PKK'nın Elinde Çok Sayıda Füze Var İddiası

TSK’nın Çukurca’da düşen helikopterin füze ile vurulmuş olabileceğini açıklamasının ardından Rus füzesi ihtimali ağırlık kazandı. Güvenlik kaynaklarına göre Rus SA-18 füzeleri Suriye'den getirildi. Mardin ve Şırnak'ta PKK’nın elinde bu silahtan onlarcası var.

PKK'nın Elinde Çok Sayıda Füze Var İddiası
Genelkurmay'ın açıklamasının ardından PKK'nın elindeki Rus yapımı füzeyle düşürülmüş olma ihtimali ağırlık kazandı. Mardin, Diyarbakır ve Şırnak bölgesinde PKK'nın elinde onlarca Rus yapımı SA-18 füzesi bulunuyor. Füzelerin Suriye üzerinden Türkiye'ye sokulduğu belirtiliyor.

KAMIŞLI'DAN GELMİŞ

PKK'nın yayınladığı füze görüntülerinden MANPADS (omuzdan atılan) karadan havaya füzeyi ateşleyen kişinin kurduğu cümleler ve üzerindeki kıyafetlerin analizinden Suriye bağlantısı deşifre edildi. Helikopterin vurulduğu Hakkari bölgesinde PKK'lıların çok koyu renkte ve kalın kemerli kıyafetler giydikleri, ancak füzeyi ateşleyen teröristin üzerindeki kıyafetin Botan, Derik, Kamışlı bölgesindeki teröristlerin giydiği, Hakkari bölgesi kıyafetine oranla daha açık, haki bir renk olduğuna işaret edildi.

FÜZE EĞİTİMİ ROJAVA'DA

Teröristler Rus yapımı füzelerin kullanımı Rojava'da kamplarda verildi. İran ile 9 Haziran 2007 Urmiye'de anlaşma imzalayan örgüt, bu tür silahları Kandil ve İran sınırları yakınlarına getirmeme taahhüttü verdi. PKK'nın elinde sadece SA-18 değil Amerikan üretimi stinger füzeleri olduğu da kaydedildi. PKK'ya 2013'te 2004 model 3 adet omuzdan ateşlemeli Stinger füzesinin Musul'un Zinar bölgesinde teslim edildiği, şuan PKK'nın elinde biri yeni olmak üzere 7 adet stinger olduğu kaydedildi.

KALKIŞ ANINI TEHDİT EDİYOR

PKK füzeleri, terörle mücadelede Kobra ve Skorsky helikopterlerini tehdit ediyor. Füzelerin, kalkış anında F-16 ve F-4 savaş uçakları için de risk oluşturduğu ifade ediliyor. Karadan havaya füze sistemlerinin yüksek irtifada uçuş yapan savaş uçakları için havadayken herhangi bir risk oluşturmadığı belirtiliyor.




Silahlar Suriye üzerinden Türkiye'ye getiriliyor. Atış eğitimleri ise Rojava'da veriliyor.


Stinger ile aynı sistem

ABD üretimi FIM-92 Stinger, Çukurca'da helikopteri düşürdüğü üzerinde durulan Rus SA-18 Grouse füze sistemi ile hemen hemen aynı sistemler. Rus SA-18 füzesi, Amerikan yapımı FIM-92 Stinger sisteminin Doğu Bloğu'ndaki karşılığı olarak biliniyor.

Tek personel tarafından MANPADS (Omuzdan atılarak) kullanılması, yüksek isabet ve tahrip özelliği gibi sebeplerle kara birliklerinin hava savunmasında önemli bir yer tutuyor. Ayrıca helikopter ve her çeşit kara araçlarına monte edilebiliyorlar.

Helikopteri füze düşürdü


Genelkurmay Başkanlığı, 13 Mayıs 2016 tarihinde, Hakkari Çukurca'da düşen iki pilotun şehit olduğu helikopter ile ilgili yeni bir açıklama yayınladı. Daha önce helikopterin kaza kırıma uğradığını açıklayan Genelkurmay Başkanlığı, yapılan incemeler sonucu, helikopterin, terörist unsurların yerden açtığı ateş sonucu düşmüş olabileceğini belirtti.

GÖREV İÇİN ORADAYDI

Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklama şöyle; “Helikopterin, terörist unsurların yerden açtığı ateş sonucu muhtemelen yerden havaya atılan ve cinsi henüz belirlenemeyen, füze olabileceği değerlendirilen bir hava savunma silahı ile vurularak düşürülmüş olabileceği kanaatine varılmıştır.Meydana gelen olayla ilgili ayrıntılı inceleme ve tetkik faaliyetine uluslararası sertifikasyona sahip yetkili mercilerce devam edilmektedir.

2'Sİ PİLOT 8 ASKER ŞEHİT OLMUŞTU

Çukurca'da PKK Saldırıda ikisi pilot sekiz kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 13 kahraman silah arkadaşımız yaralanmış, 13 terörist terörist etkisiz hale getirilmiştir.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.