafik kuralları ihlalinin risk değerlendirilmesinde kullanılabilmesi yönündeki değişikliği memnuniyetle karşıladığını belirtilerek tüm önlemlerin alınacağı bildirildi.

Uygulama neticesinde  adil bir kasko hesaplaması yapılırken trafik kurallarına uyulmasında önemli bir artış gerçekleştirileceğini düşünüyoruz. Bir yandan sürücülerde ek maliyete yol açacak kural ihlallerinin önüne geçilmesi sağlanırken, diğer yandan sürücülerin ilave indirimleri elde etmek için kurallara riayet etmeleri teşvik edilecek. Böylece risk değerlendirmesi daha iyi yapılabilecek. Herkesin aynı fikirde olacağı üzere aşırı süratle araç kullanan ve trafik kurallarını ihlal etmeyi alışkanlık haline getiren kişilerle, kurallara büyük bir özveriyle uyan sürücülerin primlerinin aynı olması adil bir uygulama değildir.

Trafik Sigortasında Amerikan Modeli Baz Alınacak

Yapılan incelemelerde çok temel kuralar söz konusu bunların başında Araç sigortası yaptırmadan önce trafiğe çıkmanın cezası 750 TL olacak ayrıca araç sahibinin de ehliyeti elinden alınarak bir daha trafiğe çıkması süre ile sınırlı olmak üzere el konulacka.

Ülkemizde en büyük sorun park sorunu. Amerika’da otomobilin ikamet adresi dışında park edilmesi durumunda da 100 dolar cezai yaptırım var. Bu ceza ödenmedikçe oran artıyor ve sürücülerin siciline işliyor.

Trafik cezasına maruz kalan araçlar hiç kaza yaşamamış olsa dahi 3-4 kat daha yüksek trafik sigortası primiyle karşı karşıya kalabilmekte. Kurallara uymadığı için trafik cezası alan sürücüler  Trafik kurallarına uymak için kurslara tabi tutulacaklar.  Hem trafik sigortası geciktirme cezaları, hem de kural ihlalleri bütçenizde büyük maliyetlere neden olabiliyor. Trafik sigortasını yaptırmamış olmak da bir çeşit kural ihlalidir.

Yukarıdaki İçeriklerin Her Biri trafikcezabilgisi.com sitesi baz alınarak oluşturulmuştur.

Anahtar Kelimeler:
trafik cezası
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.