Doğum Yardımı almak isteyenler Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri ve yurtdışındaki konsolosluklara başvurabilecek. İşte Doğum yardımı ile ilgili merak edilen tüm bilgilier haberimizde.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan doğum yardımı programı, 15 Mayıs itibarıyla resmen başlamıştı. Türkiye'nin genç nüfus yapısının korunması, doğurganlık hızının artırılması amacıyla 15 Mayıs 2015'ten sonra doğum yapan tüm annelere şartsız olarak ilk çocuk için 300 lira, 2 çocuk için 400 ve 3 çocuk için 600 lira destek sağlanıyor. Yardımdan faydalanmak için vatandaşların yeni doğan çocuğunun nüfus cüzdanıyla Aile Bakanlığı il müdürlükleri veya sosyal hizmet merkezlerine başvuruda bulunması yeterli. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları ise başvurularını konsolosluklar aracılığıyla yürütecek. Doğum yardımları, evde bulunan çocuk sayısına bakarak anne sağsa annenin hesabına, değilse babası veya çocuğun bakımını üstlenen yakının hesabına yatırılacak.

HER AY ORTALAMA 100 BİN KİŞİ

Aile Bakanlığı her ay ortalama 100 bin kişiyi doğum yardımlarından faydalandırmayı hedefliyor. Doğum yardımı başvurusunun bebeğin nüfus cüzdanıyla yapılması gerekiyor. Doğan bebeğini nüfusa kaydettiren anne ya da baba bebeğin TC numarasıyla isterse bakanlığın internet sitesi üzerinden form doldurabiliyor.


“Doğum Yardımı” programı 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek-4’üncü maddesi doğrultusunda 15 Mayıs 2015 tarihi itibarıyla uygulanmaya başlamıştır. Bu hükme göre Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300.-TL, ikinci çocuğu için 400.-TL, üçüncü ve sonraki çocukları içinse 600.-TL tutarında doğum yardımı yapılacaktır.

Doğum yardımı aşağıdaki esaslar çerçevesinde yürütülecektir:

Doğum yardımı başvuruları 15/05/2015 tarihinde başlayacaktır.

Doğum yardımı, 15/05/2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilir. Bu tarihten önce doğan çocuklar için doğum yardımı verilmez.

Ancak ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde, diğer bir deyişle yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun belirlenmesinde 15/05/2015 tarihinden önce doğmuş olan çocuklar da sayılır.

Doğum yardımı annenin sağ ve Türk vatandaşı olması durumunda anneye yapılacaktır.

Başvurular Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri ve yurtdışında yaşayanlar için Büyükelçilikler ve Konsolosluklar aracılığıyla yapılacaktır.

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kişilerin başvuruları ise çalıştıkları kurumlara yapılacaktır.

Başvurular şahsen, iadeli ve taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılacaktır.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız ve Mavi Kart sahipleri de bu uygulamadan aynı şartlarda faydalandırılacaktır.

Detaylı bilgi, ücretsiz bilgi hattı olan 144 ve 183 nolu telefon numaralarından ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerinden alınabilir.