Davanın dün başlayan ilk duruşması, ifadelerin tamamlanmasının ardından bugün saat 17.00’de sona erdi.

Duruşmada söz alan ve "Ebu Hanzala" olarak anılan Halis Bayancuk’un avukatı Emre Bal, Bayancuk’un IŞİD dosyasında "örgüt üyesi", El Kaide dosyasında ise "örgüt yöneticisi" olarak gösterildiğini, bu iki dosyanın da birleştirildiğini hatırlatarak, her iki dosyanın da ayrı görülmesini talep etti. Avukat Emre Bal, "Bir kişi hem IŞİD’in hem de El Kaide’nin üyesi olamaz. Bu iki örgüt, herkes tarafından biliniyor ki, Suriye’de birbirleriyle çatışıyor" dedi.

HEM IŞİD'İ HEM EL KAİDE'Yİ ELEŞTİRDİ

Halis Bayancuk’un hiçbir terör örgütüyle ve üyesiyle ilişkisinin olmadığını, hiçbir silahlı mücadeleyi desteklemediğini savunan Avukat Bal, Bayancuk’un Tevhid dergisinin Temmuz 2014 sayısında kaleme aldığı yazıda hem IŞİD’i hem de El Kaide’yi eleştiren yazılarının bulunduğunu, bu yazıları da mahkemeye delil olarak sunduklarını belirtti.

Halis Bayancuk’un Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı dosyada bulunan gizli soruşturma belgesini de mahkemeye sunan Bal, "Bu belgede, Bayancuk’un IŞID’e karşı mesafeli açıklamalarının radikal unsurları rahatsız ettiği söylenmiştir. Eğer somut bir kanıt isteniyorsa, bundan daha somutu yoktur. Bu, Emniyet tarafından mahkemeye gönderilmiş bir belgedir" diye konuştu.

Bayancuk’un 2008 yılından bu yana Türkiye’de gerçekleştirilen eylemlerden sonra sürekli gözaltına alındığını, her seferinde de 1 yıl cezaevinde yattıktan sonra serbest bırakıldığını belirten Avukat Emre Bal, müvekkilinin inanç ve düşüncesi nedeniyle yargılandığını öne sürdü. Müvekkilinin kaçma şüphesinin bulunmadığını savunan Bayancuk’un avukatı, tahliye talebinde bulundu.

Diğer sanık avukatları da müvekkilleri hakkında tahliye kararı verilmesini istedi.

4 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Duruşmaya verdiği kısa aranın ardından kararını açıklayan 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, tutuklu sanıklardan İbrahim Görgöz, Emre Alımcı, Hasan Çalık ve Zeki Murat Sakarya’nın, ifadelerinin alınmış oluşu, dosya kapsamı, mevcut delil durumu ve tutuklulukta geçen süre dikkate alınarak tahliyelerine karar verdi.

Aralarında Halis Bayancuk’un da bulunduğu 7 sanığın ise tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Ayrıca, avukatların her iki dosyanın da ayrılması talebini celse arası savcıdan görüş alınmasının ardından karara bağlayacağını belirten heyet, savunması alınan sanıkların yurtdışı yasağının devam etmesine, diğer adli kontrol tedbirlerinin ise kaldırılmasına karar verdi. Kararda, hakkında yakalama emri bulunan 17 sanığın yakalama kararlarının devamına da hükmedildi.

Duruşma 24 Mart tarihine ertelendi.