Vietnam, 69. Ulusal Bağımsızlığını Kutladı

VİETNAM, ulusal bağımsızlığının 69'uncu yıldönümünü Ankara'da verdiği resepsiyonla kutladı. Resepsiyona Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ümit Yalçın, eski Başbakan Yardımcısı...

Vietnam, 69. Ulusal Bağımsızlığını Kutladı
VİETNAM, ulusal bağımsızlığının 69'uncu yıldönümünü Ankara'da verdiği resepsiyonla kutladı. Resepsiyona Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ümit Yalçın, eski Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in yanı sıra çok sayıda davetli elçilik mensubu katıldı.

Türkiye'de 36 yıldır büyükelçilik konumunda görev yapan Vietnam Büyükelçiliği, Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti'nin Ulusal Bağımsızlık Günü'nün 69'uncu yıldönümünü Hilton Otel'de verdiği resepsiyonla kutladı. Resepsiyonun açılışında konuşan Vietnam Büyükelçisi Vguyen The Cuong, "69.uncu Ulusal Bağımsızlık Yıldönümünü kutlamak için toplandığımız bu gecede tüm değerli konuklarımıza ve dostlarımıza tüm kalbimle hoşgeldiniz diyorum. Eylül 1945 günü, o günlerde hiç tanınmayan, hatta dünya haritasında ismi bile olmayan küçük bir ülke olan Vietnam bağımsızlığını ilan etti. 2014 yılı, Vietnam ve Türkiye ilişkileri açısından çok anlamlı bir yıl oldu. Bu yıl içerisinde birçok önemli olaylar gerçekleştirilmiştir. Bir kez daha Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti adına, Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni seçtikleri Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı, yeni Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu ve yeniden Başbakan Yardımcısı olan Bülent Arınç ve yeni Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu'nu kutluyoruz" dedi.

Büyükelçi Çuong konuşmasının devamında, çok sevilen değerli Cumhurbaşkanları Ho Chi Minh'in , şimdilerde çok iyi bilinen Bağımsızlık Bildirgesi'ni tüm dünyaya bu tarihte duyurduğunu belirtirken, "Böylece Vietnam Demokratik Cumhuriyeti doğmuş oldu. Vietnam halkı bağımsızlık ve özgürlük yolunda sayısız güçlüklerle savaşmak için el ele verdi. Ulusal bağımsızlık, özgürlük ve birlik için cesaretle mücadele etti. Bu çabaların sonucunda demokratik, adil ve gelişmiş bir topluma sahip güçlü bir Vietnam ortaya çıkartılarak hem bölgenin, hem de dünyanın barış, dostluk ve gelişimine katkıda bulundu. Şimdi Vietnam halkı ülkenin bağımsızlığı, özgürlüğü ve egemenliğinin bölge ve dünya barışı, istikrarı ve refahı ile yakından bağlantılı olduğunun tamamı ile bilincindedir. Barış ve istikrarı sağlamanın yolu karşılıklı çıkarlar, uluslararası kanun ve uygulamaların yanı sıra, gerçekleştirilecek diyaloglar ve işbirliği, karşılıklı saygıdan geçer" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise resepsiyonda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Vietnam arasındaki diplomatik ilişkilerin 36'ncı yılında olduklarını belirtirken, "Coğrafi olarak uzaklığa rağmen ilişkilerimizde gerçekleştirilen yakınlık, halklarımızın beslediği karşılıklı dostluk oldukça mutluluk vericidir" dedi. Arınç, iki ülke arasında gerçekleştirilecek üst düzey ziyaret ve ilişkilerin daha da güçlendirilmesi bakımından yararlı olacağını ifade ederek, Vietnam Başbakanı Nguyen Tan Dung ile diğer devlet yetkililerini Türkiye'de ağırlamaktan memnuniyet duyacağını söyledi. İki ülke arasında ekonomik, ticari ve siyasi olmak üzere tüm sektörlerdeki işbirliğini geliştirmek amacıyla öngörülen Karma Ekonomik Kurulu'nun (KEK) eş başkanlığını Vietnam Sanayi ve Ticaret Bakanı Vu Huy Hoang ile beraber yürüttüklerini de anımsatan Arınç, KEK'un 6'ncı dönem toplantısının 15-16 Ocak 2014 tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirildiğini, önemli anlaşmalar imzalandığını, bir sonraki toplantının 2016'da gerçekleştirilmesi ve ikili ticaret hacminin bir hedef olarak 3 milyar dolara çıkarılması konusunda mutabakata varıldığını anlattı.

Arınç sözlerinin devamında, "İki ülke arasında ticari ve ekonomik ilişkilere bakıldığında Vietnam'a olan ihracatımızın bir önceki yıla göre yüzde 17 oranında, Vietnam'dan ithalatımızın ise yüzde 41.4 oranında arttığını ve 1.5 milyon dolara ulaştığını söyleyebilirim. Vietnam, 92 milyonluk nüfus potansiyeli, istikrarlı siyasi yapısı, ekonomik büyüme hızı ve serbest pazar ekonomisi olma yolunda son yıllarda gerçekleştirdiği yapısal dönüşüm ile bölgenin en çok büyüyen ve güçlenen, daha fazla yabancı sermaye yatırımı çekmeyi başarabilen ülkelerinden birisi durumundadır" diye konuştu.

 

FOTOĞRAFLI

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.