Başbakan Davutoğlu, siyasi ve ekonomik üst düzey bir heyet başkanlığında, resmi ziyarette bulunmak üzere Tahran'a hareket etmeden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Şırnak'ın Silopi İlçesi'ne gerçekleştirdiği ziyaret hakkında konuşan Davutoğlu, "Zor süreçlerden geçerken bir halkın, bir milletin kendi içinde gösterdiği uyum, ahenk ve karşılıklı anlayış bu zor süreçlerin aşılmasının en büyük ilacıdır.

Bugün Silopi'de gördüklerim milletimizin zor günlerde nasıl kenetlenebildiğinin güzel bir timsaliydi. Ziyaretim bpyunca birçok kesimle temas kurma imkanı buldum. Çok uzun bir süre tek tek kendilerini çoğu zaman dinleyerek yaşlı, genç her kesimden Silopili vatandaşlarımızla kucaklaşma imkanı bulduk" ifadelerini kullandı.

İRAN'IN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ NÜKLEER ANLAŞMA BİZİ ÇOK MEMNUN ETMİŞTİR

İran'ın gerçekleştirdiği Nükleer Anlaşma'ya vurgu yapan Davutoğlu, "İran'ın gerçekleştirdiği Nükleer Anlaşma bizi çok memnun etmiştir. İran'ın uluslararası piyasalara entegrasyonu en fazla da Türkiye açısından yeni imkanlar sunmaktadır.

Nükleer Anlaşma sonrası yapılan bu ilk ziyarette odağımız ikili ilişkilerimizin en üst düzeye çıkarılması ve İran'ın uluslararası ekonomiye dönük olarak atacağı adımlarda Türkiye'nin etkin bir rol ve konum kazanmasıdır. Başta Suriye ve Irak olmak üzere bölgesel meseleleri de istişare edeceğiz. Görüş ayrılıkları ülkeler arasında doğaldır. Doğal olmayan iletişimin olmamasıdır. Biz İran'la tarihi derinliğe sahip siyasi ve diplomatik ilişkiler bağlamında düşüncelerimizi açıkça paylaşırız" dedi.

FEZLEKELERİ MECLİS'E GÖNDERECEĞİZ

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil 5 HDP'linin fezlekelerinin Başbakanlık'ta olduğu hatırlatılarak AK Parti olarak bu konuda nasıl bir sürecin izleneceği sorulan Davutoğlu, "Teröre destek vermeyi toplum vicdanı kabul etmez.

HDP'lilerle ilgili fezlekeleri Meclis'e göndereceğiz. Kimse terörü meşru kılamaz, buna tahammül etmeyiz. Gereken adımı en doğu zamanda tereddütsüz atacağız. Bütün partiler teröre karşı birleşmeli ve ortak adım atılmalı. Fezlekelerin Meclis' gönderilmesi daha önce de birçok dosya için gerçekleştirilmiş rutin bir işlemdir.

Bu ilk defa olmuş, olağanüstü bir nitelik taşıyan işlem değil. Ama milleti derinden yaralayan terör olaylarının olduğu bir dönemde teröre açık destek veren, terör örgütünü kutsayan, Ankara'da 29 canımızı alan terör olayında bu olayın failinin taziyesine gidilmesi de dahil her türlü terör eylemini neredeyse meşrulaştıran bir tutumu da toplumumuzun ve bizim vicdanımızın kabul etmesi mümkün değil" diye yanıt verdi.

SİLOPİ'DE DOKUNULMAZLIĞIN KALKTIĞINI GÖRDÜM


Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben bugün Silopi'de aslında gerçek anlamda bu siyasi zihniyetin alandaki dokunulmazlığının kalktığını gördüm. Birkaç gündür Diyarbakır'a dönük yapılan provokatif çağrılara kulak asmayan bölge halkı bu siyasi zihniyete olan tutumunu açıkça ortaya koymuştur.

Gereken adımı en doğru zamanda en doğru şekilde atma konusunda hiçbir tereddüt göstermeyiz. Ümit ederim bütün siyasi partiler ve bütün milletvekilleri milletin derin vicdanıyla yabancılaşan ve dünyada hiçbir şekilde olmayacak bir tarzda teröre prim veren bir tutum içine bir daha girmezler

CHP VE MHP'NİN DE BU KONULARDA BİR TUTUM İÇİNE GİRECEĞİNDEN EMİNİM

Fezlekelerin işleme alınması noktasında diğer partilerden destek beklenip beklenmeyeceği sorulan Davutoğlu, "Biz doğru gördüğümüz hususları tek başına da sürdürürüz ama burada olması gereken bütün partilerin bu konuda birleşmesi hatta bu milletvekillerinin kendi partileri içinde de mutlaka eleştirilmesi ve bir değerlendirmeye tabii tutulması gerektiğini düşünüyorum. Eminim birçok HDP milletvekili de tepki göstermektedirler. Aynı şekilde CHP ve MHP'nin de bu konularda bir tutum içine gireceğinden eminim" diye konuştu.

BU TERÖR EYLEMİNE FETVA VERİYOR MU? NET BİR SORU SORUYORUM

HDP'den milletvekili olan eski bir müftüye Ankara'daki Merasim Sokak'ta yaşanan ve 29 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan bombalı saldırı üzerinden soru soran Davutoğlu, "Bir eski müftü HDP'den milletvekili. Dinen, ahlaken, vicdanen Ankara'daki terör olaylarına cevaz veriyor mu? Diğer terör olayları da dahil.

Çıksın bir görüş beyan etsin. Akşama kadar helal rızkını temin etmek için çalışmış ve akşam sıcak yuvasında eşine, çocuklarına kavuşmak için servis otobüsüne binmiş insanlara yapılan bu terör eylemine fetva veriyor mu? Çok açık ve net bir soru soruyorum" dedi.

DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI SİYASİ RÖVANŞ DEĞİL

Dokunulmazlıkların kaldırılmasının siyasi rövanş meselesi olmadığını belirten Davutoğlu, "Fezlekeler ve dokunulmazlıkların kaldırılması bir siyasi rövanş meselesi değildir. Herhangi bir şekilde bir siyasi partiyi köşeye sıkıştırmak veya onu siyasetin dışına itmek de değil bizim için" yorumunu yaptı.

CHP'LİLERİN ŞİMDİ ÖZÜR BORÇLARI VAR

İstanbul Bayrampaşa'da dün yaşanan ve 2 DHKP-C'linin etkisiz hale getirilmesiyle sonuçlanan terör eylemi üzerinden CHP'ye seslenen Davutoğlu, şöyle konuştu: "Dün 2 DHKP-C mensubu saldırıda bulundu. Şimdi CHP'den de ses bekliyorum.

O da DHKP-C terör örgütü. Daha önce bu isimleri başka bazı eylemlerde savunan CHP'lilerin şimdi çıkıp kamuoyunda biz hata yapmışız, diye özür borçları var. Bu eylemi lanetleme sorumlulukları var. Bütün milletvekillerine sesleniyorum.

Biz dokunulmazlık meselesini siyasi bir mesele olarak her zaman savunduk. Her şey hukuk içinde olacak. Hep beraber buna sahip çıkarsak Meclis'in onurunu da koruruz. Meclis'in itibarını koruyacağız. Dokunulmazlığın siyasi kürsüyle ilgili olan kısmını savunacağız ama dokunulmazlık zırhına bürünerek sorumsuzluk içinde terör eylemlerine destek veren, teşvik edenlerin de TBMM çatısı altında yeri olmaması gerektiği konusunda bütün partilerin de mutabık olması lazım.