Dışişleri'nden nükleer silah açıklaması

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama ile sözcü Tanju Bilgiç, Alman basınında yer alan iddialara verdiği yanıt verdi.

Dışişleri'nden nükleer silah açıklaması
 
DIŞİŞLERİ Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Alman basınında yer alan 'Türkiye gizlice nükleer silah üretimi üzerinde çalışıyor' iddialarını yalanlayarak; "nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılması ilkesine kararlı bir şekilde bağlı bulunan ülkemiz hakkındaki bu iddialar mesnetsiz ve gerçeklerden uzaktır" dedi. 

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama ile sözcü Tanju Bilgiç, Alman basınında yer alan iddialara verdiği yanıt verdi. Bilgiç, 'Türkiye'nin nükleer silah üretimi üzerinde çalıştığı yönündeki iddiaların' gerçeklerle hiçbir ilgisi bulunmadığını belirterek, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası antlaşmalara atıfta bulundu. Bilgiç şunları kaydetti:

"Silahların kontrolü ve silahsızlanma konularına önem atfeden Türkiye, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması başta olmak üzere, bu alanlardaki tüm uluslararası Anlaşmalara ve Sözleşmelere taraf bulunmakta, bu yöndeki uluslararası çabalara aktif biçimde katılmaktadır. Kitle imha silahlarının yayılma riskinin yüksek olduğu bölgelere yakın bir konumda bulunan Türkiye, bu alandaki gelişmeleri dikkatle izlemekte, bu endişe verici eğilimin kontrol altına alınması amacıyla yürütülen uluslararası çalışmalar içinde yer almakta, bu bağlamda Ortadoğu'nun kitle imha silahlarından arındırılmış bölge haline dönüştürülmesi hedefini öncelikli görmekte ve sürecin ilk aşaması olan Ortadoğu Konferansı'nın tüm bölge ülkelerinin katılımlarıyla en kısa sürede hayata geçirilmesini arzu etmektedir."

"NÜKLEER ENERJİNİN BARIŞÇIL AMAÇLARLA KULLANILMASI İLKESİNE KARARLI BİR ŞEKİLDE BAĞLI"

Tanju Bilgiç, Türkiye'nin nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya hedefine ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nın çizdiği çerçeve içinde nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılması ilkesine kararlı bir şekilde bağlı bulunduğunu ifade ederek, sözkonusu iddaların 'mesnetsiz ve gerçeklerden uzak' olduğunu söyledi. 

Bilgiç, iddiaların NATO ülkesi bir ülkenin basınında yer almasına da dikkat çekerek; "Ayrıca, bu tür haberlerin Türkiye gibi NATO üyesi ve NATO'nun kolektif savunma sistemine dahil bir ülkenin basınında yer alması şaşırtıcıdır" ifadelerini kullandı.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.