Başbakan Davutoğlu, konuşmasında 77 milyonun vatanı uğruna fedakarlık yapacağını vurgulayarak "Allah hiçbir zaman bizi yeni bir şehit cenazesi taşımak onun cenaze namazını kılmak gibi zor bir görevi yapmayı bize nasip etmesin. Ama dostumuz ve düşmanımız bilsin ki eğer bir gün şu veya bu gerekçeyle onurumuzu, izzetimizi, şerefimizi korumak gerekirse nasıl şehitlerimiz bir an bile tereddüt etmeden Çanakkale'de Sarıkamış'ta yakın dönemde teröre karşı mücadele ederken vatan topraklarının her bir yerinde canlarını feda etmek konusunda hiçbir tereddüt göstermemişlerse 77 milyonun her bir ferdi de böyle bir fedakarlık gerektiğinde 1 saniye dahi tereddüt etmeyecektir" dedi.

Davutoğlu, ayrıca şehit yakınlarına ve gazilere ücretsiz seyahat müjdesi vererek bu ay içinde ücretsiz seyahat kartlarının takdim edileceğini söyledi.
Bugün bizim millet olduğumuzu anlamak isteyenler, yurt içindeki ve yurt dışındaki şehitliklere gitsinler diyen Davutoğlu, "Görecekler ki oradaki her bir vatan toprağında yatan şehitler, eğer dikkatlice kulaklarını o şehitliklere verseler onlara manen hitap edeceklerdir. Size bıraktığımız emanete sahip çıkın yoksa hesap gününde elimiz yakanızdadır diyeceklerdir" ifadelerini kullandı.

''Çok yakın zamanda şehit verdiğimiz kardeşlerimizin yakınlarına sahip çıkmak bizim için boynumuzun borcu olan şerefli bir görevdir' diyen Davutoğlu, gazilerin de büyük bir ünvana sahip olduğunu belirtti. Şehit ve gazi yakınlarına her zaman ellerinden geldiklerini yapacaklarını söyleyen Başbakan Davutoğlu, "Vazifeleri nedeni ile hayatını kaybeden kamu görevlilerinin anne babalarına maaş bağlanmasındaki muhtaçlık şartını kaldırdık. Çünkü bu şehitlerimizin ve gazimizin bir ölçüde ikramıdır. Onlar adına verilen bir maaştır. Muhtaçlık şartı kaldırıldı" diye konuştu.Bir müjdeyi de vermek istiyorum diyen Davutoğlu, "Şehit yakınlarımıza ve gazilerimize ücretsiz seyahat kartları hazırlandı. İnşallah bu ay içinde sizlere takdim edilecek. Madem ki sizin yakınlarınız bu vatan için şehit düştüler bu vatanın her bir yerine ücretsiz seyahat kartı ile seyahat edebilecekler" dedi.