TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Torba Kanun Tasarı'nda AK Parti, yeni madde ihdasında bulundu. CHP'li milletvekilleri yeni madde ihdası ile İstanbul'un Ataşehir İlçesine bağlı Barbaros Mahallesi'nin Ümraniye bağlayacağını iddia ederek buna tepki gösterdi. MHP'li Yusuf Hallaçoğlu ise, yeni madde eklenmesini eleştirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer, İstanbul'un Ataşehir ve Ümraniye İlçeleri sınırlarının yeniden belirlenmesini eleştirerek, "Buna göre 0-4 ve E-80 karayolu, sınır olarak tayin ediliyor. AKP iktidarının bugüne kadar hileyle yaptığı, kurnazlıkla yaptığı bir değişiklik daha. 3360 sayılı Kanun'un görüşülmesi sırasında, oy kaygılarıyla, 15 kilometre, 30 kilometre uzaklıktaki mahalleleri hiç ilgisi olmayan, hiç irtibatı olmayan bölgelere, ilçelere nasıl bağladılarsa, oy kaydırmakla seçim kazanabileceklerini düşünerek gene bir kurnazlık daha yapıyorlar. Son dakika golü olarak getirdiler bunu. Yanlış yapıyorsunuz, çok ayıp ediyorsunuz. Ataşehir, İstanbul'un parlayan yıldızı. Ataşehir, 5 yıl içinde köy olmaktan çıkıp modern bir şehir oldu. Türkiye'nin en başarılı belediye başkanı görev yapıyor orada. Siz şimdi onu kalbinden vurmak istiyorsunuz. Bu maddeyle ne yapmak istiyorsunuz? 35 bin nüfuslu, 15 bin seçmenli Barbaros Mahallesi'ni hiçbir irtibatı olmayan Ümraniye ilçesine bağlamak istiyorsunuz. Bu değişiklik projesi o bölgedeki büyük müteahhitlerin projesidir. Bu sizin projeniz değil. Bunu açıkça söyleyin, deyin ki: 'Müteahhitler istedi, biz de bunu yapıyoruz.' Kim rahatsız? Ataşehir Belediyesi'nden kim hizmet alamadı? Bu mahallede oturan insanların hangisi sıkıntı çekti de siz bu değişikliği yapabiliyorsunuz? Nereden çıktı bu? Sorarlar adama. Ataşehir Belediyesinin başkanlık binasının olduğu yeri alıyorsunuz farkında mısınız? Ataşehir Belediyesi'nin başkanlık binası bu mahallede. Ayıptır, günahtır, zulümdür bu yaptığınız" dedi.

"AYIPTIR YA, MECLİS'İ BUNUN İÇİN Mİ TIKIYORSUNUZ?"

Yeni madde ihdasına tepki gösteren MHP Grup Başkanvekili Yusuf Hallaçoğlu, şunları söyledi:

"Aslında AKP iflas etmiştir. Daha bugün sabah bir sözleşme yaptık, bir konuşma yaptık ve dedik ki; Bu yasayı bugün veya en geç yarın tamamlayalım. Ve söz verdiniz Sayın Elitaş. '641'inci maddeyi çekelim' dedi. Engin Bey, ben de tasdik ettim, siz de 'Olur' dediniz. Ardından şunu söyledim size; Danışma Kurulu'nda bir yeni madde tahsisi yapmayın dedim. Siz de 'Tamam' dediniz. Allah aşkına, bir mahallenin bir bölümünün bilmem hangi semtte olup olmaması Meclis'in işi mi? Bu kadar acil mi? Hani, önemli bir şey olsa, memleketin bir acil meselesi olsa, bunu gündeme getirsek başımızın üzerine ama Allah aşkına, bir mahallenin bir küçük parçasının, 300 hanenin bulunduğu bir parçasının bilmem nereye bağlanacağının maddesi bugün buraya getirilir mi? Hani söz vermiştiniz? Hangi sebeple getiriyorsunuz? 2 tane mahallenin küçük parçalarının bilmem nereye bağlanıp bağlanmadığı bu kadar önemli mi yani? Meclisi bunun için mi tıkıyoruz. Ayıptır ya, yapmayın ya! Biraz hukuka saygılı olmak zorundadır bu Meclis. Bu memlekete hizmet ettiğiniz takdirde yarın Allah nezdinde makbul insan olacaksınız, huzuru mahşere gittiğinizde bunların hesabını vermek zorunda olacaksınız. Her canlı ölümü tadıcıdır, hepimiz öleceğiz, bugün veya yarın. Ama tarihe bakın, kimileri Damat Ferit gibi anılır, arkasından küfredilir, kimisi de dualarla anılır. Hangisini tercih ediyorsanız size kalmış, isterseniz evet deyin, isterseniz geri çekin. Geri çekmenizi tavsiye ediyorum. Eğer biz gerçekten bu memlekete hizmet edeceksek birilerinin istekleri doğrultusunda değil, milletin hayrına olan işlerde birlikte olalım."

ELEŞTİRİLERE YANIT

Bir harita ile kürsüye çıkan AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş; "Haritanın nerede olduğunu keşke Ataşehir Belediye Başkanı 6 yıldan beridir bilseydi de 3 ay önce mahkemeye müracaat edip mahkemeden karar çıkarttırmasaydı. Onu bize söylemeyin, gidin, Ataşehir Belediye Başkanına söyleyin, 6 yıldır neredeydi, niçin 3 ay önce gitti mahkemeden böyle bir karar çıkarttı? 2008 yılında İstanbul'da yeni kurulan ilçelerin sınırları belirlenirken şöyle bir ifade geçiyor kanunda. 5747 sayılı Kanun'un 2'nci maddesinin üçüncü fıkrasında 'Kadıköy Belediyesi sınırları içerisinde yer alan Atatürk Mahallesi'nin E-80 kara yolu ile O-4 kara yolunun kuzeyinde kalan bölümü Ümraniye İlçe Belediyesi'ne bağlanmıştır' denilmektedir. Yani şurada gördüğünüz renkli büyük kısımlar Ataşehir ve Kadıköy sınırlarında, mahallelerin uç kısımları da Ümraniye Belediyesi sınırlarında. İstanbul'a gidenler bilirler, gişelerden İstanbul'a girdikten sonraki yol Çamlıca'ya kadar uzanır ve boğaz köprüsüne girer, bu yol E-80 yoludur. Ayrıca, gişelerden çıktıktan 300-500 metre sonra da TEM otoyoluna, ikinci Boğaz köprüsüne giren bir yol vardır, burası da O-4 yoludur. Bilmeyenler için söyleyeyim. Şimdi, kanun şu yolun kuzeyinde kalan kısmını Ümraniye Belediyesi'ne bağlamış. Kanun böyle ifade ediyor. Kanun mu önemli, yönetmelikler, yönergeler mi önemli, yoksa mahkeme kararları mı önemli? Şimdi, biz diyoruz ki kanun önemlidir ve herkes kanuna uymak zorundadır. 'Burada rant var, şu var, bu var.' Peki, Ataşehir Belediyesi niçin 6 aydan beridir kendi ilçesi sınırlarında olduğunu iddia ettiği yeri düzenlemeye uymadı da 3 ay önce başladı? Burada inşaatlar başladı. Rant var, doğru; Ataşehir Belediyesi bu rantı gördüğü için mahkemeye gitti. Ümraniye Belediye Başkanlığı 6 yıldan beridir 'Burası doğal sınırım' diye hiçbir yere müracaat etmedi. Ne zaman ki Ataşehir Belediyesi yasal olmayan yollarla mahkeme kararıyla "Burası bana aittir" diye bir karar çıkarttırdıysa o zaman Ümraniye Belediyesi dedi ki: "Burada bir ihtilaf gözüküyor, bir hesap gözüküyor biz de bundan dolayı yasal düzenleme yapalım" ve bu yasal düzenleme talebi bundan dolayı gelmiştir" diye konuştu.

Yeni madde ihdası Genel Kurul'da yapılan oylamada kabul edildi.