Numan Kurtulmuş

Numan Kurtulmuş
Amentü Şerhi Yazarı Merhum Binbaşı Numan Kurtuluş’un torunu, şuurlu gençliğin yetişmesinde bir çok kuruluşta hayırlı çalışmalara imza atmış Merhum Tabip İsmail Niyazi Kurtulmuş’un oğlu olarak 1959’da Ünye’de doğan Numan Kurtulmuş, İstanbul İmam Hatip Lisesi’ndeki eğitiminden sonra İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden 1982 yılında mezun oldu.


1984 yılında, yine aynı Fakülte’de yüksek lisansını tamamladı. 1988-1989 öğretim yılında ABD’de Temple University School of Business & Management’da lisansüstü çalışmalarını sürdürdü. Kasım 1990 ile Haziran 1993 tarihleri arasında ABD’de Cornell University New York State School of Industrial & Labor Relations’nda Misafir Öğretim Üyesi olarak bulundu.

Yazarın, sosyal siyaset, işçi-yönetim ilişkileri, yönetim ve organizasyon, sendikalar ve sendikacılıkta yeni trendler ve insan kaynakları yönetimi konularında yayınlanmış makaleleri vardır. Ayrıca çeşitli uluslararası ve yerli kuruluşların sempozyum ve seminerlerinde tebliğler sundu.

“Stok Yönetiminin Data Base Yaklaşımıyla Entegre Edilmesi” ve “Model İnsan Tipi Açısından Endüstri İlişkilerindeki Değişim” konularında yüksek lisans ve doktora tezleri ile “Post-Endüstriyel Dönüşüm” ve “Japon Sisteminde İşçi-Yönetim İlişkileri” isimli doçentlik çalışmaları mevcuttur. 1992 yılında İktisat Doktoru, 1994 yılında Çalışma Ekonomisi Anabilim dalında Doçentlik unvanını aldı. Sanayi Ötesi Dönüşüm adlı eseri yayınladı.

Bir ara İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdüren Kurtulmuş, Önder İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği yönetim kurulu üyeliği ve Fazilet Partisi İstanbul İl Başkanlığı görevini yaptı. FP’nin Anayasa Mahkemesi’nce 22 Haziran 2001′de kapatılmasından sonra kurulan Saadet Partisi’nin GİK’inde görev aldı.

Daha sonra Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı ve Genel Başkan Yardımcılığı görevlerini birlikte yürüttü.

2004 yılında profesör olan Kurtulmuş, akademik çalışmalarını İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak sürdürmüştür.

Saadet Partisi’nde İstanbul İl Başkanlığı ve Genel Başkan Yardımcılığı görevlerini birlikte yürüttü. 25 Ekim 2008 tarihine kadar Saadet Partisi’nde Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. 17 Ekim 2008 tarihinde ise dönemin Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, yaptığı basın toplantısında 26 Ekim 2008 günü Ankara’da yapılacak kongrede tek genel başkan adayı olarak Numan Kurtulmuş’un katılacağını açıkladı. Ankara’da “Saadet Şimdi!” sloganı ile Ankara Atatürk Spor Salonu’nda gerçekleşen 3.Büyük Kongrede kullanılan 946 oyun geçerli olan 924 oyunun hepsini alarak Saadet Partisi Genel Başkanı seçildi.

11 Temmuz 2010′da Ankara’da yapılan 4. Olağanüstü Kongre’ye iki listenin tek adayı olarak katılan Numan Kurtulmuş, yeniden Genel Başkanlığa seçildi. Aynı kongrede partinin Genel İdare Kurulu ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeliklerinin belirlenmesi için yapılan seçimlerde Necmettin Erbakan’ın desteklediği ve Erbakan’ın yakınlarının da bulunduğu yeşil listeye karşılık Numan Kurtulmuş beyaz liste ile çıktı. Yeni isimlerin yer aldığı beyaz listenin seçilmesi, Necmettin Erbakan ve yakınlarının parti yönetiminden tasfiyesi olarak değerlendirildi.

Gelişen süreçte 650 delege olağanüstü kongre talep etti, fakat bu istek Genel İdare Kurulunca tüzük gereği reddedildi. Ardından Erbakan’ın yakınları tarafından Ankara 10.Sulh Hukuk Mahkemesi’nde ayrı ayrı açılan davalardan ‘partinin kayyuma devri’ ile ‘kongre çağrı heyetinin atanması’ kararlarının çıkması ve de atanan heyetin hemen kongre kararı alması üzerine, Kurtulmuş ve kurmayları ile 53 il başkanı, 65 belediye başkanı ve çok sayıda partili ‘Saadet Partisi’nde siyaset yapma imkanı kalmamıştır’ gerekçesiyle 1 Ekim 2010 tarihinde Saadet Partisi’nden istifa etti.

İstifasının ardından Kurtulmuş, Medeniyet Siyaseti Hareketi adını verdiği siyasi bir hareket başlattığını duyurdu.

Kurtulmuş’un Medeniyet Siyaseti Hareketi etrafında bir araya gelen 235 kişi 1 Kasım 2010 tarihinde Halkın Sesi Partisi (HAS Parti)’ni kurduğunu açıkladı. Kurucu Genel Başkanlığı’nı yürüttüğü HAS Parti’nin kuruluşunun 28.gününde, 28 Kasım 2010 tarihinde Ankara Atatürk Spor Salonunda gerçekleştirdiği 1. Olağan Kongresinde 210 delegenin 207′sinin oyunu alarak Genel Başkanlığa seçildi.

12 Temmuz 2012′de AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan HAS Parti’nin feshedilmesinin ardından, Numan Kurtulmuş, birçok partiliyle birlikte 22 Eylül 2012 günü düzenlenen törende AK Parti’ye katılmıştır. 04 Ekim 2012 günü AK Parti Merkez Yürütme Kurulunda yapılan revizyonla, Kurtulmuş, ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcılığı görevine getirildi.

29 Ağustos 2014 günü Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından oluşturulan kabinede Başbakan Yardımcısı olarak yer aldı.

Prof. Dr. Sevgi Kurtulmuş’la evli olan Numan Kurtulmuş üç çocuk sahibi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.