Her gün binlerce insanın gittiği ve İstanbul’un en merkezi noktalarından biri olan Taksim İstiklal Caddesi’nde dün canlı bomba saldırısı yaşandı. Saldırıda 3’ü olay yerinde, 1’i hastanede 4 kişi hayatını kaybetti, 24’ü turist 39 kişi yaralandı. Yaralılardan 4’ünün durumunun ağır olduğu belirtildi.

4 KİŞİ AĞIR YARALI

Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi üzerinde yer alan kaymakamlık binasının önüne giden bir canlı bomba, saat 10.58’de, kendisini havaya uçurdu. Patlama, o sırada caddede bulunan çok sayıda vatandaş ve turisti hedef aldı. Olay yerine giden polis ve sağlık ekipleri 3 kişinin yaşamını yitirdiğini belirlerken, yaralılar çevredeki hastanelere kaldırıldı.

Yaralılardan durumu ağır olan bir kişi, hastanede hayatını kaybetti. Yapılan açıklamada, saldırıda 3’ü İsrail, 1’i İran vatandaşı 4 kişinin yaşamını yitirdiği ve 39 kişinin yaralandığı belirtildi. Yaralılardan 4’ünün durumunun ağır olduğu öğrenildi. Yaralılardan 24’ünün yabancı uyruklu olduğu açıklanırken; 11’inin İsrail, 1’inin İzlanda, 1’inin Almanya, 1’inin Birleşik Arap Emirlikleri, 1’inin İran ve 2’sinin İrlanda vatandaşı olduğu tespit edildi.

SAVCI SORUŞTURACAK

Saldırıdan hemen sonra, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan olay yerinde incelemede bulundu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da saldırıya ilişkin soruşturma başlattı. Görevlendirilen Terör ve Örgütlü Soruşturma Bürosu’ndan 5 cumhuriyet savcısı, İstiklal Caddesi’nde inceleme yaptı.

 

BOMBA PARÇA TESİRLİ

Olayın ardından Adli Tıp’a götürülen cesetlerin tamamında vida ve çeşitli metal parçalarının bulunduğu, bunun da canlı bombanın parça tesirli bomba kullandığını gösterdiği belirtildi.

HASTANE ELEŞTİRİSİ

İstanbul’un kalbi olan ve her gün binlerce insanın uğradığı İstiklal Caddesi’nde saat 10.58’de meydana gelen patlamanın hafta sonu erken bir saatte gerçekleşmesi, facianın boyutunun büyümesini önledi. Patlama sonrası yaralılar Şişli Etfal, Okmeydanı, Haseki, Alman hastanelerine kaldırılırken, Taksim’de bir devlet hastanesinin bulunmaması sosyal medyada eleştiri konusu oldu.

İSTİKLAL BOŞALTILDI

Patlama sonrası polis ekipleri, caddeye çıkan bütün ara sokakları kapatarak güvenlik şeridi çekti ve cadde ile ara sokakları güvenlik gerekçesiyle boşalttı. Tünel Meydanı’na kadar tahliye edilen cadde, akşam 18.30’da yeniden halka açıldı.

IŞİD'İN 2 YILDA YEDİNCİ SALDIRISI

İstiklal Caddesi’ndeki saldırı, terör örgütü IŞİD’in son 2 yılda Türkiye’deki 7’nci kanlı saldırısı oldu. IŞİD’in 6 Ocak 2015’te Sultanahmet’teki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Turizm Şube Müdürlüğü’ne yönelik canlı bomba saldırısında, 1 polis şehit oldu.

5 Haziran 2015’te HDP Diyarbakır mitinginde yapılan bombalı saldırıda, 4 kişi yaşamını yitirdi. 20 Temmuz 2015’te Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’ndeki canlı bomba saldırısında, 34 genç öldü. 10 Ekim’de Ankara’da ‘Barış Mitingi’ne yönelik, 104 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırı, Türkiye’de gerçekleştirilen en kanlı saldırı olarak tarihe geçti. IŞİD, 12 Ocak 2016’da Sultanahmet’te turistleri hedef aldı. Canlı bomba saldırısında, 10 Alman yaşamını yitirdi.

ÖLENLERİN 2'Sİ ÇİFTE VATANDAŞ

Hain saldırıda İsrail vatandaşları Simha Simon Demri, Yonathan Suher, Avraham Goldman ile İran vatandaşı Ali Reza Razmkhah yaşamını yitirdi. Öte yandan Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise saldırıda 2 Amerikan vatandaşının hayatını kaybettiği kaydedildi. Bu açıklamanın ardından, saldırıda ölen İsrail vatandaşlarının aynı zamanda ABD vatandaşlığı bulunduğu tahmin ediliyor.



ADANA'DAN GELEN MİNİK ASYA AĞIR YARALI

Terör saldırısına Adana’dan gelen aile de yakalandı. Saldırıda yaralanan baba Turgut B. Cerrahpaşa Hastanesi’ne sevk edilirken, eşi Çilem, 2.5 yaşındaki kızı Asya ve 7 yaşındaki ablası Elçim, Şişli Eftal Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Ameliyat edilen Asya’nın durumunun ciddi olduğu bildirildi.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, hastanede yaptığı açıklamada, “Ameliyatı yapıldı, yoğun bakımda tutuluyor. Gerekli tedavilerinin ardından sağlıklı bir şekilde taburcu olmasını diliyoruz” dedi. Ayağı kırılan Turgut B.’nin, kendine gelir gelmez kızı Asya’yı sorduğu ve gözyaşlarını tutamadığı belirtildi. Patlamadan hemen sonra fotoğraflara yansıyan boş bebek arabası, herkesin merakını çekti. O pusetin minik Asya’ya ait olduğu anlaşıldı.

GAZİANTEP'TEN GELDİ İSTİKLAL'DE PATLADI

İstanbul İstiklal Caddesi’ndeki kanlı saldırıyı düzenleyen canlı bombanın, terör örgütü IŞİD’le bağlantılı olduğu tespit edilen Gaziantep nüfusuna kayıtlı Mehmet Öztürk olduğu belirlendi.

BABASI TEŞHİS ETTİ

Eldeki fotoğraf ve kamera görüntüleri, Mehmet Öztürk’ün Gaziantep’in Şehit Kamil İlçesi’nde yaşayan ailesine gösterildi. Baba Nahser Öztürk, fotoğrafı teşhis edince dün akşam saatlerinde İstanbul’a getirildi. Adli Tıp Kurumu’na götürülen baba Nahser Öztürk’e, ceset parçaları üzerinden teşhis yaptırıldı. Oğlunu teşhis eden babadan DNA testi için de kan örneği alındı.

SUÇ KAYDI YOK

Baba Nahser Öztürk, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerine oğluyla ilgili bilgi verdi. Nahser Öztürk’ün, 2013 yılında kayıp başvurusu yaptıkları oğluyla en son 3 ay önce Gaziantep’te görüştüğünü, bir daha da kendisinden haber alamadıklarını söylediği öğrenildi.

Poliste suç kaydı bulunmayan Mehmet Öztürk’ün bazı akrabalarının terör örgütü IŞİD’e yakın isimler olduğu ve poliste kayıtlarının bulunduğu iddia edildi. Baba Öztürk’ün, 20 yıl önce Şehitkamil İlçesi’ne bağlı köyünde evlendikten sonra Gaziantep’e yerleştiği ve fabrikalarda işçi olarak çalıştığı öğrenildi.

İSRAİL HEDEF VATANDAŞLARIMIZ OLABİLİR

Saldırının ardından uluslararası kuruluşlardan ve dünyanın çeşitli ülkelerinden tepki yağdı. NATO Genel sekreteri Jens Stoltenberg, saldırıyı “Masum sivilleri ve müttefikimiz Türkiye’yi hedef alan başka bir terör saldırısı” olarak nitelendirerek, “Terörizmin meşruiyeti olamaz.

NATO müttefikleri terörün her türlüsüyle mücadelede Türkiye’nin yanındadır” dedi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin ofisinden yapılan açıklamada ise Türkiye’nin de aynen tüm uluslararası toplum gibi terör tehdidi ile karşı karşıya olduğu vurgulanarak, “AB olarak, Türkiye’ye verdiğimiz süregelen dayanışma ve desteğimizi yineliyoruz” ifadesine yer verildi. Ülkelerden gelen tepkiler ise şöyle:

İNGİLTERE: Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Twitter mesajında, “Bu sabah İstanbul’da yaşanan anlamsız bombalamayı kınıyorum. Türk halkıyla dayanışma içindeyim” ifadesini kullandı.

FRANSA: Dışişleri Bakanı Jean- Marc Ayrault, “Fransa, terörizm ile mücadelede Türkiye ve Türk halkı ile dayanışma içindedir” dedi.

İRAN: İran’ın Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, İran’ın Türkiye Devleti ve milletinin acısını paylaştığı belirtilerek, “İstanbul’da cani bir şekilde gerçekleştirilen bombalı eylem, şiddet ve aşırıcılığın gerçek yüzünü bir kez daha gözler önüne sermiştir” denildi.

ABD: Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, yazılı bir açıklama yaparak, “Bu kirli saldırı, Türkiye’de, Türk vatandaşları ve uluslararası ziyaretçileri aynı şekilde hedef alan savunulamaz şiddet saldırılarının devamıdır. Bu terör saldırıları bölgede barış ve uzlaşmanın sağlanması için çalışanlara olan desteğimizi pekiştirmektedir” ifadesini kullandı.

LİDVANYA: Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, Twitter mesajında, “İstanbul’da meydana gelen aşağılık terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Türkiye ve uluslararası toplumunun terörle mücadelesinde yanındayız” dedi.