Önemli Davada İnanılmaz İfadeler

MANİSA’nın Soma İlçesi’nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6’sı tutuklu 46 sanıklı davaya, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Tanıklardan Yaşar Güven, "Madende çalışırken 8 saatte 4 toz maskesi kullanmamız gerekiyordu. Ancak, 8 saat için bazen 1, bazen de hiç gaz maskesi alamadığımız oluyordu" dedi. Bir diğer tanık madenci Ercan Çetinyılmaz da acil kömür nakilleri olması durumunda insan nakil bandından kömür yüklendiğini söyledi.

Önemli Davada İnanılmaz İfadeler
Soma’da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada, 301 madencinin yaşamını yitirmesinin ardından, haklarında, ’Olası kastla öldürme’, ’Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma’, ’Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama’ suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan toplam 46 sanığın yargılanmasına, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde kaldığı yerden devam edildi.

Somalı işçilerin aileleri, polisin arama noktasından geçip davanın 6’ıncı duruşmasının 4’üncü oturumunu izlemek üzere salona girdi. Duruşmada, madenciler Yaşar Güven ve Ercan Çetinyılmaz tanık olarak dinlendi.

Madende, 2011 yılında işe başladığını belirten Yaşar Güven, madendeki bazı bölgelerde çalışmanın çok zor olduğunu, olay günü kendisinin daha önce geçirdiği bir kaza nedeniyle hastanede bulunduğunu anlattı. Güven, şunları söyledi:

200 metre sürünerek geçtiğimiz yerler vardı. 130 kilogramlık malzemeleri oradan geçirmemizi istiyorlardı. Madende çalışırken 8 saatte 4 toz maskesi kullanmamız gerekiyordu. Ancak, 8 saat için bazen 1 bazen de hiç gaz maskesi alamadığımız oluyordu."

İNSAN NAKİL BANDIYLA KÖMÜR TAŞINIYORDU

Madende çalışmış olan Ercan Çetinyılmaz da acil kömür nakilleri olması durumunda insan nakil bandından kömür yüklendiğini söyledi. Madene çakmak sokulmaması uyarılarının yapıldığını dile getiren Çetinyılmaz, "Bu uyarılar güzel. Ancak madende oksijen kaynağıyla kesim yapılıyordu.

Dizel makineler çalıştırılıyordu. Bu bir çelişki değil midir? Ayrıca bazı üretim ayaklarına sürünerek gidililiyordu. Olaydan 4-5 ay öncesine kadar madende anormal bir ısı artışı yaşanıyordu. En serin olması gereken bölgelerde dahi ısı artışları vardı" dedi.

İki tanığın dinlenmesinin ardından Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, duruşmaya öğle arası verdi. Öğlenden sonra tanıkların dinlenmesine devam edilecek.
Anahtar Kelimeler:
DavaSomaMahkemeIfadeMaden
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.