Covid 19 Pandemi süreci Lojistik sek­törünü nasıl etkiledi? Sizce Pandemi sonrası lojistik sektöründe iş yapış şekillerinde kalıcı değişiklikler olacak mı?

Salgın sebebiyle özellikle sürücülerimi­zin yurt dışından gelişlerinde veya AB giriş­lerinde uygulanan 14 günlük karantina süresi seferlerin azalmasına yol açtı. Diğer yandan, bazı malların ithalatı ve ihracatı durdu veya kısıtlandı. Doğal olarak da bu, taşı­macılarımızın sefer sayılarının azalması­na veya durma noktasına gelmesine yol açtı. Sonuç olarak da, taşıma sayı­larının düşmesi ile bizim de hiz­met hacmimizde doğal bir düşü­şe yol açtı.

Diğer yandan, özellikle uluslararası taşımacılık sektö­rü ve sürücüler için sınır kapı­larında geliştirilen önlem­ler ve yeni uygulamalar ile birlikte, bir kısım malların girişlerine de getirilen kısıt­lamaların kalkması ile birlik­te yavaş yavaş toparlandık. Şu an işlerimiz düzene girdi, beyan sayılarımızda artış baş­ladı. Bundan sonraki süreç de umuyoruz ki daha iyiye gidecek.

Sgs TransitNet hakkında bilgi verir misiniz?

SGS TransitNet, 19 ayrı ülkede kendi teminatını kullanan ve alanında bu şekil­de kapsamlı hizmet sunan ilk ve tek kuru­luştur. SGS TransitNet olarak, ulusal ve uluslararası tüm taşımalar için temi­nat veriyoruz. AB ve Türkiye transit rejimlerinde T1/T2 ve TR beyan­larınızı, TIR ön bildirim beyanla­rınızı ve ENS beyanlarınızı sun­manızı sağlayan güvenli, çok lisanlı ve web tabanlı bir uygu­lamadır. Şu anda 500’den fazla firma bizim müşteri­miz, sistemimizi kullanıyor­lar ve 19 ülkede bizzat SGS TransitNet olarak kendi temi­natlarımızla varız. Bu sayede müşterilerimiz hem daha hızlı taşıma gerçekleştiriyorlar hem de maliyetlerde ciddi avantajlar elde ediyorlar.

Biraz şirketin sektörde­ki farklılıklarından bahsedebi­lir misiniz?

Gerek operasyonel ve pazar­lama faaliyetleri gerekse oluşturu­lan beyanların takibi için ayrı ayrı hizmet veren profesyonel bir eki­bimiz var. SGS TransitNet ola­rak, hem yurt içinde hem de yurt dışındaki ofislerde personelleri­mizle sürekliliği sağlama çaba­sındayız. Belirli bir tecrübeye sahip ekip, hizmet kalitesini arttı­ran en önemli etkenlerden biridir. Bu sayede sistemimizi kullanan taşımacı firmalar bilgili ve tecrü­beli bir ekibin desteğini daima yanlarında hissetmekte ve bunun güveni ile taşımalarını gerçekleş­tirmektedirler.

Hizmet kalitemizde dikkat etmiş olduğumuz unsurlardan bir diğeri ise, kolay ulaşılabilirliktir. Daha hızlı veri girişi sağlayan yeni arayüz; mevcut veriyi Excel’den sisteme yükleyebilme imkanı sağ­lamaktadır. Bu arayüz aynı zaman­da sisteme birden çok kullanı­cı tanımlayabilme ve birden fazla gümrükte aynı anda beyan suna­bilme imkanı da vermektedir.

Bunun yanı sıra sisteme kabul için taşımacıdan banka temi­nat mektubu, senet gibi maliyet oluşturacak belgelerin istenme­mesiyle ve taşınan ürünün vergi­lerinin tamamıyla teminat altına alınması sayesinde gümrüğe ilave teminat verilmesi veya gümrük eskortu/kolcu gibi yan hizmetler­den kurtulma imkanları sağlaması ile sunmuş olduğumuz mali fayda­larla da fark yaratmaktayız. Ayrıca taşımacı firmalara yurt dışında spedisyona ihtiyaç duymadan doğ­rudan kendi ofislerinden beyan sunma imkanı da sağlamaktayız. SGS TransitNet’in kurumsal kimliği için en uygun kavramlar ise hız, ulaşılabilirlik, izlenilebilir­lik, tasarruf, kolaylık ve güvendir.