17 Aralık komisyonu için getirilen yayın yasağına karşı adı geçen gazete ve siteler dört eski bakan hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu ile ilgili haberlere getirilen yayın yasağına uymayacaklarını açıkladı.
 
Şu ana kadar Cumhuriyet Gazetesi, Evrensel Gazetesi, Bir Gün Gazetesi, Today's Zaman Gazetesi, T24 sitesi, On7Yirmi5 sitesi, Grihat, Rotahaber siteleri birer açıklama yayınlayarak yayın yasağı kararına uymayacaklarını deklare ettiler.

İŞTE MEDYA KURULUŞLARINDAN YAPILAN O AÇIKLAMALAR:

CUMHURİYET
 
Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, isimleri yolsuzluk skandalına karışan dört eski bakan ifade vermeden bir gün önce 17 Aralık komisyonu için getirilen yayın yasağı kararına ilişkin, Cumhuriyet Gazetesi'nin nasıl bir tutum izleyeceğini açıkladı. Cumhuriyet'ten yapılan açıklamada, "Bir mahkeme ya da hakim istediği konuda ve istediği gibi karar veremez. Yetkisi olmayan bir konuda ya da yasal dayanağı olmadan verilmiş bir yargı kararının yaptırımı bazı hallerde "yokluk"tur. Yani o karar, ilk alındığı tarihten itibaren hiç verilmemiş sayılır ve baştan itibaren hükümsüzdür." denildi. 
 
EVRENSEL
 
Evrensel Gazetesi de karara uymayacağını açıkladı. Yapılan açıklamada, "Dört eski bakan hakkında kurulan TBMM Soruşturma Komisyonunun talebi üzerine Ankara 7. Sulh Ceza Mahkemesinin aldığı yayın yasağı kararı, gazetecilik mesleğinin temel ilkesi olan halkın gerçekleri öğrenme ve halkı doğru bilgilendirme hakkına aykırıdır. ...Evrensel gazetesi okurları, 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili olarak gazetelerinin sansüre boyun eğmeyeceği ve gerçekleri dün olduğu gibi bugün ve bundan sonra da yazmaya devam edeceği konusunda rahat olsunlar." denildi.
 
BİRGÜN 
 
17 Aralık yayın yasağına uymayacağını açıklayan diğer yayın kuruluşu ise Birgün Gazetesi oldu.  BirGün Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın, Twitter'dan bir açıklama yaparak “17 Aralık komisyonu için getirilen yayın yasağı kararına uymayacağız, haberleri vermeye devam edeceğiz. Halkın haber alma hakkı engellenmez” dedi.
 
TODAY'S ZAMAN 
 
Today's Zaman Genel Yayin Yonetmeni Bülent Keneş de Twitter'da yaptığı açıklamada, "Dün akşam yasağı duyar duymaz TZ olarak hukuk dışı bu yasağa uymayacağımızı söyledik. Hırsızları kollamak için konulan hukuk dışı/ahlaksız yayın yasağına direnmek ve yok saymak boynumuzun borcu olsun! Hodri meydan! Gazeteci dostlar hukuk dışı yasağa uymayın! Hırsız kollayan karar mı olur! Ben uymayacağım, içeri atsınlar!" dedi. 
 
T24 SİTESİ 
 
T24 sitesi de hukuksuz yayın yasağına uymayan sitelerin arasındaki yerini aldı. Siteden yapılan açıklamada, "T24; yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla suçlanan 4 eski bakanın TBMM'de Soruşturma Komisyonu’na ifade vermelerinin hemen öncesinde basına getirilen yayın yasağını, haber alma hakkı ve haber verme görevinden hareket ederek tanımıyor." denildi. 

ROTAHABER

Rotahaber kanunlarda yer almayan bu yasağa uymayacak. Anayasa'nın 28. maddesindeki kendisine verilen "Basın hürdür, sansür edilemez. Devlet, basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri alır" şeklindeki hakkını sonuna kadar kullanacaktır.  Yine Basın Kanununun 3. maddesinde yer alan "Basın özgürdür. Bu özgürlük; bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama ve eser yaratma haklarını içerir" şeklindeki hükmünden aldığı 'Kamuoyunu bilgilendirme' hakkına dayanarak halkı bilgilendirmeye devam edecektir. "Özgür basın sansürlenemez, susturulamaz. Okuyucularımızdan bugüne kadar hiçbir haberi saklamadık, saklamayacağız. Bugüne kadar olduğu gibi haber değeri olan her türlü bilgi ve belgeyi Anayasa'da yer alan hükümler dahilinde yayınlayarak halkı bilgilendirmeye devam edeceğiz."
 
ON7YİRMİ5 SİTESİ 
 
Yayın yasağına uymayan diğer bir haber sitesi ise Emre Erciş'in 17 ve 25 Aralık operasyonlarından ilhamen ismini alan "on7yirmi5" sitesi oldu. Siteden yapılan açıklamada, "Kanunlarımızda "yayın yasağı" diye bir kavram, kurum, önlem çeşidi yoktur. Kararın yasal dayanağı olarak belirtilen Basın Kanununun 3. maddesi basının özgür olduğunu yazan maddedir. Basın özgürlüğünü güvenceye alan kanun maddesini yayın yasağına gerekçe yapan bir yargı ve yargıçlık kültürü, demokrasi ve hukuk ironisidir. Kaldı ki, böylesi yasal dayanaktan yoksun şekli bir mahkeme kararına uymamanın kanunda yazılı bir yaptırımı yoktur." denildi. 
 
GRİHAT SİTESİ
 
Türkiye'de yasaklı olan grihat.com sitesi de yasak kararına uymayacak. Sitenin twitter hesabından yapılan açıklamada: "Yolsuzluk haberlerinde yayın yasağına uymayacağız" denildi. 
 
YURT GAZETESİ MANŞET KARARTTI
 
Bu arada Yurt Gazetesi de bugünkü manşetini karartarak yasağı protesto etti. Gazeteden yapılan açıklamada, "Savcılık kararıyla kapatılan Yolsuzluk Soruşturması ve eski bakanların sorgulanmasına 1 gün kala mahkeme basına engel koydu. Gazetemizin bugünkü manşetinde yer alan 'Rıza'yı Gördüm' haberi de bu nedenle karardı." denildi.