13 Mayıs 2014'te 301 işçinin, madende oluşan göçük ve zehirlenmelere bağlı yaşamını yitirdiği Soma Kömürleri AŞ’ye ilişkin Eynez, Atabacası ve Işıklar ocaklarında çalışan işçiler bu ay ücretlerini alamadı. Türkiye Maden İşçiler Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, Cumhuriyet gazetesine yaptığı açıklamada “Eğer ivedilikle çözüm bulunmazsa, Atabacası ve Işıklar ocaklarında çalışan maden işçilerinin sırf bu ay değil ileriki aylarda da ücret alamamaları söz konusudur” dedi.

Akçul, sendika olarak, Başbakan, Enerji ve Çalışma bakanlıklıklarına başvurduklarını, Soma Kömürlerinde çalışan işçilerin ücret ödemesi sorununun ivedilikle çözüm bulunmasını, bu konu meselesi için işçilere,sendikaya bir İzah yapılmasını istediklerini dile getirdi. Akçul, sıkıntı çözülmezse, yalnız bu ocaklarda çalışan 6 bini aşkın işçi ve ailesinin değil Soma, Kırkağaç başta olmak üzere, bölgedeki yerleşimlerdeki bağımlı esnafın da kocaman sıkıntı yaşayacağını vurguladı. Maaşlarını alamayan işçiler ise bu sabah eyleme başladı. Soma A.Ş'nin bir zaman öncelikle kısmi üretime başladığı öteki ocağı Işıklar'da işçiler verilen sözlerin tutulmadığı ve haklarını alamadıkları gerekçesiyle maden kapısından giriş ve çıkışları kapattı.

BİN 700 İŞÇİ İŞ BIRAKTI

Soma Kömürleri AŞ'ye ilişkin Işıklar Maden Ocağı'nda çalışan bin 700 işçi, 'işçi ücretleri içinde adaletsizlik olduğu' gerekçesiyle iş bırakma eylemi yaptı. Sabah vardiyası için gelen işçiler maden ocağına inmedi. Gece vardiyasındaki işçiler de eve gitmeyerek fiil oluşturan arkadaşlarına destek verdi. Çalışma izni verildikten buyana devamlı çalışanlar ile işe hiç gitmeyenlere değişik ücret ödendiğini ileri devam eden maden işçileri, 'Bizler devamlı işe gittik 2200 tl maaş aldık, kimi işçiler işe hiç gelmedi 1900 tl maaş aldı. Burada bir haksızlık var. Bunun giderilmesini istiyoruz. Şirket yetkililerinden bu konu meselesi için bir İzah bekliyoruz' dedi. İşçiler, firma yetkililerinin İzah yapması için ocak önünde bekleyişini sürdürüyor. Eylemi itibarı ile madende üretimin durduğu belirtildi.