HDP'nin Dokunulmazlık Teklifi

HDP, dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik ’Yasama Muafiyetleri’ başlıklı anayasa değişiklik önerisini açıkladı.

HDP'nin Dokunulmazlık Teklifi
HDP milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Garo Paylan ve Ayhan Bilgen, TBMM’de düzenledikleri basın toplantısında milletvekili dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik ’Yasama Muafiyetleri’ başlıklı anayasa değişikliği önerisini açıkladı. HDP İstanbul Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın açıkladığı Yasama Sorumsuzluğu ve Dokunulmazlığa Dair Anayasa Değişiklik Önerisi şu şekilde:

Milletvekilleri yasama çalışmalarındaki oy ve sözlerinden ileri sürdükleri düşüncelerden ve bunları herhangi bir yerde ifade etmekte sorumlu tutulamazlar. Seçimden önce veya sonra hiçbir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili hakkında seçimden sonra dava açılabilir.

Seçimden önce açılan davalara devam edilir. Milletvekilleri gözaltına alınamaz, tutuklanamaz, ve haklarında hiçbir koruma talebi uygulanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali bu hükmün dışındadır. Bu hale yetkili makam durumu derhal TBMM Başkanlığına bildirilir.

Milletvekili hakkında verilen bir ceza hükmünün açıklanması üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır. Milletvekilleri hakkında ceza davaları Yargıtay’da görülür bu davalarla ilgili usul ve esaslar kanunlarla düzenlenir.


Anahtar Kelimeler:
HdpMeclisDokunulmazlık
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.