Bacak ağrısı neden olur?

Yapısı oldukça karmaşık olduğu için, bacaklarda görülen ve kaynağı tam olarak bilinmeyen ağrıların pek çok farklı nedeni olabilir.

Bacak ağrısı neden olur?
Bacakların zorlanması, kırıklar, kemik veya yumuşak doku zedelenmeleri, ayak bileğine veya dize fazla yük bindiren durumlar sık görülen nedenler olmakla birlikte, eklem, kas, tendon, bağ, damarlar ve sinirlerde meydana gelen diğer koşullar da bacak ağrısına neden olabilir.

Hatta bunların dışında uzun süre yanlış pozisyonda otursanız bile akşam eve döndüğünüzde bacaklarınız ağrıyabilir. Ağrı, nedenine bağlı olarak artabilir ya da sabit bir ağrı olarak kalabilir. Bıçak gibi ağrıların, bacak geneline yayılan ağrıların ya da sadece bir bölgede görülen ağrıların farklı nedenleri olabilir.

Bu yazıda “bacak ağrısı neden olur” sorusuna çeşitli yanıtlar bulabilirsiniz ancak bacaklarınızda veya tek bacağınızda düzenli olarak, sebebini bilmediğiniz ağrılar yaşıyorsanız bunun nedenini ancak bir doktor muayenesi sonrasında öğrenebilirsiniz. Ağrının tam noktasını bilmek, ağrı tipini belirlemek ve ağrıyı şiddetlendiren durumları not etmek daha hızlı bir teşhis için yardımcı olabilir.

Travma Nedeniyle Oluşan Bacak Ağrıları
Ciddi bir yaralanma sonucu kemik veya kasların hasar görmesi, eklemlerde oluşan sorunlar “travma” nedeniyle oluşan bacak ağrıları kategorisindedir. Siyatik sinirini etkileyen bel travmalarının yol açtığı ağrı bacaklara vurabilir. Ayrıca bacakların aşırı zorlanması (egzersiz, spor vb.) yaralanmalara neden olabilir.

Kırıklar:
Bacak kemiklerinde oluşan kırıkların büyük bir bölümü, şiddetli darbeler sonucunda meydana gelmekle birlikte osteoporoz gibi kemik yoğunluğunu azaltan hastalıklar nedeniyle zayıflayan kemikler çok az bir baskı ile kırılabilir. Kemik kırıldığında, kemiği çevreleyen dokuda (periost) yer alan sinir uçları beyne ağrı mesajları gönderir. Bazı kırıklar kasılmalara neden olabilir ve bu kasılmalar ağrıyı şiddetlendirir. Kemik kırığı gibi kemik çatlakları da travmaya bağlı bacak ağrısı nedenleri arasındadır.

Koşucu Bacağı:
Tıbben “medial tibial stres sendromu” olarak bilinen “koşucu bacağı” sendromu kaval kemiği çevresinde ağrıya yol açabilir. Ağrı, ayak veya ayak parmakları aşağı doğru büküldüğünde artabilir. Bu ağrılar koşu tekniği, bacakların fazla zorlanması, kötü ayakkabı kullanımı ve sert zemin nedeniyle, kaval kemiğine (tibia) ve kemiği kasa bağlayan dokuya aşırı yük binmesi sonucu görülebilir. Etkilenen bölgede ağrı dışında hassasiyet ve şişlik oluşabilir.

Zorlama ve Burkulmalar:
Tendon, yumuşak doku ve kasları etkileyen zorlamalar akut ağrıya, halsizlik ve kas spazmlarına neden olabilir. Burkulmalar ise genellikle ters bir hareket ve düşme nedeniyle görülür. Her iki durumda da etkilenen bölge morarabilir ve hareket ettirildiğinde ağrı şiddetlenebilir.

Kompartman Sendromu:
Bacakların uzun süre hareketsiz kaldığı durumlarda görülen kompartman sendromu kan damalarını, sinirleri ve tendonları etkileyebilir. Belirtileri arasında karıncalanma, uyuşma, bazen şiddetli ağrı ve ayaklarda hareket kaybı bulunmaktadır. Eğer sinir uzun süre basınca maruz kalırsa felç, kontraktür ve ölüme varan sonuçları olabilir.

İç Kanama:
Bacakta iç kanamaya yol açan travmalar, biriken kanın dokulara, sinir uçlarına ve kemiğe baskı yapmasından dolayı ağrıya neden olabilir.

Periferik Arter Hastalığı:
Beyin ve kalp dışında kalan bölgelerdeki büyük damarların tıkandığı bir hastalık olan “periferik arter” emboli, tromboz ve stenoz’a (damaların daralması) neden olan iltihaplar nedeniyle görülebilir. Bu durumda bacaklardaki arterlerde kan akışı kısıtlanır ve fiziksel aktiviteler sırasında ağrılar oluşabilir. Bacak ağrısına, halsizlik, uyuşukluk ve azalan kan akışı nedeniyle kaslarda meydana gelen kramplar gibi diğer belirtiler eşlik edebilir.

Derin Damar Trombozu:
Bacaklarda bulunan derin toplardamarlarda oluşan pıhtılar bacak ağrısı nedenleri arasındadır. Vücudun diğer bölgelerinde de görülebilen derin damar trombozu, pıhtının kan akışıyla birlikte akciğere taşındığı durumlarda (pulmoner emboli) hayati tehlikeye yol açabilir. Travmalar, uzun süreli uçak yolculukları, gebeliğin özellikle ilk 6 haftası, fazla kilolar, kemik kırıkları ve doğum kontrol hapları derin damar trombozu nedenleri arasında sayılmaktadır. Belirtileri arasında; yürürken veya ayakta dururken bacaklarda ağrı, şişlik, etkilenen bölgede ısı artışı bulunmaktadır.

Siyatik:
Siyatik siniri, bel fıtığı nedeniyle basınca maruz kaldığında, sırttan dize kadar olan bölgede ağrılar görülebilir. Siyatik ağrısı oldukça şiddetli olabilir ve uyuşma, kas güçsüzlüğü, karıncalanma, bacak hareketlerini kontrol etmede güçlük gibi diğer sorunlara neden olabilir. Soğuk havalarda siyatiğe bağlı ağrılar şiddetlenebilir.

Diyabet:
Diyabet hastalarında, kan dolaşımının zayıf olması ve hastalığın diğer komplikasyonları nedeniyle bacak ağrısı riski daha yüksektir.

Alkol:
Düzenli alkol tüketimi beyin, periferik sinirler ve kaslar üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Alkolizm belirtileri arasında bacaklarda yanma ve karıncalanma, ağrı, kas güçsüzlüğü ve ısıya hassasiyet bulunmaktadır.

Kanser:
Kemik kanserinin en sık görülen belirtilerinden biri vücut geneline yayılan ağrılardır. Ayrıca prostat kanseri pelvik bölge ve üst bacakta ağrıya neden olabilir. Kadınlarda yumurtalık ve rahim ağzı kanserleri bacak ağrısına yol açabilir.

Zona:
Zona belirtileri arasında vücudun diğer bölgelerinde ve bacaklarda görülen ağrılar bulunmaktadır.

Artrit: Kas ve iskelet sistemini, özellikle eklemleri etkileyen artrit, tek bir hastalık değildir ve 100’den fazla tıbbi durumu kapsayan bir terimdir. Kıkırdağın esnekliğini kaybettiği osteoartrit, iltihaplı romatoid artrit, eklemlerde enfeksiyona neden olan septik artrit ve diğer artrit türleri ağrılara yol açabilir.,

Miyalji:
Kasların aşırı kullanıldığı durumlarda veya enfeksiyon nedeniyle görülen miyalji, bazen kronik yorgunluk sendromu belirtisi olarak ortaya çıkabilir.

Kramplar:
Aşırı sıcaklık değişimlerine maruz kalındığı, elektrolit dengesizliği yaşandığı ve vücudun susuz kaldığı durumlarda görülen kas krampları şiddetli bacak ağrılarına neden olabilir.

Sonuç olarak:
Süreklilik gösteren bacak ağrısının nedeni, eğer zorlayıcı bir egzersiz, spor yaralanması, ters bir hareket gibi belirli bir durum yoksa ancak doktorun fiziksel muayenesi, röntgen veya MR gibi görüntüleme yöntemleri yardımıyla belirlenebilir.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.