İktidar, gece yarısı düzenlemelerine yenisini ekledi. Meclis’te görüşülmekte olan Torba Yasa’ya 02.00’de kamu görevlilerinin mahkeme kararı ile aynı göreve dönmesini engelleyecek önerge verdi. MHP’li Akçay, düzenlemeyi ‘kamuyu iktidara kul etme girişimi’ olarak yorumladı.

Meclis Genel Kurulu’nda torba yasa görüşmeleri devam ederken, AKP tarafından gece saat 02.00’de getirilen önerge ile İş Sağlığı ve Güvenliği paketinde yer alan ve çok eleştirilen madde torbaya eklenmek istendi. Önerge, İş sağlığı ve güvenliğini ilgilendiren birçok düzenleme içerisinden AKP’nin ihtiyaç duyduğu maddeyi Meclis kapanmadan yasalaştırabilme girişimi olarak yorumlandı. Düzenleme yasalaşırsa İdare Mahkemesi tarafından göreve iade edilen bir kamu görevlisi başka bir göreve atanacak.

MUHALEFETTEN SERT TEPKİ
Önergeye muhalefet sert tepki verdi. Düzenlemelerin gece yarısı inceleme fırsatı bile vermeden dayatıldığını belirtti. Tepkiler üzerine oturama ara veren Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, grup başkanvekilleri ile görüştükten sonra önergeyi görüştürmeden Meclis’i kapattı. AKP dün de muhalefeti ikna etmeye çalıştı. Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine düzenleme ile ilgili bilgi verildi.

ZORLAŞTIRMA HAMLESİ
MHP Milletvekili Erkan Akçay, teklifin AKP’nin kamuda görevden aldığı bürokratların aynı göreve geri dönmesini zorlaştırmaya yönelik bir hamlesi olduğunu belirtti. Görevden alınan bir kamu görevlisinin başka göreve atanmasının önünün açıldığını ifade etti.

Önergeyi kamu görevlilerini iktidara kul etme girişimi olarak yorumladı. Teklifin gece yarısı getirilmesinin de iyi niyetli bir davranış olmadığını dile getirerek, “Anlaşılan AKP görevden aldığı kamu görevlilerinin mahkeme kararı ile dönmesini zorlaştıracak tedbirler alıyor. Bu nedenle teklife muhalefet edeceğiz” dedi.

MÜSTEŞARA MÜŞAVİR GÖREVİ
Önerge görevden alınan bürokratların ek gösterge ve görevine göre nereye atanacağını düzenliyor. Müsteşarlar ile ek göstergesi 7600 ve daha yüksek tespit edilen yöneticiler görevden alındığında Başbakanlık merkez müşaviri kadrolarına atanacak.

Ek göstergesi 6400 ve daha yüksek olan yöneticiler görevden alındıklarında Başbakanlık müşaviri, bakanlık merkez teşkilatları ile bağlı ve ilgili kuruluşlarında olanlar bakanlığın müşavir kadrolarına, düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nda olanlar kurumlarının müşavir veya danışman kadro veya pozisyonlarına atanacak.

YÖNETİCİLERE ATAMA
Ek göstergeleri 3600 (dâhil) ila 6400 (hariç) olarak tespit edilen yönetici kadro veya pozisyonlarında bulunanlar görevden alındıklarında kurumlarınca tespit edilen pozisyonlara atanacaklar.

MALİ HAKLAR 2 YIL DEVAM EDECEK
Düzenlemeye göre yönetici kadro veya pozisyonlarında kesintisiz olarak en az iki yıl fiilen görev yapmış olanların mali hakları, atandıkları söz konusu kadro veya pozisyonlarda bulunmaları kaydıyla, atandıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren ikinci yılın sonuna kadar fiili çalışmaya bağlı ödemeler hariç, önceki görevine ait ödeme unsurları esas alınarak verilecek.

Düzenleme hakim ve savcılar, Dışişleri meslek memurları, mülki idare amirliği hizmetleri sınıfı, milli istihbarat hizmetleri sınıfı ve emniyet hizmetleri sınıfı kapsamına giren ve yönetici kadrolarında bulunanları kapsamayacak.