İçişleri Bakanlığı normalleşme genelgesini yayınladı

Bakanlık 81 il valiliğine "Haziran Ayı Normalleşme Tedbirleri" konulu genelge gönderdi.

İçişleri Bakanlığı normalleşme genelgesini yayınladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin ardından yaptığı basın açıklamasında, 1 Haziran'dan itibaren uygulanacak olan kademeli normalleşme olanını açıklamıştı.

İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine "Haziran Ayı Normalleşme Tedbirleri" konulu genelge gönderildi.

SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI

Genelgeye göre pazar günleri tam gün sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Pazar günleri bakkal, market, manav, kasap, kuru yemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.

Vatandaşlar yürüme mesafesinde bulunan dükkanlara gidebilecek.

Genelgenin detayları şu şekilde;

"Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak süre ve günlerde üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması, sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliliğinin sağlanması amacıyla Ek'te belirtilen yerler ve kişiler kısıtlamadan muaf tutulacaktır.

Sokağa çıkma kısıtlamasına yönelik tanınan muafiyetler, 14.12.2020 tarih ve 20799 sayılı Genelgemizde açıkça belirtildiği şekilde muafiyet nedeni ve buna bağlı olarak zaman ve güzergâh ile sınırlı olup aksi durumlar muafiyetlerin kötüye kullanımı olarak görülerek idari/adli yaptırımlara konu edilecektir.

Sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulan işyeri/fabrika/imalathane gibi yerlerde çalışan kişiler yapılan denetimlerde 29.04.2021 tarih ve 7705 sayılı Genelgemiz çerçevesinde e-devlet platformunda yer alan İçişleri Bakanlığı e-başvuru sistemi üzerinden alınan “çalışma izni görev belgesini” ibraz etmek zorundadırlar.

*Ancak NACE kodu eşleşme hatası, muafiyet kapsamındaki bir işyerinde görev yapmasına rağmen alt işverenin muafiyet kapsamında olmaması nedeniyle görev belgesi alınamaması veya erişim hatası gibi durumlarda örneği bahse konu genelge ekinde yer alan ve işveren ile çalışanın beyanı/taahhüdüyle manuel doldurularak imza altına alınan “çalışma izni görev belgesi formu” da denetimlerde ibraz edilebilecektir.

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri (sadece ekmek ve unlu mamul satışı için) açık olacaktır.

Fırın ve unlu mamul ruhsatlı işyerlerine ait ekmek dağıtım araçlarıyla sadece market ve bakkallara ekmek servisi yapılabilecek, sokak aralarında kesinlikle satış yapılmayacaktır."

ŞEHİRLER ARASI SEYAHATLARDE İZİN BELGESİ İSTENMEYECEK

İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı genelgeye göre sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan günlerde vatandaşlardan toplu taşıma vasıtalarıyla yapacakları şehirlerarası seyahatler için ayrıca seyahat izni alması istenmeyecek. Alınan bilet, rezervasyon kodu ibraz edilmesi yeterli olacak.

TURİSTLERİN DURUMU

Yayınlanan genelgede yabancılarla ilgili ise şu ifadeler yer aldı;

"Yabancılara yönelik sokağa çıkma kısıtlamasına dair muafiyet sadece turistik faaliyetler kapsamında geçici/kısa bir süre için ülkemizde bulunan yabancıları kapsamakta olup; ikamet izinliler, geçici koruma statüsündekiler veya uluslararası koruma başvuru ve statü sahipleri dahil olmak üzere turistik faaliyetler kapsamı dışında ülkemizde bulunan yabancılar sokağa çıkma kısıtlamalarına tabidirler."

İKİ DOZ AŞI OLAN 65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLAR İÇİN AYRICA KISITLAMA YOK

65 yaş ve üzeri vatandaşlardan iki doz aşı olanlar ile 18 yaş altındakiler için ayrıca sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayacak. 65 yaş ve üzeri olup hakkı bulunmasına rağmen aşı olmayan vatandaşlar ise pazar günleri dışındaki diğer günlerde 10.00-14.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek, pazar günleri ise tam gün sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olacaklar.

65 YAŞ ÜSTÜ VE 18 YAŞ ALTI TOPLU ULAŞIMI KULLANAMAYACAK

Genelgeye göre 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altı gençler şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanamayacak. Bu kısıtlamadan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yüz yüze eğitim ve öğretim yapmasını uygun gördüğü öğrenciler istisna tutulacak.

HUZUREVLERİNDE HER KİŞİ İÇİN HAFTADA BİR ZİYARETE İZİN VERİLECEK

Huzurevi gibi sosyal koruma bakım merkezlerinde kalanlara ziyaretler, her kişi için haftada en fazla bir ziyaret olacak şekilde uygulanacak.

15 HAZİRAN'DAN SONRA DÜĞÜNLERDE İKRAM YAPILABİLECEK

15 Haziran'dan sonra nikah töreni ve düğünlerde yiyecek - içecek ikramı yapılabileceği belirtilirken kapalı alanlarda azami davetli sayısına ilişkin kısıtlamaya son verilecek.

GAZİNOLAR YENİ BİR KARARA KADAR KAPALI

Yeni bir karar alınıncaya kadar kapalı yüzme havuzları, hamam, sauna ve masaj salonları, nargile salonu ile gazino gibi iş yerlerinin faaliyetlerine ara verilmesine devam edilecek.

KAFELERDE MASALARA KISITLI SAYIDA MÜŞTERİ

Kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi, çay ocağı gibi yerlerde oyun oynanmasına izin verilmeyecek ve masalara kısıtlı sayıda müsteri oturtulacak açık alanlarda aynı masada 3, kapalı alanlarda ise 2'den fazla müşterinin oturmasına izin verilmeyecek.

MARKETLERE İNDİRİM UYGULAMASI TALİMATI

Genelgeye göre zincir marketler indirim uygulamalarını en az bir hafta sürecek şekilde yaparak, oluşması muhtemel yoğunluğun önüne geçecek

Tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan pazar günlerinde; marketlerde elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, alkol, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, züccaciye vb. ürünlerin satışına izin verilmeyecek.

SİNEMALAR AÇILDI

Koronavirüs tedbirleri kapsamında uzun süredir kapalı olan sinema salonları ise yüzde 50 kapasite sınırıyla "bir koltuk dolu-bir koltuk boş" kuralına uymak şartıyla hizmet verebilecek.

İçişleri Bakanlığı ndan normalleşme genelgesi #5

DÜĞÜNLERE ŞARTLI İZİN

Yeni evlenecek olanların merakla beklediği düğün konusunda genelgede şu ibareler yer alıyor:

Nikah törenleri, nikah merasimi şeklindeki düğünler açık alanlarda, masa ve sandalyeler arasında gerekli mesafenin bırakılması, temizlik, maske, mesafe kurallarına uyulması, yiyecek-içecek ikramının olmaması şartıyla yapılabilecek.

DÜĞÜNLERDE EN FAZLA 100 DAVETLİ OLACAK

Nişan ve kına gibi etkinliklere 1 Temmuz'dan sonra izin verileceği açıklanırken, nikah törenleri, nikah merasimi şeklindeki düğünler ise kapalı alanlarda kişi başı asgari 6 metrekare alan bırakılarak, en fazla 100 davetli olması şartıyla yapılabilecek.

TOPLU ULAŞIM ARAÇLARI YÜZDE 50 KAPASİTEDE FAALİYET GÖSTERECEK

Toplum ulaşım araçlarında araç ruhsatında belirtilen kapasitenin yüzde 50’si oranında yolcu kabul edilecek ve yolcu düzeni vatandaşların birbirine değmeyecek şekilde ayarlanacak.

Aynı ikamette oturan ve aynı çekirdek aileden olan kişilerin yan yana oturmasına izin verilecek.

DENETLEMELER YOĞUNLAŞTIRILACAK

İçişleri Bakanlığı’nın kademeli normalleşme genelgesine göre Vali ve Kaymakamlar tedbirler uygulamalarını denetlemesini yoğunlaştırılmış şekilde devam edecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.