Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliğinden alınan bilgiye göre, Alman İkinci Kanalı'nda (ZDF) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret içeren şiir okuyan Jan Böhmermann hakkında Alman makamları nezdinde inceleme başlatılmasını talebiyle cuma günü Almanya Dışişleri Bakanlığına nota verildi.

Notada, Böhmermann hakkında Türkiye olarak Alman Ceza Kanunu'nun 103. ve 185. maddeleri uyarınca inceleme başlatılması talebinde bulunulduğu belirtildi.

Alman yasalarına göre, yabancı devlet başkanlarına hakaret eden kişi hakkında soruşturma açılıyor ancak dava açılması için ilgili ülkenin talebi gerekiyor.

Birkaç gün içinde karar alınacak.

Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği tarafından Almanya Dışişleri Bakanlığına resmi bir nota iletildiğini belirtti.

Notada, Neo Magazin Royal programında yer alan bazı hakaretlerle ilgili suç duyurusunda bulunma talebi yer aldığını ifade eden Seibert, şöyle konuştu:

Notanın içeriği Alman hükümeti tarafından hukuki açıdan incelenecek ve bu konuda birkaç gün içinde karar alınacaktır, birkaç hafta içinde değil. Çünkü geçen yıllarda bu tür hukuki konularla ilgilenilmemişti. Şimdiden sonuçla ilgili bir şey söylemek istemiyorum ancak karar belli olduğunda bu konuda sizi bilgilendireceğiz.

Seibert, bir soru üzerine, notadaki taleplerin Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı uzmanları tarafından bugün değerlendirmeye başlandığını söyledi.