Meclis Genel Kurulu’nda yapılan seçimde en fazla oyu almasına rağmen ilk iki turda seçilemeyen Güleç, son turda 253 oyla 17 üyeli Anayasa Mahkemesi’nin yeni üyesi oldu.

Anayasa Mahkemesi’nde Haşim Kılıç’ın emekli olmasıyla boşalan üyelik için TBMM Genel Kurulu’nda seçim yapıldı.

GİZLİ OYLAMA

Meclis Başkanvekili Meral Akşener’in yönettiği Genel Kurul’da Haşim Kılıç’tan boşalan AYM üyeliği için gizli oylama yapıldı.

2010 yılındaki anayasal değişiklikle TBMM, Anayasa Mahkemesi’nde boşalan üyeleri seçiyor.

SAYIŞTAY MECLİS'E BİLDİRMİŞTİ

Bugüne kadar AYM’ye iki defa üye seçen TBMM’de bugün üçüncü kez üye seçti. Sayıştay Genel Kurulu’nca Meclis’e bildirilen Rıdvan Güleç, Abdullah Şimşek ve Ahmet Zorlar arasında seçim yapıldı.

Haşim Kılıç’tan boşalan AYM üyeliğine seçilen Rıdvan Güleç ilk turda 229 oy almasına rağmen üye tam sayının üçte ikisine ulaşamadığı için ikinci tur seçim yapıldı. İkinci turda da yeterli oya ulaşamayan Güleç, üçüncü turda 264 oyun 253’ünü alarak 17 üyeli Anayasa Mahkemesi’nin yeni üyesi oldu.

RIDVAN GÜLEÇ, 253 OYLA AYM ÜYELİĞİNE SEÇİLDİ

İlk tur oylamada üye tam sayının üçte ikisine (367) ulaşılamaması üzerine ikinci tur seçim yapıldı. İlk turda 257 milletvekili oy kullanırken Rıdvan Güleç 229, Abdullah Şimşek 6 ve Ahmet Zorlar 1 oy aldı. İlk tur oylamasında ayrıca 6 oy boş çıkarken 15 oy da geçersiz sayıldı. İkinci tur oylamada ise 260 milletvekili oy kullanırken, Rıdvan Güleç 248, Abdullah Şimşek 3, Ahmet Zorlar 2 oy aldı. 2 oy boş çıkarken, 6 oy geçersiz sayıldı. İkinci tur seçimde hiçbir adayın 276’ya ulaşamaması üzerine üçüncü tur seçime geçildi. Üçüncü turda ise en fazla oy alan iki aday yarıştı. Rıdvan Güleç, 264 oyun 253’ünü alırken, Abdullah Şimşek’e 3 oy verildi.

TBMM’DE ÜÇ TURLU AYM ÜYELİK SEÇİMİ YAPILIYOR

Yeni düzenleme ile AYM’nin 17 üyesinden üçünü Meclis seçiyor. AYM üyeliği için TBMM Genel Kurulu'nda yapılan gizli oylamada boş üyelik için ilk oylamada üye tam sayısının üçte iki, buna ulaşılamaması durumunda ikinci oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranıyor. İkinci oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için üçüncü oylama yapılıyor. Üçüncü oylamada ise en fazla oy alan aday üye seçiliyor.