Halen işinin başında bulunan ve yeni yatırımlar için hummalı bir şekilde çalışan Abdullah Acar’ın enerjisi ve azmi sadece yaşıtlarını kıskandıracak seviyede değil, aynı zamanda gençlere taş çıkartacak nitelikte.


‘’Bursa hayallerimin gerçekleşmesi için yeterli değildi’’
Acar Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı ABDULLAH ACAR iş hayatını ve kilometre taşlarını da şu şekilde özetliyor;
“Bursa’da ticaret lisesini bitirdikten sonra ticaret hayatıma gıda işe yaparak başladım. 1958 yılında Bursa’nın bana yetmeyeceğini anlayınca İstanbul’a 
geldim. Önceleri kimyevi maddeler toptancılığı yaptım. Bu iş’ten iyi paralarda kazandım. 1961 yılından 1972 yılına kadar gıda işiyle uğraştım. Bir süre sonra toptancılığın bir önemi kalmadığına karar vererek sektör değiştirmeye karar verdim. 1972’de reklam şirketi kurduk. Bugünde Türkiye reklam sektörünün önde gelen şirketlerinden birtanesinin 1980 yılına kadar yönetim kurulu başkanlığını yaptım. Reklam şirketindeki hisselerimi aldığım iyi teklife hayır demeyerek sattım. 1977 yılında Acar Holding’i kurduktan sonra sırasıyla aynı çatı altında 1983 yılında Acar Yapı A.Ş., 1984 yılında Acar Turizm A.Ş.,1987 yılında para piyasası düzene girince Sermaye Piyasası Kurulu’ndan Acar Menkul Değerler A.Ş.’yi, 1991 yılında sektöründe ilk izin alan şirketi olan Acar Factoring’i kurma izni aldım. 2002 yılında da yurt dışındaki şirketlerimi kurdum. ABD’de kanunlara bağlı olarak yatırım yapıyorsanız ve gerekli sabrı da gösteriyorsanız para kazanmama gibi bir durumla karşılaşma şansınız yok. Bu arada güçlü olunca diğer memleketlerde işler daha da kolay oluyor. Acar Yapı olarak Silivri’de Florida Sunset Villaları diye kendi arazimizin üzerinde yapmış olduğumuz bir proje var. Sabah erkenden işimin başındayım. Yurtdışındaysam saat 9.00’dan sonra mutlaka herkesi arar, ne yaptıklarını sorarım. İş hayatında başarının sırrını şöyle özetleyebilirim: Çalışmak, çalışmak, çalışmak... Ve büyük borçlar altına girmeden çalışmak en önemlisidir.”


‘’Miami’de ilk 50 emlak firması arasına girdik’’ 
ABD’nin Miami şehrinde gayrimenkul geliştirme işi yapan Abdullah Acar, yatırımları ile Miami’nin ilk 50’li emlak firması arasına girdi. Yılın 3.5 ayını Miami’de geçiren Abdullah Acar ABD yatırımları hakkında şunları söyledi; “Florida’da Palm Beach Garden’dan 380 metrekarelik tek katlı bir evi 456 bin dolara satın aldık. İki ay geçti; “Emlakçı 600 bin dolara müşteri var? diye telefon etti. Hemen gittik, sattık. O zaman “Amerika’da emlak işi yapılır” dedim. Zaten Acar Enterprises ve Acar Real Estate şirketlerimizi kurmuştuk. Böylece emlak işine girdik. Oralarda inşaat yapmak çok zordu. Şimdi değişik bir şey yaptılar. Bir inşaat yapılacağı zaman bir arsayı çıkarıyorlar, ilk 50ye giren yatırımcıları çağırıyorlar ki biz ilk 50’nin içindeyiz. Üyeliğe kabul edilenlerin yapılan maketlerden en az 25 tane alma mecburiyeti var. O yatırımları yaptık, yakınlarım bile uzak yer neden orada yatırım yapıyorsun dediler. Ancak gayet iyi gitti işler. Amerika’nın yakın dönemdeki kriz döneminde bile ben alımlarıma devam ettim. Çok enteresan bir şey anlatayım. Maliyetinin %35 altına satılık daireler diye gazetelere büyük ilanlar verdim. İlan çıktığı gün ofise Amerika’dan 6 kişilik bir heyet geldi. Bunu nasıl yapabiliyorsun diye sordular. Ben Türküm Türkiye’de yaşıyorum dedim. Ben oradan dolar gönderdiğimde dolar 1000 liraydı, şimdi 1700 oldu. Ben %70 kazanmış durumdayım. 35’ini veriyorum bana da kalıyor. Keşke söyleseydin de biz de yatırım yapsaydık dediler.”
 
 

Acar Factoring sektörün ilklerinden
Acar Holding bünyesinde yer alan ve factoring sektörünün ilk izin alan şirketlerinden biri olan Acar Factoring, kendi öz kaynaklarıyla hareket ediyor. Acar Factoring Genel Müdürü A.Tuncay BORA şirket hakkında şu bilgileri verdi; “1991 yılında sektörün ilk izin alan şirketlerinden biri olan Acar Factoring’in temel çıkış noktası kobilere hizmet vermek oldu. 1994, 2001 ve 2008 krizlerinde hep yatırımdan yana olduk ve bu süreçlerde hiçbir zaman işlemlerimizi durdurmadık. Grup olarak tam aksine eleman alımlarımızı hep bu dönemde yaptık. Hiçbir zaman bu ülkede kriz var diye değerlendirmedik. Grubun en önemli özelliği kendi öz kaynaklarıyla hareket ediyor ve yatırımlarını iyi analizler yaptıktan sonra realize ediyor, buda bizim açımızdan başarıyı getiriyor. Factoring sermayesi 2014’de 20 milyon TL oldu, plasmanlarda da geçen seneye oranla %50 artış oldu. Acar Holding şemsiyesi altında Acar Menkul Değerler, Acar Factoring, Acar Yapı ve Acar Turizm adında şirketlerimiz var. Acar Enterprises, LLC. (USA) ve Acar Real Estate LLC. 2002 yılında Miami – Amerika’da kurulmuş olan şirketlerimiz; emlak alım satımı ve bazı yatırım alanlarında faaliyet göstermektedir. Acar Holding çatı firma zaten, özellikle İstanbul ve Bodrum’da ağırlıkta olmak üzere sahip olduğu gayrimenkuller üzerine çeşitli tasarrufları var.”


En fazla kaybedenler en sık alıp satanlar
Bir Acar Holding kuruluşu olan Acar Menkul Değerler A.Ş. Abdullah Acar’ın öngörüsü ile faaliyetine başlayan ve ortaklık yapısı aynı kalan nadir aracı kurumlardan birisi. Borsa da sık sık işlem yapmak yerine uzun vadeli pozisyon almanın getiri açısında en önemli unsur olduğunu dile getiren Acar Menkul Değerler Genel Müdürü Hüseyin Cemal Acar “Sektörün kuruluş tarihi olarak ilk 20 aracı kurumlarından birisiyiz ve 1987 yılında kurulmuş olan bir aile şirketiyiz. Şirket personelimizin ortalama çalışma süresi 10 yıldır. Buda bizim kurumumuzda istikrarlı ve huzurlu bir çalışma ortamının olduğunun göstergesidir. Teknoloji sayesinde çok fazla şubeleşme gitmiyoruz İstanbul merkez ve İzmir şubemizle hizmet veriyoruz. Şirketimiz, müşterilerine Alım-Satım’a aracılık, Portföy Yöneticiliği, Repo-Ters repo, Halka Arz, Kredili alım, Açığa satış, Ödünç alma ve verme işlemleri, Türev araçlarının alım satımı hizmetleri vermektedir. Ufak yatırımcılara şunu öneririz, maaşlarının bir kısmı ile hisse almalarını tavsiye ediyoruz. Doğum günü hediyesi olarak alanlar bile var ama burada önemli olan şirket tercihleridir. İyi bir yatırım yapmak için iyi bir sektör ve o sektör de iyi bir şirket bulmak lazım. Kısa vadeli düşünenlerde şuna dikkat etmeli gazetelerde ne zaman borsa rekor kırdı denirse hisseleri azalmaya gitmelerinde fayda var.”